czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:113/165)

Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 118

Składniki : 5 l wody około 1 kg świeżych owoców np. :    czerwone porzeczki    czarne porzeczki    zielony agrest    dojrzałe wiśnie    jagody leśne (borówki) itp. cukier Sposób wykonania : Wodę wlewamy do dużego garnka. Owoce obieramy z ogonków, myjemy, wszypujemy do wody. Dodajemy cukier około 0,5 kg w zależności jaki chcemy zrobić

Przepisy i porady kulinarne
Fruit pizza with summer fruit 111

bardzo upalny dzień.  Także ten tego.... Zapraszam Pizza z pewnością nie Italiano: Składniki: Arbuz Polska brzoskwinka Gruszka Banan Owoce leśne (ja miałam zamrożone maliny, borówki, jagody, czerwone porzeczki i jeżyny) Ulubione orzeszki A Ty nawet nie wiesz, a Ty nawet nie wiesz Jak bardzo Cię Kocham

ClauditteMissCooking
Kompot z czerwonych Mirabelek 193

słoiki zalać zimną przegotowaną wodą, zakręcić i zapasteryzować. Przed podaniem kompot przelać do garnka, zagotować, w razie potrzeby dodać wody i dosłodzić. Wybornie smakuje pomieszany z kompotem z czerwonej porzeczki

Krakowskie smaki Ani
Kompoty z letnich owoców 140

Składniki:  owoce ( w moim przypadku czerwona porzeczka i agrest) 2 łyżki cukru na 1 słoik 500ml woda Sposób przygotowania: 1. Owoce dokładnie umyć i oddzielić od gałązek. 2. Napełnić słoiki ( porzeczka do 1/3 wysokości, agrest 3/4 wysokości słoika) i zasypać cukrem. 3. Zalać wodą prawie do pełna. 4. W garnku rozłożyć ścierkę kuchenną, ustawić słoiki, zalać zimną wodą

A Ty Smakuj Mnie
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 196

Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież

KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 255

końcu zmobilizuję się i przygotuję fenkułowy wpis;).  Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę

KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 129

mokre od rosy.  Później w południe i jeszcze raz przed samym zachodem słońca.  Dwie skrzynki dla J. i M. Ogromny kosz dla U. w podziękowaniu za czerwone porzeczki. Po kilkanaście zjadanych rytualnie wprost pod drzewem. Kilka wrzuconych do koszyka roweru, żeby pogryzać po drodze.  Te wszystkie wędrują do miejsc, które bez trudu potrafię wskazać na mapie

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 142

cierpliwość.... Nie wiem. Ucieka mi, bardzo. Brak mi leniwych poranków na tarasie i długich ciepłych wieczorów. Nie gubię się, jak poprzedniego lata, na kilka godzin w malinowym chruśniaku. Czerwone porzeczki od dwóch dni zerkają na mnie z lodówki i nie potrafią złapać ze mną kontaktu. Książka straciła już nadzieję, że wezmę ją w ręce przed snem i wyraźnie obrażona

KUCHARNIA
..SERNIK NA ZIMNO.. 260

serową -nie całą ,bo musimy zostawić na drugą warstwę -i do lodówki aby lekko zastygla -jakieś 5-10minut.Nastepnie układamy luźno biszkopty ,owoce jak ktoś lubi -u mnie porzeczka czerwona i zalewamy połową galaretki.Znowu na 5 minut do lodówki.na to masa serowa i na wierz galaretka i...SMACZNEGO!!!http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/sernik-na-zimno.html

w mojej kuchni
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 181

Można je przygotować w pełni sezonu owocowego ale można tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce były bardzo kwaśne, więc ciasto zbyt słodkie nie było, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta proponuję dodać więcej

Smaczne Zdrowe
Ciasta 446

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 315

przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić, gdy galaretka dobrze zgęstnieje. Ciasto

Na słodko lub wytrawnie
SAŁATKA Z MELONEM MIODOWYM 116

kółka :) A tym czasem sałatka i mołdawskie wino. SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 liście sałaty (ulubionej) 3-4 plasterki melona miodowego 8-10 kulek białych winogron 2 grona czerwonej porzeczki 1/2 sera camembert z orzechami 1/2 papryczki chilli olej z pestek winogron ocet z białych winogron sól pieprz A jak to zrobić: Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego

Kuchnia w opałach
KOKTAJL OWOCOWY 158

idealnie. A już niebawem smaczna fotorelacja z Żarłostacji 3, która miała miejsce w minioną niedzielę w Opolu. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 200 g świeżych malin 200 g świeżej czerwonej porzeczki garść poziomek  kilka listków mięty 1 łyżka miodu A jak to zrobić: Owoce umyć i zblendować z miętą i miodem. Dodać kefir i bardzo dokładnie wymieszać, aż składniki

Kuchnia w opałach
Zaczarowane oczka Flory 298

łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 marchewki 1 jajko  70 gram cukru pudru Do przełożenia: 0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki  pół startej skórki pomarańczy Wykonanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Na stolnice przesypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania