Ciasto - Sałatka 4869Czerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dżem z czerwonej porzeczki + film 217smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji. składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml 1 kg czerwonych porzeczek opakowanie cukru żelującego 2:1 przepis Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy całym opakowaniem cukru żelującego. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy jeszcze około
Smakowite Dania
Domowy kisiel z owocami + film 202smaczne owoce i witaminę C. Jest prościutki w przygotowaniu i smakuje pysznie, można go zajadać na zimno lub gorąco. składniki na 3 porcje 2 szklanki mrożonych owoców ( wiśni, czerwonych porzeczek ) 2 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody przepis Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. ( W zależności od tego jaką lubimy gęstość deseru
Smakowite Dania
Murzynek z wiśniami + film 193Przepyszny murzynek z wiśniami, który błyskawicznie znika z talerza będzie świetną propozycją do kawy lub herbaty. Do upieczenia ciasta można też użyć malin, agrestu lub czerwonych porzeczek im owoce bardziej kwaśne tym smaczniejsze ciasto. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do posypania wiśni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 łyżki
Smakowite Dania
Letni deser z porzeczki czerwonej i mleka ukwaszonego 227się z latem że tak też go nazwałam. Porzeczki zawsze kojarzą mi się z latem nawet te mrożone. Deser jest lekki i smakowity, polecam serdecznie. Letni deser z porzeczki czerwonej i mleka ukwaszonego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Mazurek z masą mleczną i bakaliami 376pieczenia szczypta soli Masa: 100 - 120 g mleka w proszku 150 g cukru kryształu 100 g masła 50 ml wody 1 łyżka cukru waniliowego dżem z czarnej / czerwonej porzeczki bakalie / czekolada do dekoracji Sposób wykonania: 1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
Kuchnia domowa Ani
Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 151Składniki : 5 l wody około 1 kg świeżych owoców np. : czerwone porzeczki czarne porzeczki zielony agrest dojrzałe wiśnie jagody leśne (borówki) itp. cukier Sposób wykonania : Wodę wlewamy do dużego garnka. Owoce obieramy z ogonków, myjemy, wszypujemy do wody. Dodajemy cukier około 0,5 kg w zależności jaki chcemy zrobić
Przepisy i porady kulinarne
Fruit pizza with summer fruit 145bardzo upalny dzień. Także ten tego.... Zapraszam Pizza z pewnością nie Italiano: Składniki: Arbuz Polska brzoskwinka Gruszka Banan Owoce leśne (ja miałam zamrożone maliny, borówki, jagody, czerwone porzeczki i jeżyny) Ulubione orzeszki A Ty nawet nie wiesz, a Ty nawet nie wiesz Jak bardzo Cię Kocham
ClauditteMissCooking
Kompot z czerwonych Mirabelek 234słoiki zalać zimną przegotowaną wodą, zakręcić i zapasteryzować. Przed podaniem kompot przelać do garnka, zagotować, w razie potrzeby dodać wody i dosłodzić. Wybornie smakuje pomieszany z kompotem z czerwonej porzeczki
Krakowskie smaki Ani
Kompoty z letnich owoców 172Składniki: owoce ( w moim przypadku czerwona porzeczka i agrest) 2 łyżki cukru na 1 słoik 500ml woda Sposób przygotowania: 1. Owoce dokładnie umyć i oddzielić od gałązek. 2. Napełnić słoiki ( porzeczka do 1/3 wysokości, agrest 3/4 wysokości słoika) i zasypać cukrem. 3. Zalać wodą prawie do pełna. 4. W garnku rozłożyć ścierkę kuchenną, ustawić słoiki, zalać zimną wodą
A Ty Smakuj Mnie
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 231Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież
KUCHARNIA
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 290końcu zmobilizuję się i przygotuję fenkułowy wpis;). Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę
KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 158mokre od rosy. Później w południe i jeszcze raz przed samym zachodem słońca. Dwie skrzynki dla J. i M. Ogromny kosz dla U. w podziękowaniu za czerwone porzeczki. Po kilkanaście zjadanych rytualnie wprost pod drzewem. Kilka wrzuconych do koszyka roweru, żeby pogryzać po drodze. Te wszystkie wędrują do miejsc, które bez trudu potrafię wskazać na mapie
KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 179cierpliwość.... Nie wiem. Ucieka mi, bardzo. Brak mi leniwych poranków na tarasie i długich ciepłych wieczorów. Nie gubię się, jak poprzedniego lata, na kilka godzin w malinowym chruśniaku. Czerwone porzeczki od dwóch dni zerkają na mnie z lodówki i nie potrafią złapać ze mną kontaktu. Książka straciła już nadzieję, że wezmę ją w ręce przed snem i wyraźnie obrażona
KUCHARNIA