zęby. 2. Kawa nie ma ciemniejszego napoju niż kawa. Jej kolor niszczy błyszczący biały uśmiech. Kawa zawiera garbniki , więc bardzo ważne jest umycie zębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się z Indii(...)Burak jest niekwestionowanym bogactwem witamin i minerałów. Niestety, pozostawia po sobie znak równiez na naszych białych zębach , dlatego umyj po jego zjedzeniu zęby . 10. Jagody , maliny, jerzyny i porzeczki - te owoce uwielbiamy. Niestety ich silny kolor także pozostawia ślad na naszych białych zębach. A bsolutnie nie należy zupełnie wykulczyć z diety niektórych z wymienionych pokarmów ( napoje gazowane mam nadzieję
IzaGotujeZupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb(...)sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Kulinarne przygody Gatityłyżki cukru waniliowego Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto(...)godzinę. Ciasto po upieczeniu trochę opada, jest to normalne. Ciasto zawsze wychodzi, tylko należy ściśle trzymać się przepisu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ CZERWONY KAPTUREK – BAJECZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ SNIKERS LODOWY PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE
Blog z Apetytemmasła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje(...)masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Jeżeli chcemy, możemy masę podzielić na części i połączyć je z odpowiednimi barwnikami. Ja z zielonej masy wycięłam listki, a z czerwonej kółka, które połączyłam w całość tworząc różyczki. Smarując je od spodu odrobiną kremu przykleić do tortu. Odstawić na kilka godzin, by masa dobrze zastygła
Z miłości do słodkościmule z rozmaitymi dodatkami. Zdecydowanie jest to lokal dla mięsożerców. Nie możemy się zdecydować co wybrać, po debatach na nasz stół trafia: stek rzeźnika z kukurydzianym puree, pieczonymi czerwonymi cebulkami z mięta i anchois (41 zł). Przed zamówieniem kelnerka zapewnia nas, że mięso jest bardzo delikatne i miękkie. Niestety, stek który dostajemy jest twardy jak zelówka(...)bagietką chedarem i majonezem z topinamburu (37 zł) - jest smakowicie, i dla oka i dla podniebienia Teraz przychodzi pora na deser, zamawiamy: krem z solonego karmelu z czarną porzeczką (16 zł) sernik z koziego sera z biała czekoladą, brownie, lody z buraków i orzechy włoskie (19 zł) Obydwa desery powalają na kolana! Krem karmelowy tworzy idealne połączenie z czarną
Kulinarne przygody Gatitymojej jakoś ośmioletniej główce zrodził się plan szatański. A mianowicie, gdy byłam przekonana, że nikt nie widzi, gwizdnęłam mojej Babci z portfela STO złotych. Tak, tak, to stare czerwone sto złotych. Do dziś pamiętam zapach i fakturę tej kradzionej stówy. W każdym razie będąc przez chwilę bogata przeokrutnie poleciałam do cukierni i… nakupiłam tamtej koleżance pączków, a resztę pieniędzy(...)cukru 200 g mleka 4 żółtka 2 łyżki spirytusu 500 g mąki Szczypta soli Konfitura z do nadziewania (ja zrobiłam 3 rodzaje: z moją domową z różą, porzeczkami i mirabelkami w spirytusie) 400 g smalcu do smażenia Przygotowanie: Mleko odrobinę podgrzałam tak, aby było lekko ciepłe. Dodałam drożdże, rozpuściłam. Dodałam cukier i żółtka i dokładnie utarłam. Następnie dodałam przesianą mąkę
Kate's Kitchenbarszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb(...)sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Kulinarne przygody Gatitybulwiaste, ale nie tylko. Oto lista najpopularniejszych polskich warzyw sezonowych w zimie: KAPUSTA BIAŁA I CZERWONA Kapusta to bardzo wartościowe warzywo, które w starożytności uznawane było za roślinę leczniczą. Zawiera wiele cennych witamin, w tym witaminę C. Szczególnie cenna jest kapusta czerwona, która zawiera sporo przeciwutleniaczy. Kapusta to warzywo krzyżowe, posiada właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jest mnóstwo powodów(...)jeść kapustę, zwłaszcza w wersji surowej. Poniżej przedstawiam kilka przepisów z kapustą w roli głównej: Kolorowe łazanki Pęczak z kapustą Lekki bigos wegetariański Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty BRUKSELKA Brukselka to warzywo, które zimy się nie boi! Rośnie nawet pod śniegiem, a mróz tylko dodaje jej smaczku. Brukselka to naprawdę uproszczona nazwa nazywa kapusty brukselskiej, która
WiszniówkaLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smoothie bowl - co to właściwie takiego jest? Dosłownie tłumacząc, jest to gęsty koktajl warzywno-owocowy podany w miseczce z różnymi dodatkami. Smoothie bowl ma nie tylko
My simple kitchenminerałów oraz antyoksydantów. W szklance soku znajdziemy wiele witamin. Oczywiście są one uzależnione od tego co dodany do naszej wyciskarki. Dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy i błonnika. Dlatego naprawdę warto(...)Idealny sok na upały i ugaszenie pragnienia. Składniki: 0,5 obranego orabuza mała garść świeżej mięty 0,5 obranej limonki Ze składników wyciskamy sok, schładzamy i pijemy na zdrowie. Czerwone zdrowie Słodkie truskawki, ananas, czerwień buraka i limonka. To nie tylko pyszny smak, ale też samo zdrowie. Składniki: 2 garście truskawek 0,5 obranego ananasa (świeżego) 1 mały
Słodkie okruszkidżemu przed rozwojem głównie pleśni. Niestety wpływa on na kolor gotowego dżemu, i tak dżem np. z agrestu pięknie zielony stanie się żółty, dżem z truskawek bardziej bury niż czerwony. Dżem z wiśni raczej nie zmieni koloru, barwnik w wiśniach jest tak mocny, że nie ulegnie dużym zmianom. Zatem możesz robić dżemy kupując samą pektynę - znajdziesz ją w czeluściach internetowych(...)miała wgłębienie ku wnętrzu słoika. - dżemy przechowuj w zimnym miejscu bez dostępu światła -dzięki temu zabiegowi, zachowają swój piękny smak jak i kolor. - owoce takie jak np. agrest czy porzeczkę, tuż po zagotowaniu zmiksuj rączką blendera na gładka masę, dzięki czemu twój dżem będzie aksamitny. - pamiętaj, że dżem to nie powidła! Powidła przygotowujemy tylko z owoców i cukru
SMYKWKUCHNIorganizm z toksyn. Brzoskwinie zawierają duże ilości błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga w walce z zaparciami. Brzoskwinie polecane są osobom chorym na anemię. Owoce te zwiększają produkcję czerwonych krwinek. Czytaj więcej – przepisy z wykorzystaniem brzoskwiń Nektarynki Jest cennym źródłem witamin, zawiera witaminę A oraz jej prowitaminę – ß-karoten. Jest on antyutleniaczem, który chroni przed reaktywnymi formami(...)oczyszczające organizm z toksyn. Ponadto dzięki zawartości wapnia i magnezu, polecany jest przez lekarzy m.in. jako owoc wspomagający mineralizację kości i zębów. Czytaj więcej – przepisy z wykorzystaniem agrestu Porzeczki Są dobrym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych: witaminy A (beta karoten), witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, witaminy E i C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu
365 dni dookoła kuchniłąkę, z dala od dróg i ludzkich siedzib, i cierpliwie nazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKoniecznie rozważcie jego przygotowanie! Domowe aromatyzowanie octu Aromatyzować możemy różne octy. Najlepiej do tego nadaje się ocet jabłkowy oraz biały ocet winny, ponieważ dobrze przyjmują smaki innych składników, ale czerwony ocet winny czy ocet balsamiczny też się nadają. Widziałam nawet przepisy na bazie octu ryżowego. Metoda aromatyzowania jest wręcz banalna. Zaczynamy od wybrania składników, które mają nadać smak naszemu octowi(...)smaku suszone figi. Składniki wystarczy razem pogotować, a po przecedzeniu otrzymacie gęsty, błyszczący ocet, które będzie przepyszny na sałatkach. Zamiast suszonych fig możecie użyć innych owoców, np. malin, porzeczek, truskawek, jeżyn, czereśni, moreli, a nawet mango czy marakui. Po więcej receptur na octy z owocami odsyłam Was do Bei , gdzie znajdziecie także patent na przygotowanie octu na bazie mrożonych owoców
Chilli Czosnek i Oliwa