zawsze są zdrowe... Dlatego postanowiłam poszukać czegoś zdrowego, ale zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam(...)Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane
Z miłości do słodkościmargaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja szczypta soli ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając(...)ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C Do wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu
Cynamonowe szczęścietego samego składnika. Razem ze mną udział w akcji biorą: Edyta , Dorota , Ania , Małgosia i Julianna - zobaczcie jakie przysmaki z porzeczek wyczarowały :) Składniki: ok 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych (lub żytnich) 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych(...)łyżeczka miodu pół łyżeczki masła Umyte i przebrane porzeczki wysypujemy do foremki ceramicznej , ja je dodatkowo posypałam odrobiną cynamonu. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na owoce. Pieczemy na złoty kolor, ok 20 minut
Cynamonowe szczęścieletnim pikniku. Chateau Tertre de Launay Entre-Deux-Mers 2014 . ( 19,99 zł.) kolejne bardzo smaczne świeże, aromatyczne i orzeźwiające letnie wino. Lekkie Sauvignon Blanc z aromatami liści porzeczki, agrestu, trawy oraz owoców cytrusowych. W ustach bardzo lekkie z przyjemną delikatną kwasowością. Finisz zaskakująco długi. Tak jak poprzednie, do picia solo lub delikatnych letnich sałatek. Les Queyrats Graves(...)również do przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów czerwonych owoców (wiśni, czarnej porzeczki), trochę pieprzu i czekolady. Taniny są dość intensywne, ale dobrze wtopione a ciało umiarkowane. Wino konkretne, do konkretnych dań z grilla – karkówce czy kiełbasie z ogniska
królestwo garówKlasyczne muffinki, o których pisałam już tutaj , z owocowymi dodatkami. Lekkiej kwasowości dodają porzeczki, a melon wzmaga słodycz. W ogólności zapieczony melon bardzo pozytywnie mnie zaskoczył
Czerwony GupikWarstwowy deser, podany w wysokiej szklance wygląda bardzo ekskluzywnie. Zapakowany do pudełeczka i wzięty do pracy może wzbudzać zazdrość współpracowników. Proporcje na 1 porcję. 50 gram
Czerwony Gupikpieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g) 3/4 szklanki kaszymanny 3 garście porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy(...)sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy porzeczki, a na nie ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'5cc7193c-5620-4031-b402-a7e3c32a6f40','AffId
Cynamonowe szczęścieMożna je piec z różnymi sezonowymi owocami, po przestudzeniu wystarczy posypać cukrem pudrem, ale też można pokryć cienką warstwą kremu. Ja użyłam do ciasta mieszanki porzeczek: czarne, białe i czerwone. Są to owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego. Przygotować formę o wymiarach 28 cm x 22 cm, wysmarować(...)pszennej tortowej -250 g margaryny -szklanka cukru ( ja używam kryształu ) -5 jaj -łyżeczka proszku do pieczenia - małe opakowanie cukru waniliowego -400 g owoców sezonowych ( u mnie porzeczki ) - opakowanie budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka -100 g masła -400 ml mleka -2 łyżki cukru pudru Owoce umyć, odsączyć. Przed wyłożeniem na ciasto można oprószyć mąką
Kulinarne przemysleniawiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż. Tort ozdobiłam sezonowymi owocami, tak się składa, że moimi ukochanymi - czereśniami i porzeczkami. Składniki: 3 czubate łyżki mąki quinoa 5 łyżek kakao 1 puszka czerwonej fasoli Kidney Bonduelle (425 g) 5 jajek 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki oleju (dowolnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300 gram młodych(...)gram moreli 5 łyżek konfitury z płatków róż 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 80 ml gorącej wody owoce sezonowe (dowolne np. porzeczki, czereśnie) świeże listki mięty szczypta soli Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, opłukujemy i odcedzamy na sicie, a następnie starannie blendujemy, tak aby uzyskać gładką masę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka
Quinoa Raz!popołudniem. Miks jagodowo-porzeczkowy dobrze odżywi zmęczone oczy, śliwki dobrze wpłyną na organizm po porze obiadowej a malina z żeń-szeniem wzbudzi w nas nową porcję energii. Żeń szeń czerwony to absolutny hit jeśli chodzi o wzmacnianie organizmu: wpływa zarówno na umysł, ciało jak i potencję. Ta wspaniała roślina potrafi dwa razy szybciej nas postawić na nogi w chorobie(...)gałązek Pół garści jagód Pół garści borówki amerykańskiej 10 śliwek węgierek bez pestek Ksylitol lub cukier brązowy Płaska łyżeczka sproszkowanego czerwonego żeń szenia Woda źródlana Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej miksujemy jagody, borówkę i porzeczkę z 1-2 łyżkami cukru i odrobiną wody. W drugiej pokrojone śliwki z odrobiną wody i 0,5-1 łyżką cukru. W trzeciej
Kuchnia PROzdrowotnawariacja osłodzona trzcinowym cukrem. W czerwonej będzie arbuz, dojrzała truskawka i odrobina limonki. Różnica gęstości warstw powoduje że wykonanie tego deseru koktajlowego to bardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :). Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki (Schłodzone) : 2 garście obranej z gałązek białej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek(...)kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru trzcinowego 2/ Warstwa czerwona: miksujemy: arbuz, truskawki, sok z limonki i 2 łyżki cukru trzcinowego 3/ Nakładamy białą warstwę do połowy szklanki (może być 2/5 gdzieś) a następnie
Kuchnia PROzdrowotnaIdąc na łatwiznę zdecydowałam się na tartę na kruchym spodzie i do jej wypełniania zużyłam kilka dżemów leżących w lodówce. Były to tym razem dwa dość kwaśne porzeczki, jedne czarne, drugie czerwone. Ciasto słodkie kruche podstawowe wychodzi najlepiej w oparciu o proporcje 3:2:1, gdzie 3 dotyczy mąki, a dalej odpowiednio wybrany tłuszcz i cukier
I tu będę miała takie tebazie koniaku z dodatkiem malin, jeżyn, miodu i wanilii. Charakteryzuje się obłędnym aromatem owoców i złożonym, harmonijnym smakiem. Dominują w nim słodko-kwaśne czerwone owoce (maliny, poziomki, porzeczki) oraz naturalnie skoncentrowane owoce leśne (zwłaszcza jeżyny), delikatnie żywiczne. Przepis jest bardzo prosty, ale ma nieziemski smak oraz wygląd. Przypadnie do gustu wielu osobom. Polecamy Wam również nasze inne przepisy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego. Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna) Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem
Kuchnia smakównaszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu jak my z nią
SMYKWKUCHNIwystudzeniu dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego. Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna) Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem
Kuchnia smakówLekki , pyszny koktajl, wspomagający Odchudzanie. 15 dag .czarnych porzeczek 5 dag.borówek czerwonych ze słoiczka 1 cm.starego świeżego imbiru 300 ml.mleka 1/2% 0.5 pomarańczy odrobina miodu gryczanego ****************************************** Owoce rozmrozić.Zmiksować z borówkami, mlekiem, starty imbirem ,wyciśniętym SOKIEM z pomarańczy i miodem.Przelać do szklanek, schłodzić.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru Oczyszczone i umyte owoce zasypać cukrem i wstawić na ogień, często mieszając zagotować i gotować jeszcze przez ok godzinę na wolnym ogniu. Syrop i porzeczki zmienią kolor na czerwony. Syrop przecedzić, owoce zamknąć osobno syrop przelać w buteleczki lub małe słoiczki. Można zapasteryzować. Ja zamykam na gorąco i nie pasteryzuję
Gotowanie jest łatweśmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru Dodatkowo: 500 g czereśni 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze 450 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki
Zakątek rozkoszy kulinarnych