Jedno z lepszych ciast, jakie zrobiłam kiedykolwiek, a robiłam ich już naprawdę sporo. Jest idealny, począwszy od kawowego posmaku biszkoptów, przez długo pieczony słodki ser biały i mascarpone, po czekoladę z intensywnym, alkoholowym nadzieniem (którą znajdziemy nie tylko na wierzchu, ale i w spodzie ciasta). Całość niezwykle elegancka i sycąca. Fenomenalnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy. Bardzo polecam(...)Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę 27x37 cm). Cukier z powodzeniem można zastąpić ulubionym słodzikiem. Składniki: Na spód: 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym posmaku np. truflowym) łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka 150 g masła (lub kostki do pieczenia) 1 jajko pół szklanki mąki opakowanie biszkoptów na jedną warstwę (około
Poezja Smaków - blog kulinarnykajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel :) ale nie dużo Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy(...)koniec możemy dodać szczyptę soli, która złamie słodycz masy, ale jeśli nie chcecie dodawać to nie trzeba. Gotową masą smarujemy mazurek i na koniec dekorujemy. PTASIE GNIAZDKA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego o wąskiej końcówce (użyłam do tego rękawa z papieru do pieczenia) i "rysujemy" gniazda, co 2-3 warstwy wkładamy na 3-4 minut
Gotuj z Mąkądekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek „Koszyczek” 10 dag białej czekolady balon SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)lodówki. „Cętki” Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Ponownie tort wstawić do lodówki „Koszyczek” Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby przestygła. Balon „delikatnie” nadmuchać umieścić go np. w filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby delikatnie stężała. Następnie
RAROSSAmascarpone 1 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki kremówki 36% (350 ml dobrze schłodzonej) Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło(...)ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik. Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. 400 ml śmietanki zagotować w rondelku. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia . Namoczoną żelatynę podgrzewać
KuchcikoweLoveorzechy i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 35 min w ok. 175 stopniach. KREM: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 2,5 tabliczki mlecznej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy z czekoladą, pogrzewamy ją tylko do momentu zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy (powstanie puszysta masa(...)koniec dodajemy mascarpone i całość ubijamy. Polewa : 0,5 tabliczki czekolady 4 łyżki śmietanki 30% Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę i całość mieszamy (konsystencja ma być dosyć gęsta, ale lejąca). Nasączenie biszkopta: gorzka herbata Dodatkowo: 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku Do dekoracji: opakowanie kinderków, kinder bueno, jajko kinder niespodzianka, cukierki maltesers
psgotujemytoną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj. Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają! 1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić! Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g) 500 g sera twarogowego (takiego(...)kardamonem – u mnie Kamis 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki masła orzechowego garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku orzeszki ziemne solone do dekoracji czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji
Ugotowane pozamiatane12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku rozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka kropel soku z cytryny Szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki orzechów włoskich Dodatkowo: Ozdoby zrobione z masy(...)przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną, ale przestudzoną czekoladę, sok z cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji i od razu wykładamy na naszą tartę. Wyrównujemy lub tak jak ja tworzymy grządkę, którą posypujemy pokruszonym
Kuchnia w czekoladziekawałka zdrowego sernika nie można ominąć obojętnie! Spód: 10 daktyli Radix-bis 5 suszonych fig 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła kokosowego ¾ szklanki mąki owsianej 2 łyżki rozpuszczonej kawy ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo-jogurtowa: 250 g półtłustego twarogu 250 g jogurtu greckiego 1,5 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżki budyniu śmietankowego ¾ szklanki ksylitolu (Radix-bis) 2 jajka Polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady Kilka łyżek mleka Spód: Daktyle oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej
VioletoweKucharzenieTarta orzechowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo orzechowe, z czekolady kawałkami, zachwyca smakami. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Na ciepło czekolada się rozpływała, a po schłodzeniu twardszą(...)serka mascarpone, · 70 g gorzkiej czekolady, · 2 łyżki cukru trzcinowego
Moniki SmakołykiSkładniki : 80 g masła 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady deserowej 50 g masła plus powidła śliwkowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć(...)papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175*C W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę. Można czekoladę i masło rozpuścić w łaźni wodnej - to bezpieczniej by masa się
Proste Potrawyjabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi(...)migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto
karmelowycukru pudru 40g kakao Szczypta soli Krem: 100g margaryny zwykłej typu „Palma”, „Kasia” 100g cukru pudru Łyżka zimnej wody 50g mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao(...)zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe. Wierzch zdobimy rozpuszczoną czekoladą i jajeczkami. Schładzamy
Kuchnia w czekoladzieKlasyczna świąteczna babka z wyczuwalną pomarańczową nutą, oblana delikatną czekoladą i posypana kolorowymi kuleczkami to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku. Składniki: 6 jajek 340g mąki pszennej 2 łyżki miodu 180g cukru 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160ml likieru pomarańczowego skórka z 1 pomarańczy 9ml olejku pomarańczowego 4 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy(...)bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 120g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańcz sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę. 2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną
Szalona Kuchnia EwelinyLekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli(...)masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem
Szalona Kuchnia Ewelinyblaszce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 0 C przez 20 minut. Składniki na krem: ½ litra słodkiej śmietany 36% bez 4 łyżek 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać mascarpone i ubijać na mniejszych obrotach. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać rozpuszczoną przestudzoną (zimną, ale płynną) białą(...)czekoladę, a do drugiej mleczną. Delikatnie połączyć łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Każdą czekoladę wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami płynnej, nieubitej śmietany ( odjąć z kartonika 4 łyżki przed ubiciem) śmietany. Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 200 g marmolady malinowej lub innej 1 galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki
Przepisy Babci