bulwiaste, ale nie tylko. Oto lista najpopularniejszych polskich warzyw sezonowych w zimie: KAPUSTA BIAŁA I CZERWONA Kapusta to bardzo wartościowe warzywo, które w starożytności uznawane było za roślinę leczniczą. Zawiera wiele cennych witamin, w tym witaminę C. Szczególnie cenna jest kapusta czerwona, która zawiera sporo przeciwutleniaczy. Kapusta to warzywo krzyżowe, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jest mnóstwo powodów(...)jeść kapustę, zwłaszcza w wersji surowej. Poniżej przedstawiam kilka przepisów z kapustą w roli głównej: Kolorowe łazanki Pęczak z kapustą Lekki bigos wegetariański Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty BRUKSELKA Brukselka to warzywo, które zimy się nie boi! Rośnie nawet pod śniegiem, a mróz tylko dodaje jej smaczku. Brukselka to naprawdę uproszczona nazwa nazywa kapusty brukselskiej, która
WiszniówkaLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smoothie bowl - co to właściwie takiego jest? Dosłownie tłumacząc, jest to gęsty koktajl warzywno-owocowy podany w miseczce z różnymi dodatkami. Smoothie bowl ma nie tylko
My simple kitchenminerałów oraz antyoksydantów. W szklance soku znajdziemy wiele witamin. Oczywiście są one uzależnione od tego co dodany do naszej wyciskarki. Dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy i błonnika. Dlatego naprawdę warto(...)Idealny sok na upały i ugaszenie pragnienia. Składniki: 0,5 obranego orabuza mała garść świeżej mięty 0,5 obranej limonki Ze składników wyciskamy sok, schładzamy i pijemy na zdrowie. Czerwone zdrowie Słodkie truskawki, ananas, czerwień buraka i limonka. To nie tylko pyszny smak, ale też samo zdrowie. Składniki: 2 garście truskawek 0,5 obranego ananasa (świeżego) 1 mały
Słodkie okruszkidżemu przed rozwojem głównie pleśni. Niestety wpływa on na kolor gotowego dżemu, i tak dżem np. z agrestu pięknie zielony stanie się żółty, dżem z truskawek bardziej bury niż czerwony. Dżem z wiśni raczej nie zmieni koloru, barwnik w wiśniach jest tak mocny, że nie ulegnie dużym zmianom. Zatem możesz robić dżemy kupując samą pektynę - znajdziesz ją w czeluściach internetowych(...)miała wgłębienie ku wnętrzu słoika. - dżemy przechowuj w zimnym miejscu bez dostępu światła -dzięki temu zabiegowi, zachowają swój piękny smak jak i kolor. - owoce takie jak np. agrest czy porzeczkę, tuż po zagotowaniu zmiksuj rączką blendera na gładka masę, dzięki czemu twój dżem będzie aksamitny. - pamiętaj, że dżem to nie powidła! Powidła przygotowujemy tylko z owoców i cukru
SMYKWKUCHNIorganizm z toksyn. Brzoskwinie zawierają duże ilości błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga w walce z zaparciami. Brzoskwinie polecane są osobom chorym na anemię. Owoce te zwiększają produkcję czerwonych krwinek. Czytaj więcej – przepisy z wykorzystaniem brzoskwiń Nektarynki Jest cennym źródłem witamin, zawiera witaminę A oraz jej prowitaminę – ß-karoten. Jest on antyutleniaczem, który chroni przed reaktywnymi formami(...)oczyszczające organizm z toksyn. Ponadto dzięki zawartości wapnia i magnezu, polecany jest przez lekarzy m.in. jako owoc wspomagający mineralizację kości i zębów. Czytaj więcej – przepisy z wykorzystaniem agrestu Porzeczki Są dobrym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, witaminy E i C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu
365 dni dookoła kuchniłąkę, z dala od dróg i ludzkich siedzib, i cierpliwie nazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKoniecznie rozważcie jego przygotowanie! Domowe aromatyzowanie octu Aromatyzować możemy różne octy. Najlepiej do tego nadaje się ocet jabłkowy oraz biały ocet winny, ponieważ dobrze przyjmują smaki innych składników, ale czerwony ocet winny czy ocet balsamiczny też się nadają. Widziałam nawet przepisy na bazie octu ryżowego. Metoda aromatyzowania jest wręcz banalna. Zaczynamy od wybrania składników, które mają nadać smak naszemu octowi(...)smaku suszone figi. Składniki wystarczy razem pogotować, a po przecedzeniu otrzymacie gęsty, błyszczący ocet, które będzie przepyszny na sałatkach. Zamiast suszonych fig możecie użyć innych owoców, np. malin, porzeczek, truskawek, jeżyn, czereśni, moreli, a nawet mango czy marakui. Po więcej receptur na octy z owocami odsyłam Was do Bei , gdzie znajdziecie także patent na przygotowanie octu na bazie mrożonych owoców
Chilli Czosnek i Oliwabezglutenowe, ale także i wegańskie. Ponad to bez cukru. Gotowe batony wychodzą przepyszne! Nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku. Są słodziutkie, wyraźnie bananowe, czuć lekką kwaskowatość od porzeczki. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku bardziej miękkie. Jak dla mnie super produkt. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 289 kcal Tłuszcz: 12 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)Węglowodany: 65 g w tym cukry: 1 g w tym alkohole wielowodorotlenowe: 13 g Błonnik: 7,3 g Białko: 8,8 g Sól: 0,6 g Placki Czerwone z burakiem i pasternakiem Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, burak suszony 11%, pasternak suszony 7,5%, cebula suszona, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska
Zdrowie na języku :Płyżki wody 1 galaretka agrestowa Masa jabłkowa bordowa: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków(...)Kiedy to będzie miało miejsce, masę jabłkową wykładam na warstwę budyniową i wyrównuje jej powierzchnię. Przykrywam drugim blatem. Wykładam druga część budyniu i do lodówki znów. 10. Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki. Na koniec polewamy polewa i przed podaniem
Gotowanie...to proste !Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być może odrobinkę bardziej „puchaty”, jednak w smaku – perfecto! Bardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz tą przystawkę zamówię. Do tego dania oboje smakowaliśmy(...)osobnej uwagi. Creme brulee z koziego mleka / rozmaryn – dogodzić tym deserem jest mi dość trudno. Zawsze się czegoś przypierniczę. Ale tym razem chyba ktoś mnie zauroczył. Może to ta czerwona malinka? Idealny, gładziutki, delikatny, w należytej temperaturze, nieprzypalony z wierzchu, nienachalnie słodki. I do tego ten delikatny posmak koziego mleka i rozmarynu. Koza ma generalnie to do siebie
Kate's Kitchenstąd przygotowanie specjalnie na jej cześć przysmaku lekkiego jak chmurka. Na pewno jest to wypiek pochodzący z antypodów, ale jakże wspaniale, że przywędrował do nas! W wersji z czerwonymi owocami staje się też bardzo patriotycznym w wyglądzie cudem. Spróbujcie, zarówno przygotowanie, jak i konsumpcja nie zajmą Wam zbyt dużo czasu. Gwarantuję! Jedynie wypieczenie bezy jest czasochłonne, najlepiej(...)mięty lub melisy. Voila! Podawać od razu. I czekać na słowa zachwytu współbiesiadników. Jestem przekonana, że wkrótce na naszym stole zagości jakaś kolejna wersja tej bezy. Może z kwaśnymi porzeczkami? Właśnie zaczęły dojrzewać w ogrodzie. Ważne jest tylko kontrolowanie bezy podczas pieczenia i reagowanie, gdyby zaczęła zbyt chwytać złocisty kolor. Oczywiście tak też da się zjeść, ale nie będzie już
I tu będę miała takie testrączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie, morele śliwki, agrest i porzeczki. Witamina B2 (ryboflawina): Wspomaga układ odpornościowy, wpływa na zdrowie skóry, włosów, paznokci oraz wzmacnia wzrok. Niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, pękania warg, zmian w układzie nerwowym czy łuszczenia się skóry(...)szparagach, kalafiorze, bobie, papryce, jajkach, sałacie, kapuście, bananach, mleku, serach, pomarańczach, wołowinie, drobiu i wieprzowinie. Witamina B12: Źródłem tej witaminy są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek oraz syntezy białek. Bierze udział również w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Niedobory prowadzą oczywiście do niedokrwistości i uszkodzenia układu nerwowego. Zwróćcie uwagę jak wiele witamin zawierają jajka - zachęcam
MintTaste