Lato w pełni, więc grzechem byłoby nic nie robić z wszystkimi wspaniałościami, jakie ofiaruje nam natura. A że krzaki uginają się pod ciężarem czerwonych porzeczek, postanowiłam dodać je do ulubionych muffinek(...)powstało? Pyszności powstały! A jak te pyszności zrobiłam? Zapraszam poniżej. SKŁADNIKI: - 200 gr mąki - 150 gr cukru - 150 ml oleju - 2 jaja - 250 gr jogurtu naturalnego - miseczka czerwonej porzeczki (ok. 1,5 szkl.) - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wielopokoleniowozabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce. Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami(...)Tarta rustykalna z owocami lata Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka) 2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć
Smakołyki Berenikimnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata. Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także przyrządzić z truskawek, malin lub innych sezonowych owoców. Tak przygotowany lekki wakacyjny deser nie jest słodki, ponieważ zamiast cukru dodajemy(...)syropu klonowego lub syropu z agawy. Najlepiej smakuje na ciepło, ale z powodzeniem można się nim rozkoszować na zimno, w gorące lipcowe dni. Kisiel z czerwonych porzeczek Składniki na 3-4 osoby : 2 szklanki wody 2 szklanki porzeczek, malin, truskawek itp. (u nas czerwona porzeczka) 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu
Moja Mama GotujeWszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę(...)mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego
Plate of Joykminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto Brukselkę obierz z wierzchnich liści, a duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz ze skórki. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ z pestkami(...)pokrój na plastry, przełóż na talerz i podaj razem z warzywami i kaszą, a wierzch warzyw posyp posiekanymi orzechami pekan i natką pietruszki. Mięso podaj z sosem z czerwonej porzeczki z winem porto. Smacznego
Plate of JoyPIECZEMY! Bułeczki drożdżowe z porzeczką czerwoną i lukrem! Sezon na porzeczkę w pełni, na ryneczkach, czerwone kiście wysypują się z łubianek, żal by było nie skorzystać. Uwielbiam słodko- kwaśny smak porzeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek, z porzeczką. To był pierwszy raz. I powiem Wam nieostatni! Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie(...)SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE: -porzeczka czerwona - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru brązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść w nim drożdże
SMYKWKUCHNIpotrzebny jest jedynie jogurt, owoce czarnej porzeczki i odrobina cukru pudru. Jogurt wystarczy wymieszać z odrobiną cukru pudru, całymi owocami i dla koloru roztartymi widelcem czarnymi i czerwonymi porzeczkami, gdyż barwnik mają w skórce. Masę jogurtową wystarczy przełożyć do foremek, najlepiej silikonowych i mrozić w zamrażarce przez kilka godzin. Następnym razem przygotuję lody jogurtowe o innych smakach(...)jogurtu greckiego dodam truskawki i będę jeść mrożony jogurt truskawkowy. Składniki na około 6 sztuk: 1 szklanka jogurtu greckiego czarna i czerwona porzeczka (około 3/4 szklanki) 1 łyżka cukru pudru lub ksylitol (lub więcej jak ktoś lubi słodkie lody) Jogurt grecki dokładnie ucieramy łyżką z cukrem pudrem. Połowę porzeczek ucieramy widelcem, aż skórki puszczą czerwony sok, dodajemy do jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie ciasto to już klasyka - kruchy spód, warstwa kwaśnych owoców i słodziutka beza. U mnie tym razem z dodatkiem czerwonej porzeczki, na którą sezon co prawda już się kończy, ale jeżeli macie jeszcze do niej dostęp, to bardzo zachęcam do wykorzystania jej w takim cieście :). Nie tylko smakuje wspaniale, ale i pięknie się prezentuje. Bardzo polecam! :). Kruchy spód(...)cukru pudru 150 g masła, zimnego 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% lub 12% pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z porzeczek: 800 g czerwonej porzeczki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek, w temperaturze pokojowej 250 g cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie: Kruchy spód: Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać
Opowieści z piekarnikaPolecam czarny makaron który fajnie kontrastuje z sosem i owocami. 100 g makaronu gniazda czarnego 200 g jogurtu greckiego 200 g malin 10 czereśni 1/2 szklanki obranych porzeczek czerwonych 15 gron porzeczek czarnych mięta świeża 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Maliny przekładam do rondelka, odkładam 10 sztuk do dekoracji. Dodaję miód , sześć łyżek(...)lodówki aż lekko zgęstnieje. Makaron gotuję zgodnie z opakowaniem, ale nie ma być rozgotowany a aldente i odcedzam. Na talerz wykładam makaron, dodaję jogurt, sos malinowy, układam maliny, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne. Dekoruję miętą
wesoła kuchniaporzeczek przepełnione są kolorem czerwonym. Porzeczki same w sobie nie są słodkie, a połączone z jagodami dają fajny posmak. Składniki: pół kubka jagód i czerwonych porzeczek garść świeżego szpinaku 400ml zimnego mleka łyżeczka miodu- opcjonalnie Przygotowanie : Jagody i porzeczki umyć zmiksować blenderem - jeśli nie chcemy czuć porzeczek wystarczy przetrzeć przez sitko. Garść szpinaku opłukać
Garnkowe fanaberieCiasto twarogowe z czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na zakończenie sezonu porzeczkowego. Proste w wykonaniu, cieszy oko wyglądem a smakiem podniebienie. Dzięki dodaniu do ciasta twarogu jest lekko wilgotne i puszyste, a porzeczki, w tym przypadku czerwone, przełamują słodycz nadając lekko kwaśny, orzeźwiający smak. Składniki ( na keksówkę 12x24 cm ) - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru(...)prawdziwą wanilią - 1/4 szklanki oleju - 100 gram twarogu ( sera białego z kostki ) - 1/3 szklanki mleka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - porzeczki czerwone i kilka białych ( mogą być inne drobne owoce ) Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach
Kuchnia z widokiem na ogródagrestem porcja dla 4 osób 150 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej szczypta soli 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki zimnej wody 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki 3 morele agrest czerwone porzeczki Do miski przesiej mąkę ryżową i mąkę gryczaną oraz sól. Następnie dodaj olej kokosowy oraz wodę. Całość dokładnie zagnieć, tak aby powstało gładkie
365 dni dookoła kuchniporcje): 200 g ryżu jaśminowego lub innego 200 ml napoju kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 2 łyżki ksylitolu garść czarnej porzeczki liofilizowanej (ELENA) garść czerwonej porzeczki liofilizowanej (ELENA) garść jagód liofilizowanych (ELENA) garść mieszanki owoców liofilizowanych (ELENA) Przygotowanie: Ryż zalej 400 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut. Następnie przełóż do malaksera/blendera/miksera, wlej(...)napój roślinny, dodaj cukier i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji. Teraz dodaj czarną i czerwoną porzeczkę oraz jagody i wymieszaj łyżką. Przełóż do miseczki a wierzch posyp mieszanką owoców
Zdrowie na języku :PSezon porzeczkowy w tym roku nastąpił bardzo szybko. Zebrałam właśnie z ogrodu już wszystkie czarne porzeczki, a dziś zaczęłam też powoli zrywać także porzeczki czerwone. Stąd pomysł na szybkie małe ciasto z porzeczkami. Tak powstało serce/ ciasto maślankowe z czerwoną porzeczką. Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 mały cukier waniliowy
Kuchnia co dniaSłodycz lodów została przełamana sosem który jest kwaskowy. 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 250 ml śmietany kremówki 30 % 40 dkg porzeczek czerwonych mięta sos porzeczkowy balsamiko: 1 szklanka porzeczek czerwonych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu balsamiko Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito.Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję
wesoła kuchnia