Ubiegły tydzień spędziliśmy na wsi wsuwając pyszne sezonowe owoce prosto z krzaków i drzewek. Nasza roczna już Asia zadziwiała nas każdego dnia jedząc kwaśne czerwone porzeczki i wiśnie z uśmiechem na buzi - serio, nawet się nie skrzywiła;) Moja mama mówi, że chyba ma to po mnie, bo jako dziecko byłam niejadkiem, ale owoce jadłam bez opamiętania. Mając(...)wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek! Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru trzcinowego 2 jajka 100 g roztopionego masła
Kulinarne Inspiracjetemperaturze pokojowej 75 ml kefiru naturalnego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: ok. 400-500 g czerwonej porzeczki wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, kefir. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym(...)ciemnym ciastem. Wierzch posypujemy równomiernie porzeczkami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Czerwona porzeczka w ogrodzie
Domowy Smak Jedzeniaprędzej wysłałam C. do sklepu, a sama rozpoczęłam poszukiwania odpowiedniego przepisu. W oko wpadła mi tarta z Scandilicious baking Signe Johansen. Z tym, że w oryginale jest z czerwonymi porzeczkami. Wygląda piękne! Ale ten, kto kiedyś próbował kupić czerwone porzeczki w Danii ten wie, że to frykasy tylko dla elit. Bo, uwaga, tutaj kilogram porzeczki kosztuje(...)złotych! Rozumiecie...? Rozbój w biały dzień! Mnie na to nie stać; poczekam, aż drzewko w ogrodzie zacznie owocować, i wtedy się porzeczkami nasycę. Póki co stawiam na owoce leśne, w których skład wchodzą właśnie wyżej wymienione czerwone porzeczki, a także ich czarne kuzynki, jagody, maliny oraz jeżyny. Sami widzicie - mieszanka jest odpowiednio kwaskowa, dzięki czemu świetnie kontrastuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzegarść czerwonych porzeczek – mięta do dekoracji Przygotowanie: Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Porzeczki płukamy i obieramy. Na do pycharków kruszymy małe bezy lub wrzucamy jeśli używamy mini bezików. Podajemy po dużej łyżce kremu z mascarpone. Wsypyjemy porzeczki. Na wierzch dajemy ponownie warstwę kremu i bezy. Dekorujemy miętą Artykuł Szybki deser z czerwonych porzeczek pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEBardzo lubię galaretkę z czerwonej porzeczki. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłam kanapki z galaretką z czerwonej porzeczki i popijałam zimnym mlekiem. Do tej pory lubię takie połączenie. I choć mleko nie to samo, bo nie od krowy, tylko z kartonu, to smak galaretki taki sam. Żeby zrobić galaretkę potrzeba dodać sporo cukru więc to nie jest przepis(...)żeby rozparowane owoce przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek - chociaż jak ktoś lubi pestki, to nie musi przecierać. Zapraszam na moją porcję porzeczkowej galaretki! 2 kg. czerwonej porzeczki 1,8 kg. cukru (można trochę mniej, ale wtedy wyjdzie rzadka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Porzeczkę umyć i usunąć wszystkie korzonki. Włożyć do garnka z grubym dnem, zagotować i na wolnym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieroku coś kombinuję z czerwonej porzeczki. Nie kupuję w dużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą(...)małe i bardzo poręczne, a firmę też lubię, bo są uczciwi wobec klientów i nie idą na ilość, ale na jakość ;) To tak na marginesie :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki 500 g cukru Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, obrałam, znaczy się pozbyłam się ogonków, gałązek. Tak przygotowane owoce zmiksowałam w blenderze, przelałam d woka i smażyłam na malutkim płomieniu. W trakcie
Blondynka GotujeLato to czas kiedy możemy cieszyć się świeżymi owocami. Ciasta wtedy przygotowane są bogate w kolory i smaki. To ciasto to kwintesencja lata: czerwone porzeczki, maliny i kakaowy biszkopt uzupełniają się. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo owocowe. Składniki: BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju(...)masła 150 g wiórek koksowych 5 łyżek likieru kokosowego MASA PORZECZKOWA: 3 łyżeczki żelatyny 250 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. czerwonych porzeczek 100 ml wrzątku WIERZCH galaretka malinowa mały koszyczek czerwonych porzeczek Przygotowujemy biszkopt: Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dolać olej z wodą. Zmiksować. Mąkę
Kuchnia w oparachLubicie słodko - kwaśne desery? Ja bardzo! Słodka beza i kwaskowe czerwone porzeczki to dla mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza(...)ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez 12 godzin w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać
maniapieczeniaPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki(...)nadzienie: 3 białka 120 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g zmielonych migdałów, podprażonych na suchej patelni 200 g czerwonych porzeczek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy płatki migdałów, podprażone na suchej patelni do dekoracji kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy
My Culinary ArtZawsze zastanawiałam się do jakiego ciasta lub deseru dodać czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)SKŁADNIKI : 250 g chudego twarogu 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 25 g drożdży 2 szklanki mąki pszennej 150 g czerwonej porzeczki ojej do smażenia syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes do polania
Kulinarne Fantazje MarioliLatem mamy ogrom owoców, tego co daje nam matka natura. Borówki, jagody, jeżyny, maliny, porzeczki. Samo zdrowie na wyciągnięcie ręki. Będąc ostatnio u taty przywiozłam sporo owoców: agrest, czerwoną porzeczkę i wiśnie. Lubię porzeczki, gdyż są smaczne i pełne witamin. Dzisiaj na śniadanie zrobiłam pyszny deser z islandzkim jogurtem skyr, który nie ma tłuszczu, za to ma masę białka(...)owocami zyska też uznanie zwolenników zdrowego stylu życia, gdyż musli z jogurtem jest niezwykle wartościową propozycją śniadaniową, zwłaszcza wiosną i latem. Składniki na 1 porcję: 3 łyżki – czerwona porzeczka łyżeczka miodu (opcjonalnie) 150-200 g jogurtu naturalnego skyr 2 łyżki musli Jak przygotować jogurt z musli z owocami? : Przygotowujemy naczynie do podania. Na dnie układamy 2 łyżki czerwonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękonfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki Gotowa konfitura W moim domu, od wielu lat właśnie z owoców(...)czerwonej porzeczki robię pierwsze przetwory na zimę. Osobiście uważam, że właśnie w konfiturach porzeczka odnajduje się wręcz idealnie. Najważniejszą rzeczą, przy konfiturach z tych owoców, jest umiar w dawkowaniu cukru. Naprawdę nie trzeba go wiele by utrwalić wyrób, a wtedy zamiast słodkiego kleju, mamy wspaniałe przetwory o cierpkim porzeczkowym smaku. składniki 2 kg czerwonej porzeczki
Miód i pieprzLody z czerwonej porzeczki Mimo, że mam odłożonych kilka fajnych ciekawych przepisów na lody to jakoś nie mam aż takiej ochoty, żeby je szykować. Może kiedyś się to zmieni. Tymczasem przedstawiam wam pierwszy i chyba ostatni w tym sezonie przepis na lody Niech to będzie takie pożegnanie lata, no bo mamy już prawie połowę września i zanim się obejrzymy(...)Szykując ten wpis mój mąż domagał się waszej uwagi, więc oficjalnie przesyła pozdrowienia wszystkim moim czytelnikom Składniki na około 600 – 700 g lodów: – 225 g czerwonych porzeczek – 250 ml słodzonego mleka skondensowanego – 250 g kwaśnej śmietany Porzeczki myjemy, zrywamy z szypułek i traktujemy blenderem. Dodajemy mleko oraz śmietanę i dokładnie wszystko miksujemy. Masę przełożyłam
Relaxtimepiękny, fioletowy) 2 łyżki soku z cytryny 250g śmietany 36% 15g żelatyny 20g zimnej wody 40g cukru pudru Ganache: 100g śmietany 36% 100g białej czekolady Dodatkowo: Galaretka z czerwonej porzeczki Miks owoców (mrożonych lub jeszcze lepiej świeżych): maliny, truskawki, jeżyny, czerwona porzeczka, borówka amerykańska, winogrono zielone oraz listki mięty 3 galaretki przezroczyste lub kolorowe Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak(...)przestygnie ścinamy ją, a pozostałe dzielimy na 4, nie za grube blaty. 3 z nich, które będą na spodzie i w środku smarujemy cienką warstwą galaretki z czerwonej porzeczki (lub jakimś kwaśnym dżemem). Pierwszy blat umieszczamy ponownie w tortownicy. Krem: Borówki miksujemy z sokiem z cytryny i przecieramy przez sito, by nie było skórek. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy
Kuchnia w czekoladzielekka kolacja. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszny i zdrowy deser wieloowocowy. ... czyż takie owocowe szaleństwo w pucharku nie wygląda zachęcająco? Składniki: 1 szklanka truskawek 2 łyżki czerwonej porzeczki 1 1/2 łyżki soku ze słodkiej pomarańczy 5 łyżek naturalnego jogurtu dowolny zestaw owoców na wierzch deseru - u mnie kilka mniejszych truskawek, 3-4 poziomki i czerwone porzeczki listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy szklankę truskawek i 2 łyżki czerwonej porzeczki, dodajemy sok z pomarańczy i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek. Na wierz nakładamy delikatnie łyżką jogurt naturalny (zostawiając około 1 łyżeczkę). Jeśli lubimy słodsze desery jogurt można dosłodzić np. miodem. Na warstwę
Słodkie okruszki