Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki(...)miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno
Tradycyjna KuchniaPrzepis na tę sałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na
To co kochamjasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół(...)dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Przygotowanie: Biszkopt ciemny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać
Domowa Cookierenka Agiprzepisy w tym roku lekko zmodyfikowałam, ale o tym będę pisać już po świętach. Ten mazurek bardzo mi się spodobał, przy okazji poznałam drugą "twarz" mojego dżemu z czarnej porzeczki, bo po bokach widzicie w jakiej formie pakuję go do słoików, całe owoce, jednak ja na całości chciałam bardzo cienką warstwę dżemu, więc nie wiele myśląc wrzuciłam go do blendera(...)zasługa właśnie tego likieru. Przekrój mazurka dorzucę w święta, bo jeszcze w takiej postaci leży w lodówce i czeka na niedzielę :) Źródło: Moje Wypieki , pomysł wykończenia mój własny :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. CIASTO KRUCHE (forma 20*30 cm): 175 g mąki pszennej
Blondynka GotujeWzbogaca smak kuchni i jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości – mowa o czosnku, który jest niezastąpiony w jesiennych, rozgrzewających daniach. By jednak czosnek na długo zachował
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polecam takie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis(...)ebayu) podałam chrupki kukurydziane, ostre chipsy do piwa, babeczki czekoladowe oraz sałatkę owocową. Przepis na babeczki znajdziecie tu —>KLIK. Jedyna zmiana to użycie kropelek czekoladowych zamiast porzeczek. Widziałam, że podobne tagi i etykietki można zamówić w internecie ale moim zdaniem szkoda pieniędzy bo szybko można je zrobić samemu. Ja w google wpisywałam hasła „party free printables
Mienta blogskładniki na krem: 250 ml mleka 15 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2-3 łyżki cukru (do smaku) 100 -150 g masła, o temperaturze pokojowej dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki wykonanie: 1/2 część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnienia(...)gładki krem. Gotowym kremem i dżemem przekładamy przekładamy krążki ciasta. Dowolnie dekorujemy. Do „otynkowania” użyłam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Drip z białej czekolady z odrobiną barwnika czerwonego. Koronę, różyczki i koraliki wykonałam z masy cukrowej. składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej: 2 białka 120 g cukru 180 g masła odrobina różowego barwnika wykonanie: Opis wykonania tutaj
Domowy Smak Jedzeniaborówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne taniny i całkiem sporo ciała. Poważniejsze wino do poważniejszych dań mięsnych. Dekantować przed podaniem. Saint-Émillon Grand(...)Doskonałe do dań z wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand
królestwo garówhipermarketu niestety daleko do ideału, dlatego lepiej kupować w warzywniakach lub na lokalnych bazarkach. W formie gotowanej lub przetworzonej zawierają mnóstwo likopenu - substancji, która jest odpowiedzialna za ich czerwony kolor. Likopen ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Dla pożądanego efektu zdrowotnego zaleca się spożywanie jednego pomidora, szklanki soku lub dwóch łyżek keczupu dziennie. 8. Marchew Podobnie jak jabłko, zawiera duże ilości(...)wzmacnia nasz wzrok i przeciwdziała starzeniu się. Zaleca się spożywanie 2 marchewek dziennie, przy czym należy uważać, żeby nie przesadzić z dobową dawką witaminy A. 9. Czarna porzeczka Ma nieprzyzwoitą ilość antyoksydantów oraz kilkukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Działa przeciwzapalnie, ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne, zalecana jest podczas przeziębienia. Ponadto wzmacnia serce i obniżają ciśnienie krwi
Powiedz dietom nieporzeczki. Oto fantastyczny przepis : Składniki : - 300 g arbuza pokrojonego w kostkę -200 g truskawek pokrojonych na pół - 4 łyżki pokruszonej fety i listki mięty do dekoracji Dressing: - 6 łyżek oliwy z oliwek - 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka miodu płynnego - drobno posiekane listki mięty - łyżka lub dwie bio soku tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka(...)mozzarelli. Najprawdopodobniej zrobi łam najpyszniejsze grzanki świata! Oto przepis na kremow ą zupę pomidorową ! Składniki : - 600 ml soku bio z tłoczonych pomidorów - 2 pomidory malinowe zapiekane - 1 czerwona papryka zapiekana i marynowana w oliwie , z czosnkiem i wędzoną papryką -1 mozzarella -2-3 kromki ciabatty - listki bazylii do dekoracji - 4 łyżki oliwy z oliwek , sól i pieprz
Z Kuchni Do KuchniFantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White Rose . Biszkopt z musem truskawkowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka(...)proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała Cukierenkazakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Drugi sposób to wykorzystanie sokownika - jest przydatny zwłaszcza do twardych owoców takich jak czarny bez,aronia czy czarna porzeczka - u Nas zawsze w ruchu. Ilość cukru i owoców jak wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie
Niespełnione zdolności kulinarnetrzech smaków: jest słodki, trochę kwaśny, z odrobiną pikanterii. Sos jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, czy pasztetów, a dla amatorów takich dodatków polecam mój przepis na chutney z porzeczek . Jeśli ktoś nie lub miazgowatej formy tego sosu to polecam bardzo drobno posiekać ananasa, zamiast go miksować na puree. Podobny przepis przywiozłam rok temu z warsztatów Cook Up zorganizowanych przez(...)słoików? Składniki: 1 dojrzały ananas 50 ml soku z cytryny kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka dżem-fixu cukier i sok z cytryny do smaku świeży tymianek czerwony pieprz Przygotowanie: Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy środek, ananasa kroimy w plastry, potem na mniejsze kawałki i miksujemy na puree blenderem. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię