tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru 2 żółtka 300g masła Dodatkowo: 2x czekolada mleczna 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania Ciasto z wiśniami: Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części, wylepiamy blaszki(...)Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła. Przełożenie: Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć po prostu mlecznej
Kuchnia w czekoladzieWitajcie, delikatny w smaku i rozpływający się w ustach czekoladowy tort bez grama mąki? Tak to możliwe:) czy jest tutaj ktoś kto nie lubi czekolady? Zwłaszcza gorzkiej:) Kiedyś nie lubiłam tej wersji czekolady (mleczna stała u mnie na pierwszym miejscu:)) ale od kiedy pozmieniałam trochę w swoim menu polubiłam się z gorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao(...)łyżki jogurtu greckiego (gdy nasz ser nie jest zbyt gęsty jogurt można pominąć) - 2 - 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - 1- 2 łyżki kakao Polewa - 50 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Biszkopt Fasolę odsączmy z wody i opłukujemy. Przekładamy do miski, dodajemy banany i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło
Health-Fit-Lifezakupy internetowe w sklepach ze zdrowymi produktami... Osobiście również korzystam z Wielu z nich i mogę przyznać, że mam porównanie co do cen oraz jakości oferowanego asortymentu. Ostatnio szukałam czekolady, która byłaby w większych opakowaniach i przypadkowo trafiłam na stronę www.sklep.brat.pl . Przejrzałam cały asortyment sklepu i... okazało się, że potrzebuję więcej rzeczy niż planowałam. Można tam znaleźć mnóstwo sprawdzonych produktów(...)orzeszki posiadają opakowanie ze struną, co jest bardzo wygodne, gdyż pistacje dłużej zachowują swoją świeżość. Taką torebkę można wielokrotnie otwierać oraz zamykać i naprawdę jest bardzo trwała. Belgijska czekolada biała Czekolada biała to moja największa słabość i próbowałam już większości dostępnych w sklepach, ale i nie tylko. Przyznam, że mam swoje ulubione, bo naprawdę każda marka diametralnie różni się
Di gotujeBanalnie prosty przepis i tylko kilka składników potrzebnych do jego wykonania. Musicie ich spróbować! 1/3 szklanki Puree z dyni (z tego przepisu) 1/3 szklanki Śmietanki kokosowej 200 g Ciemnej czekolady 3 łyżki Cukru kokosowego (lub więcej jeśli chcecie bardziej słodkie) 1 łyżeczka Olejku kokosowego W rondelku na średnim ogniu wymieszaj śmietankę kokosową z cukrem kokosowym. Doprowadź do wrzenia, mieszaj(...)puree z dyni, dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia do ostygnięcia W drugim rondelku zagotuj trochę wody i postaw na niego miskę metalową lub z hartowanego szkła. Wrzuć pokruszoną czekoladę wraz z olejem kokosowym i co jakiś czas mieszając pozwól im się rozpuścić. Do papierków od muffinów włóż po łyżeczce rozpuszczonej czekolady, rozprowadź trochę po bokach. Wstaw do zamrażarki
Oslov.czekoladowe, miękkie w środku i delikatnie przypieczone z zewnątrz Brownie w wykonaniu Madzi :) Koniecznie sprawdźcie jak smakuje jeszcze ciepłe Brownie jedzone późno w nocy… pychota :) Składniki 3 gorzkie czekolady (łącznie 300g) 1/2 szklanki cukru 200g masła 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Przepis na szybkie Brownie W rondelku roztapiamy masło i dodajemy 2 tabliczki czekolady (200g(...)Podgrzewamy aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Odstawiamy aby odrobinę przestygła. W misce miksujemy jajka z cukrem. Do jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość miksujemy. Dodajemy następnie mąkę, aromat i całość mieszamy przy pomocy rózgi albo miksera. Ciasto przelewamy do blaszki (25cm x 25cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypujemy ją posiekaną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!takie proste biszkoptowe. Przeszukałam szafki kuchenne i z tego co było powstało to ciasto. Pyszne i słodkie, a maliny lekko przełamują tę słodycz. Co prawda i maliny i czekolada opadły na spód ciasta, ale w sumie to fajnie wyszło, bo utworzyła się taka słodka skorupka z czekolady. Ciasto jest niezwykle puszyste. Macie ochotę na takie ciasto? Tak? Upieczcie koniecznie(...)jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 1 szklanka świeżych malin Wykonanie pysznego ciasta biszkoptowego z malinami i czekoladą: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki, proszek
IzabelawkuchniSkładniki : • 200 g masła • 1 łyżka przyprawy piernikowej • 100 g gorzkiej czekolady • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 3 jajka • 270 g drobnego cukru • 135 g mąki (dowolnej, może też być bezglutenowa) • szczypta soli • 150 g suszonych śliwek • polewa: 100 g deserowej czekolady + 1 łyżka masła Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach(...)tortownica o średnicy 24 cm), posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę piernikową i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać
KUCHNIA POLSKAmnie przymusiła, że musiałam przetestować jakiś przepis. Znalazłam na stronie DOMOWE WYPIEKI PRZEPIS NA SOCZYSTE BROWNI. Wyszło rewelacyjne, bardzo czekoladowe, po prostu pyszne. W oryginalnym przepisie polane było jeszcze czekoladą, ja posypałam cukrem pudrem. Polecam zrobić, zdradzę jeszcze, że jest bardzo proste do przygotowania ;) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 35/25 LUB MNIEJSZĄ szklanka mleka 250 ml 15 dag masła(...)gorzkiej czekolady (2,5 tabliczki) Użyłam czekolady z Biedronki, zawiera 60 % kakao 6 jajek najlepiej w temp. pokojowej 20 dag cukru 15 dag mąki 3 łyżki kakao WYKONANIE: Mleko podgrzewamy razem z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok i dodajemy pokruszoną czekoladę. Na chwilę zostawiamy a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Piekarnik nagrzewamy
Pani na deserPopularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna. Ciastka: 200g masła 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 jajka 100g orzechów włoskich 100g czekolady mlecznej 100g rodzynek Polewa: 50g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1. Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i solą. Orzechy, czekoladę i rodzynki drobno siekamy. 2. W misce ucieramy miękkie masło z z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy
Szefowa kuchniłyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody – 10 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy – 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego – 100 g gorzkiej czekolady – ⅓ szklanki oleju rzepakowego – 1 szklanka mąki ryżowej – ¼ szklanki poszatkowanych drobno orzechów włoskich na tzw. mąkę orzechową – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia – szczypta sody – szczypta(...)soli polewa czekoladowa: – 25g gorzkiej czekolady – 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – graść malin i garść jagód najlepiej świeżych ale mogą być również mrożone Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w ¾ szklanki mleka. Mieszać co chwila aż powstanie gładka czekoladowa, lejąca się masa. Orzechy zmiksować i przełożyć do miseczki. To samo zrobić z siemieniem lnianym
I LOVE LIFEDzień dobry :-) Dzisiaj zostawiam Was na kilka dni z pysznym ciastem z kremem czekoladowym, malinami i borówkami i kremem śmietanowym, na to starta gorzka czekolada. Przepis syn wypatrzył na blogu I love bake . Jest naprawdę pyszne, polecam Wam go bardzo. Przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie. Ja jadę na kilka dni naładować baterie, a Wam życzę miłego dnia :-) Blaszka 23x33(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Studzimy. Składniki krem: 700 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady 70% 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej (nie wrzącej wody) owoce (maliny, borówki około 500 g) Dodatkowo: starta gorzka czekolada do dekoracji 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
kruche babeczkiulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)kwaśna – 1 łyżka CREME PATISSIERE: * mleko 3,2% – 600 ml * żółtko – 6 szt * cukier – 100 g * mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt * biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie
Ostra na Słodkoroku pierwszy raz w życiu, przerabiałam jeżyny. Zrobiłam dżem, galaretkę i czeko-jeżynę. Ta ostatnia, to eksperyment. Udany eksperyment! Lekko kwaskowata z nutką czekolady. Coś pysznego! Już żałuję, że zrobiłam jej tak mało. Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny- będzie(...)idealna na jesienne śniadania, przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka min 70%), dzięki czemu czeko-jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku. Składniki (na 2 słoiki po 200ml): - 1kg jeżyn - 30g gorzkiej czekolady - 10g mlecznej czekolady - 200g cukru - 30 ml wody Jeżyny dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać
CookYourselfmasła Marmolada owocowa: 500 g śliwek 3 duże brzoskwinie 5 - 6 łyżek cukru łyżka soku z cytryny 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 400 ml śmietany 30% 15 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) Dodatkowo: 300 g małych biszkoptów płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka(...)wierzch warstwę z biszkoptów. Wstawić na 5 minut do lodówki. Na biszkoptach rozsmarować gęstniejącą wystudzoną marmoladę i wstawić na 5 minut do lodówki. Wierzch ciasta polać polewą z czekolady i udekorować płatkami migdałów. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, aby masy zastygły, a biszkopty zmiękły. Marmolada owocowa: Śliwki wypestkować, pokroić w bardzo drobną kostkę i gotować z cukrem
Kuchcik gotuje