jajka 220ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g roztopionego masła 350 g mąki pszennej, około 2 szklanki 150 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g czerwonych porzeczek Krem: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g sera ricotta Przygotowanie: Zacznij od wymieszania składników mokrych. Do miski wbij dwa jajka, wlej(...)porzeczkami. Babeczki z porzeczkami W moim przekonaniu najlepszym i najszybszym sposobem na przygotowanie czegoś słodkiego, są babeczki, mufinki etc. Wystarczy połączyć mokre z suchymi składnikami i upiec, nie ma nic prostszego. W tym okresie optymalnym rozwiązaniem są babeczki z porzeczkami . Owoc drugiego obiegu Choć porzeczka uważana jest przez
kuron.com.plSłodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM Z CZEKOLADĄ: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej ok 1 szklanki czerwonej porzeczki Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować
https:KKuchniaMniamjuż się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki(...)mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam na patelni wraz z cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak w mojej mieszance było dość sporo słynących z kwaskowatości czerwonych porzeczek, więc wsypałam łyżkę zwykłego i łyżkę trzcinowego). Podlałam je wodą, żeby rozrzedzić mieszankę. Sok, który puściły owoce był niezwykle esencjonalny, więc mogłam sobie pozwolić na dość dużą dolewkę. Owoce
Kuchnia po mojemuPrzepis na łatwe, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Idealne ciasto do kawy, które świetnia smakuje zarówno z czerwoną(...)porzeczką jak i czarną porzeczką. Kwaskowość porzeczki idealnie przełamana słodką bezą, a właściwie pianką bezową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto z porzeczkami Składniki Składniki na kruche ciasto: 180 g schłodzonego masła 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru pudru szczypta soli dodatkowo 500 g porzeczek ja użyłam czerwonej
To co lubię - gotuję i polecamDoskonałe ciasto na lato - puszyste, o delikatnym, niezbyt słodkim smaku, z odpowiednią ilością kwaskowych czerwonych porzeczek i rozpływającej się w ustach maślanej kruszonki. Sekretem udanego ciasta jest odpowiednio długie ucieranie masła z cukrem pudrem i jajkami. składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czerwonej porzeczki 100 g masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki wykonanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam
babka w formieWczorajszy dzień spędziłam na działce zbierając dobro natury. Przywiozłam ze sobą między innymi czerwoną porzeczkę z której przygotowałam od razu kompot na zimę. Spodziewajcie się również innym przepisów na domowe przetwory :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki cukier wedle uznania 0,5 l wody Przygotowanie: Przebrane, umyte owoce wsyp do słoika. ( do połowy słoika) Zagotuj
KukuleczkiZamykam lato w słoiki :) Zwykle robię dżemy jedno owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych porzeczek, truskawek i malin wyszedł bardzo smaczny dżem. Polecam :) Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam dżemy z użyciem pektyny . Plusy: oszczędność czasu, bo dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor(...)dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego owoce stają się miękkie). Więcej o pektynie można poczytać tutaj . Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować
Domowa Cookierenka AgiŚwietne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy(...)miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Składniki na nadzienie: 500 g czerwonych porzeczek 1 szklanka cukru 5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka ) 250 g mielonych migdałów Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku
Słodki sentymentŚwietne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy(...)miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Składniki na nadzienie: 500 g czerwonych porzeczek 1 szklanka cukru 5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka ) 250 g mielonych migdałów Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku
Słodki sentymenttonki, w lodówce znalazłam otwarty słoiczek domowej konfitury z aronii i resztę porzeczek, a kupiona niedawno pitaja aż się prosiła, żeby ją dodać. Podwieczorek idealny. Składniki: pół szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki mleka bez laktozy 1/3 ziarna bobu tonka konfitura z aronii pitaja czerwone porzeczki 2 łyżeczki miodu szczypta soli Wykonanie: Quinoę najlepiej namoczyć(...)przypraw tonkę. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie całe mleko. Przekładamy ją do miseczek (2 porcje), dodajemy konfiturę z aronii, czerwoną porzeczkę i pitaję (polecamy w formie kulek, bo wyglądają uroczo). Podwieczorek gotowy
Quinoa Raz!Muffinki z czerwoną porzeczką Składniki: 2 szkl. mąki ¾ szk. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki oleju 1 szkl. mleka ½ szkl. czerwonych porzeczek Sposób wykonania: Suche składniki wymieszać w osobnej misce, tak samo postąpić z mokrymi. Następnie dodać mokre do suchych i dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać porzeczki i ponownie
Smaki Nataliichłodzący i orzeźwiający koktajl:) Zmieszałam to co mi się nasunęło pod rękę i powstał bardzo pyszny i sycący koktajl wanilii i wiórków kokosowych oraz z musem z czerwonej porzeczki... Składniki: 3 szklanki jogurtu naturalnego, szklanka mleka, szklanka śmietanki 30%, 100g wiórków kokosowych, laska wanilii, 4 łyżki cukru pudru, szklanka czerwonych porzeczek. Przygotowanie Mleko zagotować z cukrem i wiórkami
Z miłości do słodkościbazie biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze. Polecam wszystkim dbającym o linię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 żółtka - 1/2 szklanki mąki ryżowej - 1/3 szklanki kakao - 1/2 szklanki(...)ksylitolu (lub cukru) - 120g czerwonej porzeczki (waga już bez ogonków) - mielony ksylitolt do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na sztywno białka jaj. Dodawać po 1 łyżce ksylitol i cały czas miksować. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1 żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami mąkę ryżową wymieszaną
Smaczne Zdrowesorbet przypomina lody wodne. Mój, ten domowy zrobiłam z czerwonych porzeczek, wiśni i jagód. Wyszedł słodki lecz z kwaśną nutą, którą dają porzeczki ;) Zapraszam do wypróbowania ! Idealny na gorące dni. Składniki: 1,5 szkl wody 1 szkl jagód garść wiśni - wydrylowanych około 0,5l czerwonych porzeczek 0,5 szkl cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Z wody
Garnkowe fanaberieSkładniki: - 1 jajko - 1 banan - 3 łyżki konopii nie łuskanych - zmielić - 5 łyżek płatków owsianych - zmielić - garść czerwonych porzeczek Jajko ubijamy. Oddajemy pokrojony banany. Unikamy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy konopie i płatki owsiane, chwilę miksujemy - do połączenia składników. Dodajemy czerwone porzeczki, mieszamy łyżką. Nakładamy
Szkrab Je Sam