wychodzi słodziutkie więc jest idealne do kawy lub gdy mamy napad słodkiego, ale żeby nie było za słodko to co jakiś czas pojawia się nuta kwaskowatości w postaci czerwonej porzeczki ;)....... i uwaga to na dole to nie jest zakalec, jest to marcepan który opadł na dno ciasta. Składniki na blaszkę 17 x 17 cm: 1 jajko(...)szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szkl mąki migdałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 60 g roztopionego masła około 60-70 g marcepanu 3 łyżki czerwonej porzeczki starta deserowa, czekolada na wierzch 1. Jajko miksujemy z mlekiem i cukrem. 2. Dodajemy obie maki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, wszystko razem ucieramy na gładką konsystencję
Gotowanie...to proste !sosy czy też stworzycie oryginalne dodatki do waszych deserów. Dzisiaj budyń o magicznym smaku, nie słodki a bardzo kokosowy w smaku do tego w zestawieniu z świeżą czerwoną porzeczką tworzy duet idealny. Polecam spróbować. Składniki na 4 małe lub 2 duże porcje : 70 g tapioki w formie drobnych pereł 400 ml wody kokosowej zlanej z młodego(...)kokosa 300 ml mleka kokosowego z puszki 1 łyżka ksylitolu miąższ młodego kokosa garść świeżej czerwonej porzeczki 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka kakao Wykonanie : 1. Tapiokę umieszczamy w rondu zalewamy mlekiem oraz wodą kokosową odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy ksylitol i całość wstawiamy na mały ogień gotując
vaniliowoczekoladowazajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami. W dzisiejszej sałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże listki selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki koziej twarogowej Merci Chef 2 garście rukoli(...)pieczony burak ćwikłowy 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki czerwonych porzeczek pół czerwonej cebuli kilka listków selera naciowego 2 łyżki prażonych płatków migdałowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu ryżowego oliwa sól pieprz Wykonanie Opłukać rukolę i seler naciowy pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć w wirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości
Wiem co jemDelikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa(...)szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich - 50 gram masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki miodu Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję
Wielopokoleniowosmaku. Przelać mus do foremek i mrozić przez 3-5 godzin. Sorbet z czerwonej porzeczki (~4 formy do lodów) garść czerwonej porzeczki (100g) dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Czarna porzeczka była mocna, ale czerwona to już prawdziwy hardkor kwaśnego smaku. Nie spodziewałam się, że czerwona porzeczka będzie aż tak kwaśna, może po prostu taka mi się
Przepysznik - BLW i nie tylkodomu, coś co w nowych czasach jest bogactwem coraz rzadziej spotykanym. Przedwczoraj z domu przy drodze dotarł kolejny cudowny prezent. Czerwone korale. Dojrzałe i soczyste grona czerwonej porzeczki wyglądają jak piękne klejnoty. Gospodyni wie, że tęsknię za pamiętanymi z dzieciństwami krzakami porzeczek. Wie, że te czerwone korale ucieszą mnie bardziej niż sznur pereł. Dziękuję! Historia(...)orientalny chutney, zamknąć w słoiczkach jako słodką galaretkę i na pewno upiec tartę. Kruchą, słodką, z kuleczkami porzeczek tryskającymi na podniebieniu wciąż kwaskowatym sokiem. Poezja! TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI SKŁADNIKI Na kruchy spód 220 g mąki 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz
KUCHARNIAwięc w sezonie porzeczkowym polecam deser z czarnej i czerwonej porzeczki na bazie jogurtu i banana, z nutką cynamonu. Składniki: • 2 duże gęste jogurty, np. grecki • 1 banan • 1 szklanka czarnej porzeczki • 1/2 szklanki czerwonej porzeczki • 4 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Jogurt zmiksować z cukrem, bananem(...)cynamonem. • Dodać umytą czarną i czerwoną porzeczkę i ponownie zmiksować. • Deser nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki
To co kochaminspiracji kulinarnych natrafiłam na piękne zdjęcie czerwonej porzeczki, a że odkąd prowadzę swojego bloga porzeczka jest bardzo bliska memu sercu postanowiłam podzielić się zdjęciem :) Zdjęcie pochodzi z superowego bloga Oderwane i Przeklejone , prowadzonego przez Zytka Maurion- autorkę zdjęcia. Zachęcam do lektury :) Dzisiaj post niekulinarny, ponieważ chciałam zaprosić do polubienia Czerwonej Porzeczki na facebooku---> Czerwona Porzeczka :) Pozdrawiam
Czerwona PorzeczkaAkcja przetransportowania czerwonych porzeczek z mamy ogródka zakończona absolutnym sukcesem:) Porzeczki przejechały ponad 300 kilometrów, część została zjedzona natychmiast, reszta trafiła do deseru lub kompotu.. Kompot wyszedł super:) Dokładnych proporcji nie podam, bo jak zwykle wszystko robiłam "na oko", ale mniej więcej było to tak... Kompot z czerwonych porzeczek i truskawek: Czerwone porzeczki umyłam, obrałam
Kraina Tysiąca SmakówWspaniała czerwona porzeczka. Dostałam od sąsiadki. Zamknęłam w słoiczku i mam Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek 700 g cukru Zasada 1 kg owoców na 1 kg cukru, którą wyznają moja ciocia i babcia nie zawsze ma swoje odzwierciedlenie, szczególnie gdy mamy do czynienia ze słodkimi owocami. Porzeczki obrałam z szypułek, umyłam, umieściłam w garnku, dodałam cukier. Gotowałam przez(...)Trochę rozgniatałam porzeczki żeby puściły miąższ i sok. Po tym czasie przełożyłam je do sparzonych słoiczków, szybko zakręciłam i odwróciłam słoiczki do góry dnem. Artykuł Dżem z czerwonej porzeczki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPrzepis na ciasto z porzeczkami Jeśli macie ochotę na ciasto kruche z budyniem i owocami, to Agnieszka proponuje ciasto z porzeczkami czerwonymi. Może też być wersja z czarną porzeczką, a to decyzja pozostaje(...)Waszych rękach, czy użyjecie czerwoną porzeczkę, czy czarną porzeczkę? Dziś cały przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem, bo jest teraz sezon na porzeczki i wystarczy wyjść do ogródka i obłupić krzaczek. Link do filmu z przepisem 193 - Przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem - Deser z czerwonych porzeczek z ogródka! Tutaj link
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedwóch ogromnych krzaczorów rosnących osobno, a po porzeczki do nas przyjeżdżała dalsza rodzina i znajomi. Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz galaretkę. Czarnych i białych natomiast było mniej, ale owoców i tak wystarczało na całą rodzinę. Och, czarne zdecydowanie miały wzięcie - ciasta z porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy(...)konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała galaretkę dając objętościowo tyle samo cukru
Obiad gotowyCzerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe. Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające(...)oraz tamujące krwawienia. Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny, tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około
potrawyregionalnePyszna domowa galaretka z czerwonej porzeczki z mojego ogródka. Porzeczki umyć i osuszyć. Do dużego garnka wrzucić porzeczki i wlać 1/2 szklanki wody. Zagotować i gotować aż owoce się rozgotują. Nie trzeba obierać porzeczek z łodyżek. Porzeczki przetrzeć przez drobne sitko, bardzo szybko się to robi. Zostaje tylko czysty miąższ. Resztę wyrzucić. Z dwóch kilogramów porzeczek uzyskałam
Kuchnia Pokoleńprzepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami ciasto: 250 g mąki pszennej 175 ml ciepłego mleka farsz: 1 i 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru sos: 2 łyżki jagód(...)łyżka czerwonych porzeczek 1 łyżka miodu lub cukru 150 g jogurtu naturalnego (może być również owocowy, ale wtedy nie dodajemy miodu) Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto
Rozpustne gotowanie