czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:40/165)

Dżem z czerwonej porzeczki 100

Wspaniała czerwona porzeczka. Dostałam od sąsiadki. Zamknęłam w słoiczku i mam Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek 700 g cukru Zasada 1 kg owoców na 1 kg cukru, którą wyznają moja ciocia i babcia nie zawsze ma swoje odzwierciedlenie, szczególnie gdy mamy do czynienia ze słodkimi owocami. Porzeczki obrałam z szypułek, umyłam, umieściłam w garnku, dodałam cukier. Gotowałam przez(...)Trochę rozgniatałam porzeczki żeby puściły miąższ i sok. Po tym czasie przełożyłam je do sparzonych słoiczków, szybko zakręciłam i odwróciłam słoiczki do góry dnem.   Artykuł Dżem z czerwonej porzeczki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Ciasto z porzeczkami i pianką budyniową 71

Przepis na ciasto z porzeczkami     Jeśli macie ochotę na ciasto kruche z budyniem i owocami, to Agnieszka proponuje ciasto z porzeczkami czerwonymi.      Może też być wersja z czarną porzeczką, a to decyzja pozostaje(...)Waszych rękach, czy użyjecie czerwoną porzeczkę, czy czarną porzeczkę?      Dziś cały przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem, bo jest teraz sezon na porzeczki i wystarczy wyjść do ogródka i obłupić krzaczek. Link do filmu z przepisem 193 - Przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem - Deser z czerwonych porzeczek z ogródka!     Tutaj link

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Galaretka z czerwonych porzeczek na zimę 257

dwóch ogromnych krzaczorów rosnących osobno, a po porzeczki do nas przyjeżdżała dalsza rodzina i znajomi. Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz galaretkę. Czarnych i białych natomiast było mniej, ale owoców i tak wystarczało na całą rodzinę. Och, czarne zdecydowanie miały wzięcie - ciasta z porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy(...)konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała galaretkę dając objętościowo tyle samo cukru

Obiad gotowy
GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 183

Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i  zdrowe. Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające,  odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające(...)oraz tamujące krwawienia.   Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny,  tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około

potrawyregionalne
Galaretka z czerwonej porzeczki 172

Pyszna domowa galaretka z czerwonej porzeczki z mojego ogródka. Porzeczki umyć i osuszyć. Do dużego garnka wrzucić porzeczki i wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować i gotować aż owoce się rozgotują. Nie trzeba obierać porzeczek z łodyżek. Porzeczki przetrzeć przez drobne sitko, bardzo szybko się to robi. Zostaje tylko czysty miąższ. Resztę wyrzucić. Z dwóch kilogramów porzeczek uzyskałam

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami. 178

przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami ciasto: 250 g mąki pszennej 175 ml ciepłego mleka farsz: 1 i 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru sos: 2 łyżki jagód(...)łyżka czerwonych porzeczek 1 łyżka miodu lub cukru 150 g jogurtu naturalnego (może być również owocowy, ale wtedy nie dodajemy miodu)      Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto

Rozpustne gotowanie
Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami 153

Ubiegły tydzień spędziliśmy na wsi wsuwając pyszne sezonowe owoce prosto z krzaków i drzewek. Nasza roczna już Asia zadziwiała nas każdego dnia jedząc kwaśne czerwone porzeczki i wiśnie z uśmiechem na buzi - serio, nawet się nie skrzywiła;) Moja mama mówi, że chyba ma to po mnie, bo jako dziecko byłam niejadkiem, ale owoce jadłam bez opamiętania. Mając(...)wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek!     Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru trzcinowego 2 jajka 100 g roztopionego masła

Kulinarne Inspiracje
ciasto ucierane z czerwoną porzeczką 156

temperaturze pokojowej 75 ml kefiru naturalnego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: ok. 400-500 g czerwonej porzeczki wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, kefir. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym(...)ciemnym ciastem. Wierzch posypujemy równomiernie porzeczkami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Czerwona porzeczka w ogrodzie

Domowy Smak Jedzenia
Bardzo skandynawska tarta nie tylko na skandynawską kieszeń 147

prędzej wysłałam C. do sklepu, a sama rozpoczęłam poszukiwania odpowiedniego przepisu. W oko wpadła mi tarta z Scandilicious baking Signe Johansen. Z tym, że w oryginale jest z czerwonymi porzeczkami. Wygląda piękne! Ale ten, kto kiedyś próbował kupić czerwone porzeczki w Danii ten wie, że to frykasy tylko dla elit. Bo, uwaga, tutaj kilogram porzeczki kosztuje(...)złotych! Rozumiecie...? Rozbój w biały dzień! Mnie na to nie stać; poczekam, aż drzewko w ogrodzie zacznie owocować, i wtedy się porzeczkami nasycę. Póki co stawiam na owoce leśne, w których skład wchodzą właśnie wyżej wymienione czerwone porzeczki, a także ich czarne kuzynki, jagody, maliny oraz jeżyny. Sami widzicie - mieszanka jest odpowiednio kwaskowa, dzięki czemu świetnie kontrastuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki deser z czerwonych porzeczek 150

garść czerwonych porzeczek – mięta do dekoracji Przygotowanie: Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Porzeczki płukamy i obieramy. Na do pycharków kruszymy małe bezy lub wrzucamy jeśli używamy mini bezików. Podajemy po dużej łyżce kremu z mascarpone. Wsypyjemy porzeczki. Na wierzch dajemy ponownie warstwę kremu i bezy. Dekorujemy miętą Artykuł Szybki deser z czerwonych porzeczek pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
Galaretka z czerwonej porzeczki 171

Bardzo lubię galaretkę z czerwonej porzeczki. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłam kanapki z galaretką z czerwonej porzeczki i popijałam zimnym mlekiem. Do tej pory lubię takie połączenie. I choć mleko nie to samo, bo nie od krowy, tylko z kartonu, to smak galaretki taki sam. Żeby zrobić galaretkę potrzeba dodać sporo cukru więc to nie jest przepis(...)żeby rozparowane owoce przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek - chociaż jak ktoś lubi pestki, to nie musi przecierać. Zapraszam na moją porcję porzeczkowej galaretki! 2 kg. czerwonej porzeczki 1,8 kg. cukru (można trochę mniej, ale wtedy wyjdzie rzadka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Porzeczkę umyć i usunąć wszystkie korzonki. Włożyć do garnka z grubym dnem, zagotować i na wolnym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dżem z Czerwonej Porzeczki 211

roku coś kombinuję z czerwonej porzeczki. Nie kupuję w  dużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą(...)małe i bardzo poręczne, a firmę też lubię, bo są uczciwi wobec klientów i nie idą na ilość, ale na jakość ;) To tak na marginesie :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki 500 g cukru Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, obrałam, znaczy się pozbyłam się ogonków, gałązek. Tak przygotowane owoce zmiksowałam w blenderze, przelałam d woka i smażyłam na malutkim płomieniu. W trakcie

Blondynka Gotuje
LETNIA KOSTKA KOKOSOWO-PORZECZKOWA 120

Lato to czas kiedy możemy cieszyć się świeżymi owocami. Ciasta wtedy przygotowane są bogate w kolory i smaki. To ciasto to kwintesencja lata: czerwone porzeczki, maliny i kakaowy biszkopt uzupełniają się. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo owocowe. Składniki: BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju(...)masła 150 g wiórek koksowych 5 łyżek likieru kokosowego MASA PORZECZKOWA: 3 łyżeczki żelatyny 250 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. czerwonych porzeczek 100 ml wrzątku WIERZCH galaretka malinowa mały koszyczek czerwonych porzeczek Przygotowujemy biszkopt: Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dolać olej z wodą. Zmiksować. Mąkę

Kuchnia w oparach
Tort bezowy z porzeczkami 232

Lubicie słodko - kwaśne desery? Ja bardzo! Słodka beza i kwaskowe czerwone porzeczki to dla mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza(...)ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek  Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez 12 godzin w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać

maniapieczenia
Placek bezowy z migdałami i czerwoną porzeczką 199

Pyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki(...)nadzienie: 3 białka 120 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g zmielonych migdałów, podprażonych na suchej patelni 200 g czerwonych porzeczek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy płatki migdałów, podprażone na suchej patelni do dekoracji kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy

My Culinary Art