czekolada - 27946 przepisów (strona:155/1864)

Ciasteczka czekoladowe 637

Ciasteczka czekoladowe z poniższego przepisu zachwycą każdego, kto lubi czekoladę. Przygotowane z dodatkiem gorzkiej czekolady i mąki ziemniaczanej, mają bardzo delikatną, wręcz sypką konsystencję, która rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku cudowny smak czekolady. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk, jedno ciasteczko ma 95-100 kalorii. Ciasteczka czekoladowe Składniki: 120g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g masła(...)cukru pudru 25g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 3 łyżki (24g) kakao 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika, ostudzić -do ostudzonej, ale ciągle płynnej mieszanki dodać żółtko, ekstrakt z wanilii i cukier puder, składniki wymieszać - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę

Smakołyki Bereniki
Biała czekolada z Blue Curacao 159

Zaczynają się coraz chłodniejsze dni. Wiec po powrocie ze szkoły, pracy warto się czymś rozgrzać i dodać sobie dawkę wspaniałej energii. Czekolada nadaje się do tego wprost idealnie. Można ją podawać na gorąco, jak zarówno na zimno. Dziś zrobiłam ją z mamą z Blue Curacao. Ja dla siebie i Patryka użyłam syropu, a mama dla siebie i taty użyła likieru(...)Zarówno na zimno jak i gorąco smakuje wspaniale. Składniki: 600 ml mleka 300 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 30 - 36 % 4 kieliszki syropu Blue Curacao ( lub likieru jeśli to wersja dla dorosłych, u nas były to 2 kieliszki syropu i likieru) niebieski cukier (ewentualnie do ozdobienia szklanek) Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, łamiemy czekoladę i wrzucamy

Lili w kuchni
Ciasto „Cmentarz” 405

ciasto: 300g cukru 200g mąki pszennej 200ml mleka 175ml oleju 50g kakao 4 jajka 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Barwnik spożywczy (biały, szary lub czarny) Ponadto:  Kilka podłożonych biszkoptów, kostka gorzkiej czekolady na napisy Do dużej miski przesiewamy(...)biało, a drugi na szaro. Podłużne biszkopty tniemy na pół i smarujemy pędzelkiem szarym lukrem. Białym lukrem napełniamy rękaw cukierniczy. Kiedy biszkopty nieco przeschną wykonujemy napis ”R.I.P” stopioną kostką czekolady za pomocą wykałaczki. Odstawiamy do zastygnięcia. Przygotowujemy polewę: Do garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę oraz stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Zdejmujemy i dostawiamy

Kolizje Smaków
Czekoladowe trufle na Walentynki i nie tylko… 161

Trufle to prezent idealny dla każdego łasucha. Są przepyszne, słodkie i idealnie kremowe. Przy tym czekolada to chyba najpyszniejszy afrodyzjak więc na Walentynki jak znalazł. Trufle migdałowe składniki:   225 g czekolady minimum 70% 3 łyżki masła 2/3 szklanki śmietanki kremówki 2 łyżeczki likieru migdałowego 100 g migdałów grubo posiekanych Do dzieła!!! Drobno posiekaną czekoladę umieszczamy w żaroodpornej miseczce, zalewamy(...)śmietanką i dodajemy masło. Stawiamy na rondelku z gorącą woda i mieszamy aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita kremowa masa. Dodajemy likier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Gdy masa zgęstnieje formujemy z niej kulki i obtaczamy je w migdałach. Trufle truskawkowe Składniki: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 225 g czekolady

sierotka maRysia w kuchni
American pie w wersji dyniowej 172

ilość cukru. Moim zdaniem wyszło idealnie - słodko, ale nie mdląco. Spód jest idealnie kruchy, ciasto cudownie się listkuje i jest naprawdę pyszne. Nadzienie jest gęste, kremowe i sycące, smakuje czekoladą, korzennymi przyprawami i odrobinę dynią. Wierzch udekorowałam ubitą kremówką; większa ilość czekolady wydawała mi się zupełnie zbędna.  Moim zdaniem - coś pysznego. C. też był zachwycony. Ale lojalnie uprzedzam(...)średnicy 26 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady 60 g masła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą 172

Czas na deser! Zdrowy, bo z owocami (mango) i jogurtem naturalnym! Ale tu jego wartości zdrowotne się kończą, bo do tego dochodzi jeszcze słodka, biała czekolada! W końcu owoce i jogurt to dla ciała a czekolada dla ducha, prawda? Nie ważne... ważne, że smakuje pysznie! Mniaaam! Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą Składniki: mango, 100 g (tabliczka białej czekolady(...)herbatników, 400 g jogurtu naturalnego. Wykonanie: Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mango obieramy, połowę kroimy w kostkę a połowę blenderujemy na mus. Pokrojone w kostkę mango układamy na dnie kubeczków. Jogurt naturalny miksujemy z białą czekoladą i przykrywamy nim mango. Herbatniki mocno kruszymy i posypujemy nimi jogurt. Na wierzch deseru nakładamy po łyżce musu z mango. Smacznego

paapilotkaa
Czekoladowa tarta dyniowa 266

otarta, które znajdują się w każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku. Tartę upiekłam w dużej(...)skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii nadzienie czekoladowo-dyniowe 250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 125ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 50g domowego cukru z wanilią lub zwykłego 2 jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 pomarańczy polewa pomarańczowa 1 łyżka masła

Smakołyki Bereniki
Pralinki z dyni w pomarańczowym pudrze. 177

słoneczną barwę, a dodatkowo wspaniały smak, który potrafi dodać magii deserom lub ciastom. I tak jest w tym przypadku. Pralinki z dyni gotowanej z przyprawami korzennymi, oblane kremową, białą czekoladą mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru i wyniósł na wyżyny wspaniałego smaku. Już sam zapach cynamonu, goździków i kardamonu wymieszany z intensywnym zapachem skórki(...)obranej dyni 250 ml mleka 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g herbatników (zwykłe, maślane, korzenne) 50 g białej czekolady DODATKOWO: 150 g białej czekolady + 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% puder pomarańczowy      Dynię kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy miód, wanilię, przyprawy i gotujemy około

Rozpustne gotowanie
Dyniowy sernik z musem czekoladowym 200

Kremowy sernik z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido, która nadała lekkiego, kasztanowego posmaku. Na wierzchu delikatny mus czekoladowy, który idealnie zgrał się z dyniowym sernikiem. Polecam wszystkim smakoszom dyni i czekolady :) SPÓD: 200g pierniczków np katarzynki 50g masła MASA SEROWA: 1 kg zmielonego twarogu 300g puree z pieczonej dyni hokkaido 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżki mąki ziemniaczanej MUS CZEKOLADOWY: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 500ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód rozkruszając pierniki w dłoniach lub za pomocą rozdrabniacza. Połączyć z miękkim masłem, uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować

https:KKuchniaMniam
Tort czekoladowy z wiśniami 156

usztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej: 450 g wiśni mrożonych  200 ml wódki 3 łyżki cukru  Wiśnie bez wcześniejszego rozmrażania zasypać(...)Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki 36% 750 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzonej  6 łyżek cukru pudru wiśnie z zalewy, odsączone Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką, sztywną masę. Dodać czekoladę i zmiksować. Odłożyć

Chocolate Muffin Blog
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 163

mojego o mało co męża.  Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;) Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie.   Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem a drugie już podczas imprezy urodzinowej(...)niekorzystnym świetlne.  Zapraszam;)  Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu  łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych  Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią 338

dynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru, dodając mu charakterystycznego smaku. Szczególnie polecam dla wielbicieli czekoladowych przysmaków. CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100g czekolady gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków ugotowanych 1 łyżeczka octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM Z DYNIĄ: 250 mascarpone 200g(...)dyni np hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brandy 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki wody 50g masła 50g czekolady gorzkiej CIASTO: czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem. Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i wlać przestudzoną, płynną czekoladę. Kiedy się połączy, wlać ocet i dodać starte na puree

https:KKuchniaMniam
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy 209

Niedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser(...)osób. 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 - 36% 2 łyżki cukru pudru 1 pomarańcza 20 ml wódki (opcjonalnie) 70 g okrągłych biszkoptów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie

W kuchni Katie
Murzynek z jabłkami i czekoladą 166

Murzynek z jabłkami i czekoladą... Sezon na jabłuszka uważam za otwarty, więc pewnie przez najbliższy czas będą królować w naszych kuchniach. Tu mam przepis na fajne wilgotne ciasto z jabłkami przełamane słodką czekoladą. Przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania. Z tego co wiem to ciasto jest też pod dość ciekawą nazwą salceson. Zapraszam do spróbowania ;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao  1 szklanka oleju pół kilograma obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo: 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 3/4 tabliczki białej czekolady Sypkie składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto z musem czekoladowym i malinami 219

50ml wrzątku,  łyżka kawy rozpuszczalnej,  5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy:   100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  4 żółtka,  400ml śmietanki 30%,  2 czubate łyżki cukru pudru,  2 łyżki żelatyny,  70ml wrzątku. Czekolady stopić na parze i przestudzić(...)utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia, uważać jednak by za mocno nie stężała! Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać czekoladę oraz żelatynę. Masę od razu wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, by masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa:   300ml śmietanki 30%,  4 czubate łyżki cukru pudru,  2 łyżki

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania