Porzeczka to prawdziwa bomba witaminy C, zawiera jej najwięcej spośród... Artykuł Jogurt z porzeczkowym musem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEPost Tartaletki z budyniem i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojedomu tylko porzeczki i zero innych owoców? Nic straconego, możecie z nich przygotować pyszny koktajl. Intensywnie czerwony, poruszy wszystkie zmysły ;) Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkaLekkie,orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko. Spód kakaowy 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 duże jaja(...)Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Do śmietany partiami dodawać prawie tężejącą masę z czarnej porzeczki (masę trzymam w lodówce aby miała podobną temperaturę co śmietanka).Krem wyłożyć na wystudzony spód,wyrównać i wstawić do lodówki. Frużelina agrestowa 300 g czerwonego agrestu 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier (według uznania) Agrest zasypać cukrem i zalać niewielką ilością wody
Anielskie wypiekiwięc postanowiłam zrobić ciasto w naszych ojczystych barwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi(...)smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany Dodatkowo: 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych
Na słodko lub wytrawnieCiasto z porzeczkami – to obowiązkowy wypiek na nadchodzące dni, dopóki sezon na porzeczki trwa. Poniższe ciasto z porzeczkami jest szybkie i proste w wykonaniu, idealnie
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu ( klik(...)nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością
My simple kitchenszkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko 2,5 szkl. różowych porzeczek (lub czerwonych) 3-4 łyżki brązowego cukru margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do wysypania blaszki cukier puder do posypania (opcjonalnie) Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, cukier(...)całe). Zmiksuj wszystko na niskich obrotach, aż składniki się połączą (nie za długo). Ciasto wylej na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę, wyrównaj wierzch grzbietem łyżki. Na wierzchu rozłóż porzeczki (jeśli wcześniej zostały umyte osusz je dokładnie). Ciasto wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wysuń blaszkę i rozsyp po wierzchu
Delicious Placekaczka, 10 goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia(...)Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki. Dusić na tłuszczu około 10 minut, wlać sok z czarnej porzeczki i wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso
królestwo garówporzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany 18% (200 g) 2 jajka (rozmiar l) 1 szklanka zwykłego cukru (210 g) 2 płaskie szklanki mąki pszennej(...)pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Ponownie wymieszać (tylko do połączenia składników!). Na sam koniec dodać obrane porzeczki. Za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Muffinki piec około 25-30 minut
Ugotowaćokres letni jest przeważnie zupełnie suchy. Gleby w zdecydowanej większości są granitowe, występują też partie glinowe i piaskowe. Z jakich szczepów słynie Dao? Dao przede wszystkim słynie ze swoich czerwonych win . Produkcja apelacji kontrolowanego pochodzenia obejmuje takie flagowe szczepy jak touringa nacional czy tinta roriz (znane szerzej jako tempranillo), wchodząca w skład porto. W Dao szczep tinta roriz służy(...)oraz kwasowość służy do produkcji kupaży, win wieloszczepowych. W apelacji Dao uprawia się także szczep jean charakteryzujący się rustykalnym stylem z wyczuwalnymi aromatami malin, dżemu owocowego czy czarnej porzeczki. Wszystkie czerwone wina łączy kilka pokrewnych cech, które są charakterystyczne dla win pochodzących z Dao – m.in. intensywny aromat. Nie można jednak zarzucić winom w apelacji Dao, że mają przesadną
Ugotowane pozamiataneKochani! Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie. Nadmiar jajek w zasięgu ręki jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto
Kuchnia smakówBardzo dobre ciasto. Długo świeże i nic suche. Wszystkim smakowało, polecam. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. na puszystą masę. Następnie dodawać
Kuchnia Pokoleńteż pikantnych serów oraz delikatnych wędlin lub aksamitnych pasztetów do smarowania z kolei doskonale pasują konfitury owocowe czy warzywne (np. słodka konfitura z pomarańczy, wytrawna konfitura z czarnej porzeczki lub czerwonej cebuli). A miód? Miód to doskonały kompan dla pikantnych serów z niebieską pleśnią oraz słodkich, esencjonalnych słodkich win. W kolejnym wpisie dowiecie się, jak to wszystko ze sobą
Kate's KitchenMogłoby się wydawać, że dzisiejszy wpis jest jeszcze w letnich klimatach. Ale czy późną jesienią, zimą lub wczesną wiosną nie ma już szansy na to, aby
Fitsweet.me