czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:117/165)

CIASTO Z MORELAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 109

Pyszne, proste, wilgotne ciasto, które idealnie sprawdza się cały rok z sezonowymi owocami.  Wspaniale zdają tu egzamin czerwone porzeczki, jagody, morele, jabłka.  Jeśli nie dysponujemy świeżymi owocami oczywiście można zastąpić je tymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika.  Duża ilość

Walijskie Pichcenie
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 153

pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły, a Kinga ma ostre noże i dalej nie umie kroić. Dla mnie zupy przekombinowane. Zmasakrowana zupa gulaszowa. Masakra nastąpiła za pomocą konfitury z czerwonej porzeczki i strasznej ilości Vegety. Wzruszyła mnie Kinga informując naród, że oto będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków

ladykitchen
jogurtowy porzeczkowiec czyli łatwe,tanie,szybkie ciasto... 164

jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 180 ml, cukier 270 ml, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 540 ml, wiórki kokosowe 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, czerwona porzeczka 50 dag, cukier puder - ile potrzeba porzeczki obrać przy pomocy widelca - między zęby widelca włożyć gałązkę porzeczek i trzymając za ogonek ciągnąć go do góry a porzeczki spadają do miski

W Mojej Kuchni Lubię
Nalewka porzeczkowa 121

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami... Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).   Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową , , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie

Aga w kuchni
Domowe lody porzeczkowe 146

mną kolejne wyzwania :-) Domowe lody porzeczkowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Lody, lody dla ochłody 172

ochłody ! Lody z borówką amerykańską Domowe lody z borówką amerykańską Lody truskawkowo-rabarbarowe Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody kawowe z rodzynkami Domowe lody kawowe z rodzynkami Lody z czerwoną porzeczką Domowe lody porzeczkowe Lody morelowe Domowe lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z renklod i jabłek z aronią 131

środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie, np. do gruszek można dodać niewielką ilość czarnych lub czerwonych porzeczek . Kompot z owoców o mniejszej wartości witaminowej np. czereśniowy, śliwkowy dobrze jest wzbogacić dodatkiem porzeczek czy dzikiej róży, które są bogatym źródłem witaminy C. Wszystkie owoce na kompot powinny być

Proste Potrawy
Tort Myszka Mickey 150

budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy i czarny barwnik spożywczy, dżem z czerwonej porzeczki, herbata z cukrem. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się

Z miłości do słodkości
Dietetyczne smoothie arbuzowo- porzeczkowe! 131

Dietetyczne orzeźwienie, słodko- kwaśne, gaszące pragnienie, jednym słowem - IDEAŁ ;-) SKŁADNIKI: - 1/4 średniego arbuza schłodzonego w lodówce - koszyczek porzeczek czerwonych - 4 słodziki - 5 kostek lodu opcjonalnie - świeże listki miętki Składniki miksujemy blenderem na gładką masę, pijemy od razu! Przepyszne ;-D SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Ciasto bawarskie 281

temperaturze 180 °C. Razem ze mną  kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym Agnieszka - Tartaletki truskawkowe Dorota - Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczką Iwona - Kruche ciasto z jagodami Lidia -  Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena- Tarta z budyniem i owocami

Moje domowe kucharzenie
Sernik z miętą - orzeźwiający tort bez pieczenia / Cheesecake with mint 333

twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe) Masło rozpuść w rondelku i odstaw na kilka minut do przestudzenia, później

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ekspresowe shake / ekspresowe szejki 297

stresu, że coś nam się wyleje w torbie. Poniżej dwa pomysły na szybkie i smaczne ekspresowe shake / ekspresowe szejki : Shake porzeczkowo-bananowy: 1 mrożony, pokrojony banan ½ szkl. porzeczek czerwonych i czarnych 5 kostek mrożonego soku pomarańczowego w kostkach 150 ml ziemnego mleka Wszystkie owoce wsypujemy do pojemnika blendera, dodajemy kostki mrożonego soku pomarańczowego, uzupełniamy zimnym mlekiem. Miksujemy do połączenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami 196

sztuk po śniadaniu, ha!). Nie bójmy się eksperymentować w kuchni!  Składniki (na dwie porcje!): pierś kaczki (około 500 gram, po 200-250 gram na osobę) 150 gram czerwonych porzeczek (plus kilka sztuk do ozdoby) 50 gram malin  sok z połowy limonki skórka z limonki łyżka cukru  3 łyżki wody  sól pieprz 500-600 gram młodych

Mango Papaja
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWO- PORZECZKOWY, BEZ CUKRU 201

kefirowych, jeśli tylko macie taką możliwość, zachęcam bardzo gorąco do produkcji własnego, probiotycznego kefiru, sam bez żadnych dodatków jest również bardzo smaczny... :-) Składniki: - 700g odszypułkowanych truskawek - 200g odszypułkowanych czerwonych porzeczek - 130g ksylitolu (lub dowolnie, do smaku- porzeczki są bardzo kwaśne) - 1,5l kefiru Umyte, odszypułkowane owoce umieścić w misce, garnku, itp. dodać ksylitol i całość dokładnie zmiksować, używam ręczny

Smaczne Zdrowe
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 253

czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu

Ratunku obiad