SKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche(...)Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę, m ieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny . Miksujemy ricottę z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, borówki, czerwone porzeczki oraz brzoskwinie pokrojone na kawałeczki. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę. **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda
La grande e la piccola cuocabłędów, mówi się nawet, że bywają niezłym nauczycielem, oczywiście wówczas, gdy mamy ochotę ich wciąż nie powielać. Zatem wymyśliłam sobie takie kruche ciasto w letniej odsłonie z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami i wyszło świetnie. A zupełnie nieprzypadkowo wpisuje się doskonale w patriotyczny koloryt ostatnich tygodni. Kibicujemy wciąż naszym! Piłkarskie emocje minęły, lekkoatleci poszaleli pięknie, a teraz pora na sprawców stanów(...)białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać i jeszcze szybciej zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na połowę i w formie kul schować do chłodzenia na pół godziny do lodówki. Dwie
I tu będę miała takie teSkładniki : 50 dkg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki 750 ml czystej wódki 50 % 50 dkg cukru 500 ml wody Sposób wykonania : O woce porzeczki opłucz, osusz, oderwij ogonki, lekko rozgnieć tak, aby tylko trochę owoce popękały ( nie rozgniataj owoców na papkę ! ), wrzuć do słoja. Owoce zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-6 tygodni(...)przez gazę lub filtr, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw je w chłodne, ciemne miejsce na 4-5 miesięcy. N alewka z czerwonej porzeczki dobrze działa przy problemach trawiennych. Ma ona także właściwości wykrztuśne, dlatego warto ją pić, gdy męczy nas kaszel podczas przeziębień
Przepisy i porady kulinarneJest weekend więc może by coś przygotował słodkiego? Dziś zapraszam na ekspresowe babeczki makowo serowe z frużeliną z czerwonej porzeczki. Zapraszam! Masa makowa; 15 dag maku niebieskiego 3 łyżki miodu 5 dag jagód goji 5 dag orzechów pekan kilka suszonych śliwek kilka suszonych daktyli 2 białka olejek migdałowy lub arakowy 5 dag rozpuszczonego masła Przygotowanie masy(...)białego sera 4 łyżeczki cukru 3 łyżki gęstej śmietany 1 żółtko Łyżka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki ze sobą blendujemy na gladki mus. Mus porzeczkowy: 15 dag czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru Odrobina wody Wszystko przekładamy do garnuszka, widelcem rozgniatamy owoce, chwilę gotujemy do wyparowania nadmiaru soku. Formę na muffiny wykładamy papilotami. Do połowy wykładamy masę makową a druga połowa
Radość kipiąca uśmiechem.Madzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę(...)naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem tę właśnie wiśniową, zrobiłem z czerwonej porzeczki i jeszcze trochę owoców mi zostało. Pomyślałem więc, że dobrym pomysłem będzie zrobić mieszaną nalewkę, wiśniowo-porzeczkową. Nie wiedziałem co z tego wyjdzie, ale trzeba próbować, trzeba eksperymentować. Czas
Marder&Marder Manufacturecukru pudru 1 opak. małego cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 żółtka 150 g masła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć(...)zagłębienie (fot.3) . Wstawić ciastka do piekarnika i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasteczka, obficie obsypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować galaretkę z czerwonej porzeczki. Do naczynia wlać 250 ml (nie więcej!) wrzątku, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Gdy wystygnie przelać zawartość do torebki foliowej, dobrze zamknąć i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka
Świat Ciastaśmietany 2 łyżki kako Masa: 2 jajka 3 łyżki oleju 1 op budyniu waniliowego bez cukru 1 jogurt grecki 330 gr ( użyłam Zott) 1/2 szkl cukru 200 gr czerwonej porzeczki 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię ( polecam tą z ucinarką ) i chowamy do lodówki na 30 min 2. Kiedy ciasto odpocznie wylepiamy(...)budyniowy i znów krotko miksuje. Na sam koniec dodaje piane z białek i delikatnie mieszam całość łyżka/szpatułka. Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką. 4. Całość piekę w 200 stopniach przez 30-40 min bez termoobiegu. Słodycz masy przełamane kwaskowatością owoców sprawiło, że tarty bardzo szybko ubyło, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie
Gotowanie...to proste !Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii wierzch garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn kilka łyżeczek sera ricotta cukier puder do posypania Wykonanie W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką(...)owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSkładniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii wierzch garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn kilka łyżeczek sera ricotta cukier puder do posypania Wykonanie W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką(...)owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSkładniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii wierzch garść czerwonych porzeczek, malin, jeżyn kilka łyżeczek sera ricotta cukier puder do posypania Wykonanie W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką(...)owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniajęczmiennych błyskawicznych 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mleka 2 jajka oliwa z oliwek do posmarowania patelni propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne i dolewamy mleko. Mieszamy i zostawiamy całość(...)obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet podajemy z naturalnie słodkimi dodatkami, np. ananasem. Do picia proponuję sok z jabłek i czerwonej porzeczki. * przepis i pomysł własny Smacznego
Słodkie okruszkiwszystko poszło tak, jak sobie zaplanowaliśmy. Krzak malin usechł, zanim jeszcze zdążył się na dobre zadomowić - chyba wybraliśmy dla niego złe miejsce. Krzew czerwonej porzeczki nie przetrwał kilku letnich nawałnic i kilka gałęzi się złamało, pozostawiając dwa smętne kikuty. Cukinie nawet nie zakiełkowały, a szczypiorek został pochłonięty przez rukiew. Było też jednak kilka pozytywnych zaskoczeń: mięta truskawkowa, po przesadzeniu(...)Mięta imbirowa i zwykła, a także szałwia ananasowa wybujały ponad wszelkie oczekiwania (jeśli macie jakieś pomysły na ich wykorzystanie, koniecznie podzielcie się w komentarzach), a w żywopłocie znaleźliśmy czerwoną porzeczkę wynagradzającą straty. Tak więc choć nie wszystko poszło tak, jak planowaliśmy, jesteśmy naszym małym ogródkiem zachwyceni i bardzo przejęci. Ekscytacja sięga zenitu, gdyż jabłonka, po odcięciu na wpół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowsianych bezglutenowych 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mleka 2 jajka oliwa z oliwek do posmarowania patelni propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne lub owsiane bezglutenowe i dolewamy mleko. Mieszamy(...)obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet podajemy z naturalnie słodkimi dodatkami, np. ananasem. Do picia proponuję sok z jabłek i czerwonej porzeczki. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkimasła 700 gr ricotty 150 gr cukru 200 ml śmietany 15 gr żelatyny w listkach 125 gr borówek 125 gr malin 125 gr czerwonych porzeczek **** INGREDIENTI 250 g di biscotti digestive 125 g di burro 700 g di ricotta 150 g di zucchero 200 ml di panna fresca 15 g di gelatina in fogli(...)Stopniowo dodajemy śmietanę z żelatyną. Masę wykładamy na ciasteczka. Owoce układamy na wierzchu tortu, używając 100 gram borówek, malin i czerwonej porzeczki (resztę odkładamy do dekoracji). Tort schładzamy w lodówce przez 5-6 godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem, tort dekorujemy owocami. **** PREPARAZIONE Laviamo
La grande e la piccola cuocaczosnku pół czerwonej cebuli garść listków mięty 3 łyżki jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 10 suszonych moreli pół kajzerki namoczonej w mleku łyżeczka kuminu ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Sos tahini: 3 łyżki pasty tahini ok. 50 ml ciepłej wody 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek czerwone porzeczki lub pestki(...)solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Na dużym, płaskim talerzu rozsmaruj sos, a na nim wyłóż kofty. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać także pestki granatu lub czerwone porzeczki. Zobacz tez inne przepisy na obiad Kotlety z bobu i bryndzy Placuszki twarogowe Sos kurkowy Bogracz Parmigiana z bakłażana Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Zobacz też nowe
okolicepalnika.pl