się dwie warstwy ciasta oraz nadzienie owocowe. Kwaskowatość czerwonych porzeczek dobrze współgra ze słodkim smakiem ciasta. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto półkruche z porzeczkami Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 160g masła 150g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 400g czerwonych porzeczek 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: - masło i jajka powinny
Smakołyki BerenikiCzerwone porzeczki nadają wyjątkowego smaku i charakteru ciastom i deserom, a że sezon na nie w pełni to dziś mam dla Was kolejną porzeczkową propozycję. To blaty kruchego ciasta, przełożone budyniem porzeczkowym i cytrynową pianką, a na wierzchu cytrynowa kruszonka. Te wszystkie smakowite warstwy pięknie się prezentują, a smak ciasta też zachwyca, dlatego bez zbędnego rozpisywania się(...)blat kruchego ciasta Płatki migdałowe podprażamy na złoty kolor na suchej patelni. Jeden z upieczonych wcześniej blatów kruszymy i mieszamy z migdałami. Budyń porzeczkowy: 1 litr czerwonej porzeczki (około 500 g), 1 szklanka wody, 2 budynie waniliowe (2x40g) + 1/3 szklanki wody, ½szklanki cukru Porzeczki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i wlewamy szklankę wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozrabiamy
Cynamonowe szczęściedomu ! Mam nadzieję, że to tylko takie chwilowe zawirowanie pogodowe i wkrótce wróci do nas piękna i słoneczna pogoda. Póki co zapraszam na pyszny domowy kisiel z czerwoną porzeczką. Jest gęsty z wyczuwalnymi owocami. Oczywiście, jeśli nie lubicie kawałków owoców w deserze, porzeczki po zagotowaniu, a przed dodaniem mąki możecie zblendować. Ilość cukru też zależy od tego jak słodkie(...)taki dzień jak dziś możemy też zjeść kisiel na ciepło, żeby się odrobinę rozgrzać ! Serdecznie zapraszam, niech chociaż na naszych stołach będzie letnio i kolorowo 😍. Domowy kisiel z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu Wykonanie: Porzeczki
Kulinarne przygody Gatityletnich wypieków. Dziś ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami. Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami: sernik na zimno drożdżówka bułeczki ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka(...)masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli 200 g cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej ponadto: 500 g obranych czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru 3 łyżki mączki ziemniaczanej Zimne masło posiekać z mąką,cukrem pudrem,proszkiem i szczyptą soli. Dodać żółtka i zagnieść ciasto,owinąć folią i włożyć do lodówki co najmniej
Kolorowa kuchnia ElkiCiasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą to znakomity, prosty w przygotowaniu, pyszny, letni smakołyk, który można przygotować z dodatkiem swoich ulubionych sezonowych owoców najlepiej kwaskowatych. Ciasteczka są bardzo delikatne, o ciekawym słodko- kwaśnym smaku, idealne do kawy lub herbatki na podwieczorek. składniki na około 15 sztuk 100 g masła 100 g cukru kryształu 1 jajko 2 łyżki(...)mleka 100 g gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g czerwonych porzeczek przepis Do garnka przekładmy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając. Rozpuszczony tłuszcz z cukrem odstawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Gorzką czekoladę siekamy na grube kawałki. Wystudzone masło z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko
Smakowite DaniaŚwieże, chrupiące ogórki, najlepiej gruntowe, kawałek sera feta, kilka listków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się z daniami z grilla. Dla mnie w upalne dni to również idealna przekąska lub samodzielne danie. Składniki 500 g ogórków 1 -2 garście czerwonych porzeczek listki bazylii(...)rwiemy na mniejsze kawałki. Polewamy większą częścią sosu i mieszamy. Na wierzch układamy pokrojony w kostkę ser feta (może delikatnie zamieszać), polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami. Smacznego! Inspiracja – “Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek” – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Tajemnice SmakuSerce skacze mi z radości na widok świeżych owoców i warzyw. Kocham za to Polskę. Za porzeczkami czerwonymi tęsknie szczególnie mocno. W UK bardzo rzadko można je kupić, a jak już zobaczę w sklepie, to kupuje na zapas - porzeczki świetnie się mrożą. Rolada z kremem bazyliowym to fantastycznie świeży smak, idealnie komponują się z frużeliną porzeczkową(...)zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki czerwonych porzeczek Listki bazylii utrzyjcie z 1 łyżką cukru (idealnie byłoby ucierać w moździerzu) na zieloną papkę. Wymieszajcie ze śmietaną, dodajcie mascarpone i resztę cukru i ubijcie mikserem do otrzymania gęstego kremu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKolejny cykl nalewek przed nami. Dziś z czerwonej porzeczki ... polecam :) przepis zaczerpnięty z tej strony. Nalewka z czerwonej porzeczki Składniki: czerwona porzeczka (ok litr soku) 1/2 l wody 1/2 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania: Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego
Smaki NataliiCzekoladowa słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki(...)mlecznej 2 łyżki (20 g) kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Dodatkowo: 0,75 szklanki (100 g) czerwonej porzeczki Przygotowanie: 1) W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę gorzką i mleczną, kakao i mleko. Odstawić aby przestygło. 2) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę
Fitsweet.mekielicha blendera, zalać mlekiem migdałowym i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej mleka migdałowego. 5. Czerwony koktajl z chia Print Czerwony koktajl z chia Course FIT deser, Napoje Keyword chia, czerwona porzeczka, fit, koktajl, maliny, melisa, napoje, smoothie, woda kokosowa Prep Time 5 minutes Ingredients 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin 1/2 szklanki(...)świeżej lub mrożonej czerwonej porzeczki 1/2 szklanki wody kokosowej 100% 1 łyżeczka nasion chia kilka listków świeżej melisy do smaku Instructions Namoczyć nasiona chia. Maliny umyć lub mrożone rozmrozić. Czerwoną porzeczkę umyć lub mrożoną rozmrozić. Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera (oprócz nasion chia), zalać wodą kokosową i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję
Fitsweet.meprzekładaniem masą i owocami. Od początku wiedziałam (tu nie musiało być żadnych przemyśleń), jaki ma być smak tortu i jakie owoce mają się w nim pojawić - postawiłam na czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki(...)kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania biszkoptów Masa do przełożenia tortu: - 2 opakowania serków mascarpone - 2 opakowania śmietanki 30% - 3 łyżki białego cukru Dodatkowo do przełożenia: - dżem z czerwonej porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika
Wielopokoleniowopełnoziarnistej, z migdałami i sezamem. Zapieczony jogurt grecki, syrop klonowy i porzeczki nadają jej niepowtarzalnego smaku. Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych. Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe. Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki(...)łyzka skrobi ziemniaczanej ekstrakt z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu 1/2- 3/4 szklanki czerwonej porzeczki Wszystkie składniki krótko wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut. Masa musi się ustabilizować, w przeciwnym razie podczas pieczenia urośnie i opadnie. Nadzienie będzie płynne, wiec delikatnie przelać na podpieczony
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmąki gryczanej. Wypełnione serkiem labneh wyprodukowanym z jogurtu greckiego. Żaden serek nie jest tak pyszny, tak kremowy i delikatny jak ten jogurtowy. Naleśniki podałam z sosem z czerwonej porzeczki. Całość przepyszna, dawno nie jadłam tak smakowitych naleśników. Może się skusisz? Zapraszam! Składniniki na 9-10 sztuk: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka(...)łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu/cukru 500-600 g jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru esencja waniliowa 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru/ksylitolu 1/2 szklanki wody szczypta cynamonu Wykonanie: dzień wcześniej jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Odstawić na blat do obcieknięcia większości serwatki. Do dalszego obciekania wstawić konstrukcję z sitkiem do lodówki składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!