Owoce zapiekane pod miodową kruszonką. 196taki szybki pomysł na smaczy deser. A jaki pyszny... Składniki; ok 3 łyżki masła 1/3 szkl. miodu ok 2 szkl. mąki Dodatkowo; ok 60 dag owoców (śliwki, jagody, czerwone porzeczki - mogą być mrożone) 6 łyżeczek miodu masło do posmarowania foremek Przygotowanie; W misce miksujemy masło z miodem, jeśli składniki już lekko się połączą wtedy dosypujemy mąkę. Ilość mąki może
Radość kipiąca uśmiechem.
,,KARNAWAŁOWE KOKARDKI” 158chruścików! Składniki: 7 żółtek 4 łyżki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki
Podróż w kulinaria
Tarta z letnimi owocami 149szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki schłodzonej kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy
Kulinarne życie
Ciasteczka jak z McDonald's 254przy najbliższej okazji! Zapraszam na ciasteczka jak z McDonald's. Składniki : 2 płaty ciasta francuskiego (maślanego) 4 jabłka cynamon (ok 1/2 łyżeczki) 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 1/3 szklanki wydrążonych wiśni cytryna 50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej
Słodkie Przyjemności
Rogaliki drożdżowe 159Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty bądź też trójkąty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut
Wielopokoleniowo
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 501łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych 80 g Wierzch posmarować dżemem i posypać migdałami. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 182Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego
Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki drożdżowe 197godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut
Wielopokoleniowo
Makaronowe Muffiny z porzeczkami. 278Makaron "gniazda wstążki", spaghetti lub inne wstążki, nitki 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki brązowego cukru 1 laska wanilij 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki czerwonych porzeczek 1 łyżka masła Jeśli jest to "suchy", nie gotowany makaron. 1.Gotujemy makaron. Makaronowe gniazdka, wkładamy delikatnie do lekko osolonej, gotującej się wody, tak aby makaron nie rozpadł się
Farmażony
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 243mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kawawszklance
Grzane wino 145potrzebujecie: – 1 butelkę czerwonego wina (0,75 litra) – 1 butelkę wódki (0,7 litra) – sok (ok 700 ml) – może być z jabłek, czarnej lub czerwonej porzeczki (ja wykorzystałam sok z malinowy, do kupienia tutaj ) – garść rodzynek – garść płatków migdałów – 1 pomarańcza (podzielona na kawałki) – jeżeli macie ochotę możecie napój również dosłodzić
Szybko Tanio Smacznie
Kolorowa galaretka z owocami 162chandrę z powodu szybko uciekającego światła słonecznego ;-) SKŁADNIKI na 4 porcje 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń w syropie miks mrożonych owoców np. jagody, czerwona porzeczka, jeżyna WYKONANIE Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczek. Do każdej miseczki wsypać miks owoców (bez odmrażania). Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu zastępując część wody odlanym sokiem
Passions hobbies life
Seromak 258pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę
moj przepis na
Śniadanie mistrzów 204lata na śniadanie, gdy za oknem pochmurno i zimno, wskazane :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu basmati owoce świeże lub mrożone, ja użyłam owoców leśnych(maliny, borówki,czarna i czerwona porzeczka) 1 łyżka miodu ser biały owoce goji 1 banan ciasteczko maślane Przekładam ryż ze zmiksowanymi owocami, serem białym i bananem(3 warstwy). Dekoruję owocami goji, świeżymi lub mrożonymi owocami
Bike By Life
Torcik borówkowo-porzeczkowy 162litra śmietany 30% 250 gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 250 gram borówki amerykańskiej 250 gram czerwonej porzeczki 2 galaretki truskawkowe Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej
Bajeczna Kuchnia