Głowa pełna pomysłów na przepisy z czerwoną porzeczką... był weekend i było oczywiście ciasto :) Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Polecam :) Ciasto kruche z czerwoną porzeczką Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto
Smaki Nataliiszklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto
Poezja smakuokazał się jednak zbyt słodki, więc po kilku próbach nieco go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru i dodając ekstrakt z wanilii. Konfitura z miąższu arbuza dobrze komponuje się z czerwonymi porzeczkami, malinami lub kwaśnymi jabłkami np. szara reneta i jest świetnym dodatkiem do gofrów, lodów i innych deserów. Jeśli będziecie przygotowywać konfitury z arbuza, dżem z arbuza lub galaretkę(...)część) 600 g cukru żelującego (można zastąpić zwykłym cukrem wymieszanym z żelfixem lub dżemixem) sok z jednej cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii opcjonalnie 200 g czerwonych porzeczek albo malin albo duże winne jabłko Wielokrotnie pisałam już na blogu o ekstrakcie z wanilii produkowanym przez firmę Eurovanille. W mojej opinii(i bynajmniej nie jest to reklama
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajednak wzięłam je po prostu do wypróbowania i okazało się, że sprawdziły się rewelacyjnie! Składniki (na 20sztuk) 100g serka mascarpone 150g borówek 50g borówek amerykańskich kilka malin garść czerwonej porzeczki 3-4 łyżeczki cukru pudru gotowe podkłady do babeczek (użyłam Dan Cake) Wykonanie : w naczyniu zasypać borówki (1/5 z nich odłożyć do dekoracji) cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Dodać(...)serek mascarpone i dokładnie, krótko wymieszać. Krem schłodzić przez ok.1h. Tartaletki napełniać kremem borówkowym, dekorować czerwoną porzeczką, maliną, borówką. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Tartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniarozpusta . przepis na dwie porcje 2 średnie piersi kurczaka 150 gram czerwonej porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie(...)około 5 minut by odpoczęły i doszły, na pozostałym tłuszczu smażymy na średnim ogniu kapustę z każdej strony po około 2-4 minut . Cukier karmelizujemy na patelni dodając porzeczki czerwone oraz miód i zgniatamy je delikatnie łyżką drewnianą i chwilę smażymy , gdy sos wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy przez sitko jeżeli okaże się
na gazieIdealnie kruche, kwaśne, pachnące, takie właśnie jest kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką. A do tego proponuję świetną książkę Mikołaja Łozińskiego „Stramer”. Dobre ciasto i dobra lektura zawsze idą w parze Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki 1 szczypta soli 4 żółtka 1 jajko 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 70 g masła(...)czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki siekanych migdałów Uwaga: szklanka 200 ml Z podanych składników na ciasto zagniatam kruszonkę. Odkładam dwie garście do miseczki, a do reszty dodaję dodatkowe 70 g masła i zagniatam ciasto, które następnie wstawiam na 15 minut do lodówki. Blaszkę (23×33 cm) smaruję masłem. Ciasto rozgniatam
Słodki sentymentCudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz na niedziele . składniki na 4 porcje masa owocowa 1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru(...)Biszkopt wystudzamy , przekrawamy na 2 krążki . Spód wkładamy do tortownicy, rozsmarowujemy masę owocową, przykrywamy drugim krążkiem . Lekko dociskamy , wierzch posypujemy cukrem pudrem . warianty zamiast czerwonych porzeczek można użyć innych owoców
Smakowite DaniaGALARETKA PORZECZKOWA Do mojej spiżarni, tego roku, trafiła również galaretka z czerwonych porzeczek. Galaretka jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam(...)dziale "Domowe przetwory" znajdziecie więcej przepisów na sprawdzone przeze mnie przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: 1,5kg obranych, czerwonych porzeczek 75 dag cukru (miałki kryształ) PRZYGOTOWYWANIE: Krok 1. Zdrowe i jędrne porzeczki wkładamy do garnka, stawiamy na niewielkim ogniu, miażdżymy drewnianym tłuczkiem na miazgę, powoli doprowadzamy do wrzenia - gotujemy przez
Moja Książka KucharskaCzerwona porzeczka to moja zmora z dzieciństwa i do niedawna tolerowałam ją jedynie w kompocie. W zaszłym roku robiłam z niej galaretkę (przepis-klik) a w tym roku skusiłam się na ciasto. Miałam zrobić zwykłe ucierane ale prawdę mówiąc nie chciało mi się ucierać więc ubiłam ciasto na bazie wody mineralnej Piwniczanka (zastąpiłam nią oranżadę). Ciasto z tego przepisu(...)długo świeże. Bałam się, że porzeczki będą kwaśne, dlatego na nie dałam jeszcze grubą warstwę słodkiej bezy. Fajnie to wszystko razem pasowało. I nawet przekonałam się do czerwonych porzeczek:) *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek szklanka wody gazowanej Piwniczanka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolskiej w troszkę odmiennym wydaniu z mrożonymi czerwonymi porzeczkami , które leżą sobie u mnie w zamrażalce i czekają na swoją kolej . Lekko kwaskowaty smak porzeczek , świetnie współgra z delikatnym ciastem i posypką z cukru pudru . składniki na 4 porcje 2 szklanki mąki 2 szklanki kefiru 20 dag czerwonych porzeczek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania przepis Z mąki , kefiru i jajek przygotowujemy ciasto , które dokładnie mieszamy . Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany . Do ciasta dodajemy czerwone porzeczki , wszystko mieszamy . Obsmażamy na rumiano z obu stron , okrągłe racuszki .Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaPrzepis na szybki i smaczny deser, Idealny deser na upalne, letnie dni. Galaretka z dodatkiem owoców sezonowych: truskawek, czerwonej porzeczki i malin. Biały kolor uzyskamy przez dodatek mascarpone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Galaretka z owocami i mascarpone. Porcje 6 Składniki 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka krystaliczna 2 łyżki mascarpone owoce : truskawki, maliny, czerwona porzeczka Instrukcje Czerwoną galaretkę
To co lubię - gotuję i polecamwyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 4-5 gałązek tymianku 4-5 gałązek rozmarynu 4 zmiażdżone ząbki czosnku kilkanaście rozkruszonych jagód jałowca świeżo zmielony czarny pieprz W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem(...)czosnek folią aluminiową i piec przez 30-35 minut. Ostudzić. Sos z pieczonego czosnku i czerwonego wina: 3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry ½ szklanki czerwonego wina 2 ½ szklanki bulionu wołowego 2-3 gałązki tymianku 2-3 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki 1 pieczona główka czosnku (bez łupin) sól koszerna i czarny pieprz do smaku Zanim
naRuszciewszystko widać. Cisto czekoladowe, mokre i mięsiste przekroiłam na dwa w miarę równe blaty. Blaty upiłam advocatem, masa kremówkowa z mascarpone i domowym dżemem z czerwonej porzeczki, który zrobiłam latem. Stał biedny jeden słoiczek, którego nikt nie chciał otwierać, więc poszedł w masę :) Na końcu robotę zrobiły za mnie słoiczki Eterno , kandyzowane wiśnie i mięta. Bo jak ja zawsze(...)piekłam przez 25-35 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem stopień upieczenia. Po wystudzeniu ciasto przecięłam na dwa blaty i jak zobaczycie na zdjęciu poniżej upiłam ciasto advocatem :) Masa z czerwoną porzeczką: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% około 2-4 łyżek cukru pudru (dodajemy go do smaku) 1 słoiczek domowego dżemu z czerwonej porzeczki Wykonanie
Blondynka GotujeCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g cukru białego 100 g żurawiny, najlepiej niesiarkowanej Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Jeśli zależy
MamaOskarkadane jest mi nasycać się bez końca tymi widokami i zapachami... :) Od jakiegoś czasu chodziło za mną połączenie maku i owoców. A że u rodziców zaopatrzyłam się w czerwone porzeczki, to właśnie one towarzyszą wspomnianemu delikwentowi ;) Muffinki są wilgotne, nie za słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :) Z podanej porcji(...)malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mak. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre - jajko, maślankę i olej. Mokre
My simple kitchen