Należę do grona ludzi, którzy kochają czekoladę:)! Najlepiej gorzką… Każdy przepis z czekoladą kusi mnie ale przecież nie samą czekoladą człowiek żyje… Na taką rozpustę pozwalam sobie jak już absolutnie nie mogę się powstrzymać. Jak zobaczyłam ten przepis na mus czekoladowy z suszonymi śliwkami, to oczywiście musiałam go wypróbować… Źródło: Lesley Waters, „Healthy” Mus czekoladowy(...)suszonymi śliwkami – składniki: 100 g gorzkiej czekolady 175 g suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki koniaku (opcjonalnie) 3 białka 1 łyżeczka cukru kakao do posypania Śliwki wkładam do rondelka i podlewam 150 ml wody, gotuję na wolnym ogniu mieszając co chwilę aż śliwki będą miękkie. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu blenduję dodając alkohol (ja akurat dodałam porto
UgotujmyTo.plkolejny zapraszam na muffinki, tym razem gruszkowo-czekoladowe Oczywiście wyszły obłędne, połączenie dojrzałych, soczystych gruszek i czekolady będzie smakowało każdemu! Może wyglądem nie zwalają z nóg, ale wspaniale smakują, a to najważniejsze Muffinki gruszkowo-czekoladowe przygotowałam aby dołączyć do jesiennej akcji „ Jak gruszki na wierzbie ” w której ponad 20 blogerek proponuje swoje pomysły na dania z gruszką. Jestem(...)pewna, że będzie można znaleźć na Ich blogach wiele ciekawych propozycji dlatego zapraszam również do odwiedzin… Muffinki gruszkowo-czekoladowe Składniki: 400 g dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła (niesolonego) 200 g drobnego cukru 200 g kremowego serka 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 100 g czekoladowych
UgotujmyTo.plBardzo lubię awokado. Bardzo lubię gorzką czekoladę. Jednak z bardzo dużą nieśmiałością podchodziłam do połączenia obu produktów. Już wcześniej spotkałam się z przepisami na mus czekoladowy z awokado…. ale mimo, że zawsze musy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą(...)zobaczyłam trufle czekoladowe u Amber , to stwierdziłam, że od razu się na nie skuszę Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji Trufle czekoladowe z awokado Składniki (na około
UgotujmyTo.plbaaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę(...)prawdziwą wanilią 80 g kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 300 g miękkiego masła 3 jajka 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 200 ml wrzącej wody 300 g czekolady (200 g mlecznej + 100 g gorzkiej) SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA: 200 ml wody 200 g cukru 2 łyżeczki kakao 5 łyżek cukru pudru SKŁADNIKI NA KREM: 500 g mascarpone
Słodko-Słony Świat Ilonyjesz słodkiego - to właśnie dziś zacznij!:D Dwie warstwy przepysznego, mlecznego kremu, przełożone cudowną masą kajmakową, a wszystko to w otoczce masy ciasteczkowej i polewy z mlecznej czekolady, śmietany kremówki oraz orzechów laskowych... Tym ciastem zachwycały się Dzieci nasze i naszych znajomych, do których zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać(...)rozpływało się w ustach:)) Pycha! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 250 g herbatników (użyłam Petitki) 100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe) 100 g mlecznej czekolady z orzechami 2 łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru
Słodko-Słony Świat IlonyCzeko czeko czekolada ! Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować! Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem. Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki. Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie(...)łyżki * mąka pszenna – 3 pełne łyżki * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM CZEKOLADOWY : * masło – 200 g * cukier puder – 80 g * czekolada mleczna – 250 g * śmietana 36% – 300 ml * kakao – 1 łyżka DODATKOWO : * posiekana czekolada deserowa * czekoladowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy
Ostra na SłodkoWuzetka - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g startej czekolady cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 60 g czekolady (lub na pół z mleczną) 40 g masła konfitura wiśniowa(...)poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kremówkę ubijamy
Słodka StronaRewelacyjny, orzeźwiający truskawkowy deser skąpany w czekoladzie otulonej musem z kaszki manny, a wszystko pokryte delikatną pierzynką ze śmietanki kremówki. Idealny deser dla fascynatów połączenia czekolady z truskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy: 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa: ok. 250 ml śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania: Mleko
Słodka StronaTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty" , które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie. Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty". Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki) 20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła niewielka ilość mleka niewielka ilość malibu (opcjonalnie) Tort Kokosowy "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach. Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki
Słodka Stronawiśni bez pestek (mogą być mrożone) Masa Czekoladowa: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej łyżka kakao likier wiśniowy (opcjonalnie) Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich(...)cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Połamaną czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, studzimy do momenty gdy czekoladą całkowicie ostygnie jednak nadal pozostanie płynna. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Powoli, ciągle ubijając wlewamy czekoladę
Słodka Stronamascarpone 1/2 szklanki brązowego cukru ok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej - studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie być gorąca, jednak nadal pozostanie płynna. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką. Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Słodka Stronadokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki. Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy) 200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%) 3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara 150 g masła 3- 4 jaja 6 łyżki mąki pszennej (70-80 g) Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku(...)razem z czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej, aby nie przypalić czekolady), odstawiamy do przestygnięcia. Jajka z dodatkiem cukru ubijamy mikserem, następnie wlewamy mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez
Symfonia SmakówSkładniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki(...)radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy łyżką cedzakową. Sos z białej czekolady: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów. Ravioli podajemy polane
Smakowity Blog KulinarnyIntensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte w czekoladzie powodują wzmożone wydzielanie serotoniny, substancji uważanej za hormon szczęścia, który wywołuje stan lekkiej euforii porównywany do zakochania. W takim stanie serce mocniej bije, krew lepiej krąży, skóra jest pięknie rozświetlona i zaróżowiona(...)wrażliwsza na dotyk, źrenice lekko rozszerzone... Ach, ta czekolada.... Składniki: (blaszka 29x23 cm) 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła 300 g cukru 4 jajka 150 g mąki około 200 g masła orzechowego 100 g orzeszków ziemnych (smażonych, solonych z puszki) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół). Do garnka wkładamy masło i roztapiamy
Smakowity Blog Kulinarnymiałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta czy jako prezent - wyglądają uroczo, i z pewnością każdy ucieszy się z takiego drobiazgu. Chciałabym Ci Maggie podziękować(...)którą zrobiłaś mi ogromną niespodziankę. Jest cudna! Bardzo, bardzo dziękuję. Trufle kokosowe Składniki: (na 15-18 sztuk) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 50 g białej czekolady 1 łyżka białego rumu 70 g mleka w proszku 100 g wiórków kokosowych dodatkowo: 50 g ciemnej czekolady (50%) 1 łyżka masła Kremówkę z cukrem pudrem zagotować w rondelku. Zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze