pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao 1 szklanka oranżady (dowolnej) – u mnie czerwona z puszki 2 jajka klasy M 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można też wykorzystać zwykły) 0,5 szklanki oleju 4 łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki około 2 garście pastylek białej czekolady – użyłam pastylek, ale wy możecie po prostu posiekać dowolną czekoladę
Słodkie okruszkiwięc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy
To co kochammało. Wyczuwamy tu przede wszystkim słodycz oraz cynamon, kamforę, czekoladę, masło, lukrecję, gałkę muszkatołową, czarną porzeczkę, drewno. Równie trudno opisać smak tego wina. Jest niebywale bogate, aksamitne, słodkie z lekką goryczką ale jednoczenie ze sporą dozą świeżości. Wyczuwamy tam smak czerwonych owoców, migdałów. Jest po prostu niesamowite. A finisz jest dłuuuugi. Dość powiedzieć, że Robert Parker, który chyba
królestwo garówwitaminy C. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego jest acerola, dzika róża, zielona papryczka chilli, natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka, brukselka, jarmuż, truskawki, szpinak, pomarańcze czy cytryny. Należy zwrócić uwagę, że cytryna ma o połowę mniej witaminy C na 100g niż na przykład papryka czerwona. Ponad to witamina C ginie w wysokich temperaturach dlatego najlepiej spożywać ją na zimno oraz
wysmienityhomogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretkę rozpuszczamy
Poezja smakuśmietanki 36% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mus porzeczkowy: 220g mrożonych czarnych porzeczek 60g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 120g śmietanki 36% Krem oreo: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 1 biała czekolada 4 ciastka oreo Mus rabarbarowy z truskawkami: 400g czerwonej części rabarbaru 100g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody 100g(...)cukier puder ubijamy na gęsty krem. Schładzamy w lodówce, lub przygotowujemy w ostatniej chwili, kiedy pozostałe kremy są przynajmniej w połowie gotowe. Dzielimy na dwie części. Mus z czarnej porzeczki (Blog: Słodki pomysł): Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Porzeczki przesypujemy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do ich rozgotowania. Ostrożnie przecieramy przez sito
Kuchnia w czekoladzieSezon na owoce w pełni. Granatowe jak niebo przed burzą jagody, porzeczki ukryte pod liśćmi to wymarzony dodatek do ptysi z bitą śmietaną. Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym
Kulinarne pyszności Molkidaje kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół(...)ustach bogate i zrównoważone, charakteryzuje się długim finiszem z bardzo ekspansywną paletą. Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa. Importer: PWW Sp. z o.o. Starmont Cabernet Sauvignon 2010 Region: Napa Valley Cabernet Sauvignon z Napa Valley w całej swojej okazałości - aromaty dżemu z czarnych porzeczek, nalewki, wanilii i przypraw egzotycznych, a w ustach skoncentrowane, krągłe i trwałe w posmaku. Dodanie odrobiny
królestwo garówroślinach), w mięsie białym jest go dużo mniej. Ale zadaj sobie pytanie - jak często jesz czerwone mięso? Czy nie jest tak, że więcej żelaza czerpiesz z innych źródeł? Przyswajalność żelaza z roślin można zwiększyc przez dodanie witaminy C (no. soku z cytryny, czy porzeczki) - czyli znowu odpowiednie komponowanie posiłku Podsumowując - w mięsie nie ma nic, czego nie zawierałyby inne
pyszne zdrowościdrinku z bananowego nektaru, soku z czarnej porzeczki i wódki, stworzyłam moją własną jego wersję: banan i wino. Napój smaczny, oryginalny i w sam raz na typowo kobiece spotkania :) Nazwałam go Banawino - banany i wino ;) Do szklanki/pucharka/kieliszka wkładamy kostki lodu. Wlewamy schłodzony nektar bananowy i czerwone (najlepiej półwytrawne) wino. Proporcje według upodobań. Ja najczęściej
Codzienna kuchnia niecodziennasobie sposób który Wam najłatwiej i najlepiej odpowiada. Warstwa owocowa – galaretkę czerwoną zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. ostudzić. Owoce zmiksować najlepiej jak idzie, a następnie przetrzeć przez sitko. Pestki od owoców wyrzucić. Powinniście uzyskać z tej porcji owoców około 1 szklanki czystego przecieru z porzeczek. Twaróg, cukier, przecier z porzeczek, zimną galaretkę zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać
Kuchnia PokoleńSkładniki: 2 płaskie łyżki mąki z quinoy 5 łyżek kakao 3 jajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki 2/3 szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej cytryny
Quinoa Raz!Słodka chwila Całkiem niedawno, wraz z odkryciem butelek soku z wiśni i porzeczek na jednej z kuchennych półek, przypomniałam sobie metodę na szybkie słodkości. Pokusa na takie zachcianki pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie i wtedy to sięgam po... kisiel! Jest jeden warunek. Ten kisiel nie będzie z torebki. Zawartość soku wiśniowego w "torebkowym" wiśniowym kisielu w stosunku(...)koszenila, karmina - jak zwał, tak zwał. Czerwony barwnik, który pozyskuje się z... wysuszonych i zmielonych meksykańskich robaczków. Jak kto lubi... to konsument decyduje. Ja z taką świadomością nie sięgam już po kisiel z torebki. Chcę czegoś więcej. A może czegoś mniej? W końcu rezygnuję z robaków :) Kisiel z wiśni i porzeczek Składniki: (na kubek 250ml) babciny / maminy
Gary Bez dnamaślance są wprost stworzone do pieczenia z sezonowymi owocami! Można je przygotować z truskawkami, porzeczką, agrestem, malinami, jeżynami, brzoskwinią, jagodami, czy czymkolwiek innym, czego dusza zapragnie. Ja swoje upiekłem z czarną maliną z własnego ogródka, którą gorąco polecam, bo jest zdrowsza i smaczniejsza od czerwonej. Babeczki, dzięki użyciu maślanki, są bardziej mokre i delikatne. Aby były jeszcze pyszniejsze, postanowiłem
Food Squarepół kieliszka spirytusu (ew. octu) ulubiona marmolada lub dżem (u mnie dżem z czerwonych owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać
Domowa Cookierenka Agi