nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje, ale... Owocowa surówka jakoś głupio brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło tak dobrze(...)soli 125 g serka kremowego 2 jajka 50 g cukru 375 ml mleka 30 ml oleju sałatka: 125 g jeżyn 125 j malin 200 g truskawek 50 g czerwonych porzeczek 100 g borówek amerykańskich kilka listków mięty 30 g miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: lody truskawkowe Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie po rękach całuje za ten napój pełny witamin i skutecznie pragnienie gaszący. A ja niesiona falą tego skromnego sukcesu kulinarnego pokusiłam się ostatnio o zrobienie morsu z czerwonych porzeczek. Mors porzeczkowy smakował równie zacnie, a że porzeczek teraz ci dostatek, to i powtórka zdarzyła się już wielokrotnie. Także gorąco namawiam do ugotowania;) Mors w kuchni rosyjskiej to napój(...)procentami. Owocowy mors to źródło witamin, gdyż zawiera świeżo wyciskany sok. Polecam również przepis na domowy kwas chlebowy . Mors żurawinowy Składniki: 300g żurawiny (lub czerwonej porzeczki) 800ml wody 2-3 łyżki cukru lub miodu (do smaku) Żurawinę rozgnieść tłuczkiem, przetrzeć przez sito lu odcisnąć na gazie. Sok odstawić na później, a pozostałe skórki wrzucić do gotującej
Obiad gotowymasła (dodatkowo)1 łyżka wody Kruszonka: 50g wiórków kokosowych 5 łyżek drobnego cukru 1 opakowanie (16g)cukru wanilinowego ( użyłam domowy waniliowy) 50g masła Dodatkowo na nadzienie: około 400g czerwonej porzeczki, umytej o obranej 1 łyżka mąki kukurydzianej Wykonanie: Ciasto: do miski dodajemy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło i zagniatamy(...)roztapiamy masło, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, mieszamy aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, odstawiamy do ostygnięcia Wykonanie: na ciasto wykładamy czerwoną porzeczkę (wcześniej wymieszaną z 1 łyżką mąki kokosowej), na owoce dajemy najpierw kokosową kruszonkę, następnie ⅓ ciasta które było odłożone, które również kruszymy w dłoniach jak kruszonkę ciasto pieczemy
Słodkie zapomnienieucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się jeżeli(...)maślanki 40 g suchego maku skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać szczyptę soli i suchy
Opowieści z piekarnikadanie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;) Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest(...)opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki wiórki kokosowe Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie
Kuchnia EllieBiszkopt makowy, puszysty serniczek do tego czerwona porzeczka i borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą. Składniki: Biszkopt makowy: 6 dużych jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maku (cały nie mielony) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl cukru pudru(...)galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30% 1 szkl czerwonej porzeczki Dodatkowo: 2 galaretki przeźroczyste borówki amerykańskie Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujeCzerwone porzeczki choć dość kwaśne i nie zawsze lubiane, są świetną bazą do ciasta lub wytrawnego sosu. Tym razem postawiłam na słodki wypiek, miałam ochotę na takie klasyczne ciasto z pianką. Jedynie zmieniłam spód na zdrowszy i cukier na erytrytol. Spód: 100g(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki owsianej 2 żółtka 3 łyżki erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 50g masła 3 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Masa porzeczkowa: 500g czerwonych porzeczek 50g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Pianka: 4 białka 30g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki
Fabryka pomysłówgorąco. Tą kawę po prostu trzeba wypić! Jak przygotować zimową kawę Inka? SKŁADNIKI: - 2 porcje kawy INKA z orkiszem - 3 łyżki konfitury z żurawiny - 4 łyżki zamrożonych czerwonych porzeczek - 3 pierniczki - 190 ml mleka 3.2% - 2 łyżki śmietanki 36% - 1 łyżeczka sosu tiramisu - 1 łyżeczka płaska kajmaku - szczypta kardamonu - szczypta cynamonu WYKONANIE: Kawę inkę zaparz w dwóch(...)filiżankach do espresso. 70 ml mleka, kajmak, kardamon, cynamon, jedną porcję kawy i pierniczki zmiksuj na gładkie smoothie i wylej na spód szklanki. Konfiturę z żurawiny i porcję porzeczki czerwonej zagotuj w małym rondelku i przelej po ściance do szklanki. Pozostałą ilość mleka i śmietanki, spień za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie. Jeśli nie masz ekspresu użyj spieniacza
SMYKWKUCHNIpiekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej(...)Składniki na kokosową kruszonkę: 120 g masła lub margaryny ¾ szklanki mąki pszennej 100 g wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę) Sposób wykonania ciasta: Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki
Na słodko lub wytrawniewedług smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie Dodatkowo 1/2 szklanki czereśni 3/4 szklanki jeżyn lub malin 3/4 szklanki czerwonych porzeczek 10 sztuk truskawek 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub innego 🔪 Instrukcje Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dno formy o średnicy(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru lub więcej, według smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie Dodatkowo 1/2 szklanki czereśni 3/4 szklanki jeżyn lub malin 3/4 szklanki czerwonych porzeczek 10 sztuk truskawek 6 łyżek dżemu porzeczkowego lub innego Instructions Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dno formy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Do miski
SprawdzonaKuchnia.plgalaretkę) 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie FIX do śmietanki z Dr Oetker 200 g świeżych truskawek 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki cukrowa posypka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Obie galaretki rozpuść osobno w gorącej, prawie wrzącej wodzie. Przestudź, przelej do prostokątnych pojemniczków do przechowywania żywności. Galaretki wstaw do lodówki(...)u0142odzonej \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %","2 \u0142y\u017cki cukru pudru","1 opakowanie FIX do \u015bmietanki z Dr Oetker","200 g \u015bwie\u017cych truskawek","100 g malin","100 g czerwonej porzeczki","cukrowa posypka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Obie galaretki rozpu\u015b\u0107 osobno w gor\u0105cej, prawie wrz\u0105cej wodzie. Przestud\u017a, przelej do prostok\u0105tnych pojemniczk\u00f3w do przechowywania
ProstePesto.plideale per i giorni più caldi dell’estate. Buon appetito! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 4 okrągłe plastry arbuza 4 kiwi 200 ml jogurtu naturalnego lub owocowego 200 g czerwonych porzeczek 200 g borówek 200 g jeżyn listki świeżej bazylii lub mięty do dekoracji **** INGREDIENTI (per 4 porzioni) 4 fette di anguria circolare 4 kiwi 200 ml di yogurt bianco(...)menta per decorazione PRZYGOTOWANIE Każ dy plaster arbuza przekrawamy na 8 kawałków , pokrywamy jogurtem. Kawałki arbuzowej pizzy dekorujemy świeżymi owocami; my wybrałyśmy kiwi, czerwone porzeczki, jeżyny i borówki. Na sam koniec pizze dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub mięty . Przygotowany deser schładzamy w lodó wce ok. 1 godziny. **** PREPARAZIONE Dividete 4 fette
La grande e la piccola cuocaKruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce. Składniki: (forma 25x35) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 budyń czekoladowy Masa kokosowa: 5 białek(...)szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 500 g czerwonej porzeczki Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy jedną częścią ciasta i nakłuwamy widelcem, a drugą włożyć do zamrażalnika. Białka
talerz przyjemnościKruche kakaowe ciasto z masą kokosową i czerwoną porzeczką. Słodko kwaśne połączenie, które bardzo fajnie się łączy w smaku. Przepis znaleziony na stronie www.przyslijprzepis.pl od użytkownika: Jaga85 . Dziękuję za przepis :) Składniki: Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier puder 3/4 szklanki, żółtka 5 szt, margaryna lub masło 250 g, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, śmietana 1 łyżka(...)cukier 1 i 1/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 szt, mąka ziemniaczana 3 łyżki, wiórka kokosowe 150 g, śmietana 5 łyżek, proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki, Ponadto: porzeczka czerwona ok. 400 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Wkładamy na 30-40 min do lodówki do schłodzenia. Następnie dzielimy
kulinarne odsłony patidomowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:) SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem): 8 dużych białek(...)blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy
Słodko-Słony Świat Ilony