czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:37/165)

CURD Z CZERWONEJ PORZECZKI 141

porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 170-180 g: 200 g czerwonej(...)kremu śmietankowego, dajemy 50 g cukru. W rondelku umieszczamy porzeczki i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się rozpaćkają zdejmujemy rondelek z ognia. Przecedzamy porzeczki przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się skórek i pestek. Do lekko przestudzonego soku z porzeczki (ok 120 ml) dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy

Słodki Pomysł
JAJKA SADZONE NA OBIAD 133

Jajka sadzone na obiad fot. Moja Książka Kucharska Jajka sadzone na obiad. Przepis na jajka sadzone z serem i czerwoną porzeczką. Smaczny i zdrowy obiad na horyzoncie :) Pyszne jajka sadzone z serem i czerwoną porzeczką, młode ziemniaczki z koperkiem i zsiadłe mleko. Palce lizać! Świetny pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Jak zrobić jajka sadzone(...)obiad - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone na obiad. SKŁADNIKI : 4 świeże jajka 3 łyżki pokruszonego sera feta 4 łyżeczki czerwonej porzeczki posiekany szczypiorek sól do smaku masło do smażenia Przepis na jajka sadzone do obiadu. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jajka umyć i wyparzyć. Krok 2. Rozpuścić masło na patelni, wybić po kolei jajka

Moja Książka Kucharska
Zdrowe lody owocowo-jogurtowe z chrupiącymi kawałkami kokosowych ciasteczek zbożowych Kupiec 173

już przed włożeniem do zamrażalnika kusił swoim smakiem Składniki: 1 opakowanie kruchych kokosowych ciasteczek zbożowych firmy Kupiec 50 g 1 dojrzałe mango 1/2 średniego banana 2 małe garście czerwonych porzeczek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 jogurt typu greckiego o smaku bananowo-truskawkowym 150 g * do podania - kilka czerwonych porzeczek, kokosowe ciasteczka zbożowe firmy Kupiec * można użyć również(...)naturalnego lub o smaku mango Przygotowanie: Mango kroimy w kostkę i wydobywamy miąższ, wkładamy do misy blendera. Banana obieramy, połówkę przekładamy również do misy blendera. Następnie dodajemy opłukane czerwone porzeczki, sok z cytryny oraz cały jogurt typu greckiego o smaku bananowo-truskawkowym. Całość miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego musu. Na koniec dodajemy około 16-17 kruchych kokosowych

Słodkie okruszki
Letnia porzeczkowa zupa 164

Zupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Składniki: 750g czerwonej porzeczki 2 płaskie łyżki kisielu o smaku(...)200g makaronu świderki 1 łyżka soli kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki. Gotowy sok ponownie zagotować, doprawić szczyptą

Szalona Kuchnia Eweliny
Niby mały szwedzki torcik... 139

weny. Zacznijmy powściągliwie- jak Szwedzi. A moja przygoda z tym ciastem zaczęła się tak, że w lodówce pewnego sklepu zobaczyłam mrożony szwedzki, migdałowy torcik, z narysowaną na opakowaniu czerwoną porzeczką. Nie miałam jeszcze przyjemności takiej słodkości jeść (chociaż wyczytałam, że wersja z Ikei jest dla niektórych legendarna), ale pomysł mi się spodobał, więc paczkę wrzuciłam do koszyka. Ale zanim(...)dojechałam do domu, już wiedziałam, że muszę go zrobić sama. Przejrzałam więc parę przepisów na telefonie i zawinęłam po składniki. A że czerwone porzeczki wisiały jeszcze karnie na krzaczku, zdobywanie składników skończyłam wizytą w ogrodzie. Spytacie co z tym sklepowym? Wzięłam. Na wszelki wypadek. A jakby nie wyszło? A poza tym- przecież trzeba porównać, prawda... Jak się po zgłębieniu

les mirabelles
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 138

Malutkie, czerwone, kwaskowate kuleczki na gałązkach tworzące grono czerwonych porzeczek. Wreszcie mamy sezon na te przepyszne owoce, tylko teraz możecie sprawić sobie tą przyjemność i zajadać pyszne ciasto z tymi owocami. Ale jak już rozmawiamy o przyjemnościach to ciasto nie może być przypadkowe, ono ma być przepyszne. Dlatego sięgam po drugie czerwone owoce, słodko-kwaśne tj. wiśnie(...)wyczuwamy. Nadaje on niesamowitego posmaku ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki. Postanowiłam przygotować ciasto ucierane na bazie oleju, bo tylko takie ma swoją określoną i pożądaną wilgotność, a zarazem kruchość, użyłam sprawdzonego Polskiego Oleju rzepakowego. Mąka do ciast ucieranych powinna

SMYKWKUCHNI
Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi. 173

słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości.   TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI.           Składniki: około 100 g biszkoptów okrągłych(...)serka naturalnego homogenizowanego 200 g śmietany kremówki 30% 350 ml maślanki naturalnej 100 g cukru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 200 g borówek amerykańskich 100 g porzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych           Sposób przyrządzania:             Galaretkę rozpuścić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Beza Pavlova z mascarpone, truskawkami i porzeczkami 98

cytryny","150 g serka mascarpone","200 g sch\u0142odzonej \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %","1 laska wanilii","4 \u0142y\u017cki cukru pudru","200 g \u015bwie\u017cych truskawek","50 g czerwonej porzeczki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CHRUPI\u0104CE BEZY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Bia\u0142ka powinny by\u0107 w temperaturze pokojowej. Ubij je na pian\u0119, kiedy nabior\u0105 sztywno\u015bci(...)łyżeczka soku z cytryny NADZIENIE 150 g serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 50 g czerwonej porzeczki Sposób przygotowania: CHRUPIĄCE BEZY Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij je na pianę, kiedy nabiorą sztywności, cierpliwie łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj cały czas do momentu rozpuszczenia

ProstePesto.pl
Sernik z białą czekoladą i porzeczkami 318

cukru pudru 1 żółtko MASA SEROWA 650g twarogu tłustego 150ml śmietanki 30% 300g białej czekolady 4 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego 350g czerwonej porzeczki Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę(...)kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, do gorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji - czekoladę zdjąć na blat, ostudzić - czerwone porzeczki oczyścić, osuszyć - do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz domowy cukier waniliowy, składniki krótko zmiksować - do miksowanej masy serowej wlać ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę - krótko

Smakołyki Bereniki
Łabędzi puch z kremem kokosowym i porzeczką 78

Eleganckie ciasto tortowe z kremem kokosowym i dżemem z czerwonej porzeczki. Wilgotny biszkopt nasączony cukrowym ponczem, kwaśny dżem porzeczkowy i maślano – mleczny krem z wiórkami kokosowymi. Jasny biszkopt przełożony jasnym kremem. Ze względu na swój elegancki wygląd, ciasto cieszy się ogromnym powodzeniem w sezonie komunijnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto tortowe łabędzi puch z wiórkami kokosa(...)zbliżoną do siebie temperaturę, inaczej mogą się zważyć). SKŁADANIE BISZKOPTU Dolny blat biszkoptu skrop cukrowym ponczem (w wodzie rozpuść cukier i sok z cytryny). Posmaruj całym dżemem z czerwonej porzeczki. Osobiście nie lubię dżemów z wyczuwalnymi pesteczkami owoców, dlatego sięgam po dżem bez pestek lub przecieram go najpierw przez drobne sitko. Na dżem wyłóż połowę kokosowego kremu i rozsmaruj

ProstePesto.pl
Dżem z czerwonej porzeczki, bardzo słodki. 90

Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 500 g białego cukru Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Jeśli zależy Wam na większym rozdrobnieniu owoców, można

MamaOskarka
MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI 123

czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Muz z porzeczek miałam okazję zrobić niedawno, robiąc tort komunijny i gościom bardzo smakował! Zrobiłam go w duecie z kremem czekoladowym …pycha! Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: 225 g świeżych/mrożonych czerwonych(...)otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe […] Artykuł MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Deser z czerwoną porzeczką i winogronami 97

Kolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje(...)rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki

Programista w kuchni
Deser z czerwoną porzeczką i winogronami 145

Kolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje(...)rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki

Programista w kuchni
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 143

chwilę, nie całe lato! Czekam więc stale na lato w wersji bez kominka. A czekanie umilam sobie szykowaniem kolejnych przetworów, nie koniecznie na długie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i  towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć(...)serów, u mnie zajął miejsce żurawiny i myślę, że tak już pozostanie. Bardzo Wam polecam. A jeśli przepis nie będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie:) CHUTNEY Z CZERWONYCH PORZECZEK 1 kg czerwonych porzeczek 1/2 kg cukru (używam żelującego 2:1) 1/2 szklanki octu winnego (używam jabłkowego lub malinowego) 1-1,5 łyżeczka mielonego cynamonu

KUCHARNIA