czekolada - 27946 przepisów (strona:155/1864)

Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 225

mascarpone 1/2 szklanki brązowego cukru ok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej - studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie być gorąca, jednak nadal pozostanie płynna. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką. Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym

Słodka Strona
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 355

dokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki. Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy) 200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%) 3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara  150 g masła 3- 4 jaja 6 łyżki mąki pszennej (70-80 g) Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku(...)razem z czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej, aby nie przypalić czekolady), odstawiamy do przestygnięcia. Jajka z dodatkiem cukru ubijamy mikserem, następnie wlewamy mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez

Symfonia Smaków
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 214

Składniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki(...)radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię  i wyjmujemy łyżką cedzakową. Sos z białej czekolady: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy.  Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów. Ravioli podajemy polane

Smakowity Blog Kulinarny
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi 168

Intensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte w czekoladzie powodują wzmożone wydzielanie serotoniny, substancji uważanej za hormon szczęścia, który wywołuje stan lekkiej euforii porównywany do zakochania. W takim stanie serce mocniej bije, krew lepiej krąży, skóra jest pięknie rozświetlona i zaróżowiona(...)wrażliwsza na dotyk, źrenice lekko rozszerzone... Ach, ta czekolada.... Składniki: (blaszka 29x23 cm) 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła 300 g cukru 4 jajka 150 g mąki około 200 g masła orzechowego 100 g orzeszków ziemnych (smażonych, solonych z puszki) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół). Do garnka wkładamy masło i roztapiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Trufle razy dwa 194

miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu...  Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta czy jako prezent - wyglądają uroczo, i z pewnością każdy ucieszy się z takiego drobiazgu. Chciałabym Ci Maggie podziękować(...)którą zrobiłaś mi ogromną niespodziankę. Jest cudna! Bardzo, bardzo dziękuję. Trufle kokosowe Składniki: (na 15-18 sztuk) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 50 g białej czekolady 1 łyżka białego rumu 70 g mleka w proszku 100 g wiórków kokosowych dodatkowo: 50 g ciemnej czekolady (50%) 1 łyżka masła Kremówkę z cukrem pudrem zagotować w rondelku. Zdjąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 161

klasa. Inspirację znalazłam w gazecie  Dobre rady , wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii ... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną(...)uderzyło. Jak już dotarło - było za późno. Jednak gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała. Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście wyszło dużo, więc trochę nam na drogę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 295

Chodziła za mną czekolada, od dłuższego już czasu. Przez tą wszechogarniającą szarugę mam do niej pociąg ogromny w wersji podstawowej, jednak takie zaspokajanie potrzeb po jakimś czasie staje się nużące. Potrzebowałam czekolady przetworzonej, w wersji bardziej czekoladowej niż ona sama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem(...)wiem, czy to ta pogoda, czy może nieco stresująca ostatnio praca sprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka , pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh ... Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 237

miękkości. Gdzieś w tle czuć delikatny, niezidentyfikowany smak (C. nie miał pojęcia, że dodałam buraczki), jednak przede wszystkim ciacho jest obłędnie czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!) , ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami.  Naprawdę warto było dać mu drugą szansę. Czekoladowe ciasto z burakami Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)buraków 1 łyżka octu z białego wina 100 g ciemnej czekolady (70%) 125 g miękkiego masła 120 g jasnego brązowego cukru 120 g ciemnego brązowego cukru 3 jajka 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 1/4 łyżeczki soli polewa: 100 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml mleka (3,5%) dodatkowo: truskawkowe kuleczki Buraki obrać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czas na brunetkę. Brownies 175

już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste . Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko(...)wygląda - moim zdaniem - całkiem przyzwoicie. Już wiem, jak wykończę mój następny sernik... Orzechowe brownies z cranberry curd Składniki: (na formę 25x25 cm) 180 g masła 200 g ciemnej czekolady (70%) 175 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g ciemnego kakao dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 198

potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego, najlepiej czekoladowego na poprawienie nastroju nadszarpniętego przed silny wiatr, który rzucał mi autem w drodze do pracy (a auto mam duże i ciężkie). Sięgnęłam po Czekoladę. 50 łatwych przepisów wydanej przez Academię Barilla, którą wygrałam jakiś czas temu w bardzo przyjemnym konkursie. No a skoro już ją wygrałam, to warto by było zacząć ją testować(...)trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający. Trochę jak budyń, ale gęstszy, bogatszy. Myślę, że dobrze smakowałby w sezonie ze świeżymi truskawkami. Idealny jednak na mroźne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 186

mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej je formować. Moje ciasteczka nie są tak idealnie okrągłe, ale smakują obłędnie! Połączenie kruchego ciasta, czekolady i rabarbaru jest wspaniałe, w dodatku można je sobie wziąć w łapkę tuż przed wyjściem z domu i rozkoszować się smakiem w drodze do pracy. Jeśli więc macie jakieś smętne resztki(...)rabarbaru, zamiast wyrzucać, koniecznie zróbcie takie ciastka! Ciasteczka z rabarbarem i czekoladą Składniki: (na 25-30 sztuk) 90 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mleka 100 g ciemnej czekolady (72%) 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g rabarbaru Rabarbar pokroić na 0,5-1 cm kawałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze lody truskawkowe 775

pomieszało. Mamy bowiem listopad, za oknem jest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe.  No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też(...)delikatne, obłędnie truskawkowe. Zakochałam się w nich od pierwszego liźnięcia , że tak powiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek... Lody truskawkowe z wanilią i czekoladą Składniki: (na 1,8 l lodów) 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 6 żółtek 200 g cukru 500 g truskawek, świeżych lub mrożonych sok z 1 cytryny nasionka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 363

jako dzieciaki zajadaliście się ciepłymi lodami, murzynkami, całuskami? Ja tak. Uwielbiałam je. Stanowiły wyjątkowy rarytas - chrupiący wafelek, a w środku ta puszysta, delikatna, słodko-lepka masa... Całość oblana czekoladą. Mmm... Dziadek kupował mi te w kubeczkach, od Mamy dostawałam całuski - prawie sama pianka, i tylko wafelkowy spód. Zawsze kombinowałam, jakby tu zjeść najpierw wafelek, a dopiero potem masę... Jak możecie(...)Cytrynowe ciepłe lody Składniki: (na 10 sztuk) 80 ml soku z cytryny 40 ml wody 330 g cukru 3 białka żółty barwnik spożywczy w paście polewa: 150 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka oleju dodatkowo: 10 wafli do lodów Sok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na Pierwszy Dzień Lata 219

radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady , lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani , który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej(...)obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko 192

proste i szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie.  Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny z obłędnie słodką białą czekoladą i kardamonową nutą, która do tejże czekolady pasuje wyśmienicie. Całość wyszła pyszna - mięciutkie, słodkie, z owocową nutą nadającą charakteru. Kardamon nadaje im wyjątkowego, oryginalnego smaku. Nas ratowały w drodze powrotnej(...)Kopenhagi, gdy już się można było odprężyć, i nagle człowiek poczuł, jaki jest głodny. Wszystkim degustatorom bardzo smakowało. Kardamonowe muffiny z białą czekoladą i jeżynami Składniki: (na 12 sztuk) suche: 340 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru trzcinowego 4 ziarenka kardamonu mokre: 2 jajka 250 ml mleka 70 ml oleju 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze