czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:38/165)

Beza Pavlova z mascarpone, truskawkami i porzeczkami 83

cytryny","150 g serka mascarpone","200 g sch\u0142odzonej \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %","1 laska wanilii","4 \u0142y\u017cki cukru pudru","200 g \u015bwie\u017cych truskawek","50 g czerwonej porzeczki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CHRUPI\u0104CE BEZY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Bia\u0142ka powinny by\u0107 w temperaturze pokojowej. Ubij je na pian\u0119, kiedy nabior\u0105 sztywno\u015bci(...)łyżeczka soku z cytryny NADZIENIE 150 g serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 50 g czerwonej porzeczki Sposób przygotowania: CHRUPIĄCE BEZY Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij je na pianę, kiedy nabiorą sztywności, cierpliwie łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj cały czas do momentu rozpuszczenia

ProstePesto.pl
Sernik z białą czekoladą i porzeczkami 306

cukru pudru 1 żółtko MASA SEROWA 650g twarogu tłustego 150ml śmietanki 30% 300g białej czekolady 4 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego 350g czerwonej porzeczki Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę(...)kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, do gorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji - czekoladę zdjąć na blat, ostudzić - czerwone porzeczki oczyścić, osuszyć - do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz domowy cukier waniliowy, składniki krótko zmiksować - do miksowanej masy serowej wlać ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę - krótko

Smakołyki Bereniki
Łabędzi puch z kremem kokosowym i porzeczką 70

Eleganckie ciasto tortowe z kremem kokosowym i dżemem z czerwonej porzeczki. Wilgotny biszkopt nasączony cukrowym ponczem, kwaśny dżem porzeczkowy i maślano – mleczny krem z wiórkami kokosowymi. Jasny biszkopt przełożony jasnym kremem. Ze względu na swój elegancki wygląd, ciasto cieszy się ogromnym powodzeniem w sezonie komunijnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto tortowe łabędzi puch z wiórkami kokosa(...)zbliżoną do siebie temperaturę, inaczej mogą się zważyć). SKŁADANIE BISZKOPTU Dolny blat biszkoptu skrop cukrowym ponczem (w wodzie rozpuść cukier i sok z cytryny). Posmaruj całym dżemem z czerwonej porzeczki. Osobiście nie lubię dżemów z wyczuwalnymi pesteczkami owoców, dlatego sięgam po dżem bez pestek lub przecieram go najpierw przez drobne sitko. Na dżem wyłóż połowę kokosowego kremu i rozsmaruj

ProstePesto.pl
Dżem z czerwonej porzeczki, bardzo słodki. 79

Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g białego cukru Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Jeśli zależy Wam na większym rozdrobnieniu owoców, można

MamaOskarka
MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI 116

czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Muz z porzeczek miałam okazję zrobić niedawno, robiąc tort komunijny i gościom bardzo smakował! Zrobiłam go w duecie z kremem czekoladowym …pycha! Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: 225 g świeżych/mrożonych czerwonych(...)otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe […] Artykuł MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Deser z czerwoną porzeczką i winogronami 82

Kolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje(...)rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki

Programista w kuchni
Deser z czerwoną porzeczką i winogronami 132

Kolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje(...)rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki

Programista w kuchni
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 130

chwilę, nie całe lato! Czekam więc stale na lato w wersji bez kominka. A czekanie umilam sobie szykowaniem kolejnych przetworów, nie koniecznie na długie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i  towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć(...)serów, u mnie zajął miejsce żurawiny i myślę, że tak już pozostanie. Bardzo Wam polecam. A jeśli przepis nie będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie:) CHUTNEY Z CZERWONYCH PORZECZEK 1 kg czerwonych porzeczek 1/2 kg cukru (używam żelującego 2:1) 1/2 szklanki octu winnego (używam jabłkowego lub malinowego) 1-1,5 łyżeczka mielonego cynamonu

KUCHARNIA
Torcik porzeczkowy z bezą! 127

torcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze pokojowej 40g mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną(...)papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu na wierzch ciasta rozprowadzamy czerwoną porzeczkę, wcześniej przesypaną mąką ziemniaczaną. Jest to bardzo ważne, gdyż mąka pochłonie sok z owoców, który wydobędzie się podczas dalszego pieczenia. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Następnie ubijamy białka

Kuchnia Pani Wiosny
Salzburger Nockerl – Salzburskie wzgórza, czyli słodki suflet z czerwonymi porzeczkami 70

Czerwone porzeczki pod słodkim sufletem Salzburger Nockelrl, czyli Salzburskie wzgórza to słodki suflet z owocami. Zwykle przygotowuje się go w dużym półmisku z trzema kopiastymi “wierzchołkami”. Na dnie naczynia układa się konfiturę, przykrywa się ją trzema kopcami z masy z jajek i zapieka. Te wierzchołki reprezentują trzy wzgórza otaczające Salzburg. Danie zawsze podaje się na ciepło(...)serwować, bo  każdy dostanie własną porcję.  Zamiast konfitury, czy dżemu wykorzystam sezonowe owoce, tym razem czerwone porzeczki. Ten deser wybrała moja bratanica Hania, która dzielnie zrywała porzeczki i pomagała w przygotowaniach. Składniki 300 g czerwonej porzeczki 50 g cukru 5 g masła do smarowania foremek białka z 5 jajek szczypta soli 10 g cukru waniliowego

Tajemnice Smaku
Dżem z czerwonej porzeczki, żurawiny i cukru trzcinowego. 157

Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 50 g suszonej żurawiny, najlepiej niesiarkowanej 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy

MamaOskarka
Dżem z czerwonej porzeczki, lekko słodzony cukrem muscovado 201

Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 100 g cukru muscovado, u mnie  cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 1 łyżeczka agar agar Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle

MamaOskarka
Dżem z czerwonych porzeczek z hibiskusem 128

Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego, u mnie cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 200 g cukru muscovado, u mnie  cukier z Gospodarstwa Rolnego Pliczko 20 g suszonych płatków hibiskusa

MamaOskarka
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 144

majowego wpisu lody karmelowe z solonym masłem i chrupiącym słodko-słonym karmelem , wspomniane powyżej lody kawowe , truskawkowe z octem balsamicznym oraz bohaterowie dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji nie doczekały  niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu(...)proszku  Mleko łączę ze śmietaną, dodaję mus rabarbarowy i imbir, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta.  LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI świeża lub mrożona czerwona porzeczka (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć

KUCHARNIA
Przepisy na domowe przetwory 318

Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki  Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot(...)syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy  Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka

Kuchnia domowa Ani