Już strasznie dawno nie piekłam krajanki korzennej a to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem upiekłam je w formie babeczkowej by ułatwić ich jedzenie :) Korzenne babeczki z czekoladą (proporcja na 18 szt.) ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 150 g cukru 65 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli po łyżeczce(...)cynamonu i gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 100 g gorzkiej czekolady 250 ml wody 125 g rodzynek 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki rumu 18 kawałków czekolady Czekoladę i rodzynki siekamy ostrym nożem lub blenderem. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kawę, rodzynki i czekoladę. Gotujemy ok. 15 minut, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatne, mokre, mocno czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej. Składniki: CIASTO: 220 g masła lub margaryny 220 g cukru 220 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 400 g białej czekolady 740 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 340 g żurawiny suszonej DO NASĄCZENIA(...)wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki wódki POLEWA: 100 g masła 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka DEKORACJA: starta czekolada posypka CIASTO: Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy. Mieszamy. Następnie
Kuchnia w oparachgości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej(...)cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO -150g obranych migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka czekolady mlecznej 90-100g -olejek rumowy -olejek cytrynowy -pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Dodatkowo: 1 banan 200ml słodkiej śmietanki 30% ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na babeczki(...)przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej i przestudzonej białej czekolady. Całość posypujemy rozdrobnionymi pozostałościami z babeczek. Chłodzimy min. 1 godzinę przed podaniem
Kuchnia w czekoladzieJedno z lepszych ciast, jakie zrobiłam kiedykolwiek, a robiłam ich już naprawdę sporo. Jest idealny, począwszy od kawowego posmaku biszkoptów, przez długo pieczony słodki ser biały i mascarpone, po czekoladę z intensywnym, alkoholowym nadzieniem (którą znajdziemy nie tylko na wierzchu, ale i w spodzie ciasta). Całość niezwykle elegancka i sycąca. Fenomenalnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy. Bardzo polecam(...)Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę 27x37 cm). Cukier z powodzeniem można zastąpić ulubionym słodzikiem. Składniki: Na spód: 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym posmaku np. truflowym) łyżka kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka 150 g masła (lub kostki do pieczenia) 1 jajko pół szklanki mąki opakowanie biszkoptów na jedną warstwę (około
Poezja Smaków - blog kulinarnykajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel :) ale nie dużo Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy(...)koniec możemy dodać szczyptę soli, która złamie słodycz masy, ale jeśli nie chcecie dodawać to nie trzeba. Gotową masą smarujemy mazurek i na koniec dekorujemy. PTASIE GNIAZDKA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego o wąskiej końcówce (użyłam do tego rękawa z papieru do pieczenia) i "rysujemy" gniazda, co 2-3 warstwy wkładamy na 3-4 minut
Gotuj z Mąkądekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek „Koszyczek” 10 dag białej czekolady balon SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)lodówki. „Cętki” Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby kakao niemiało grudek. Pędzelek zanurzyć w płynie kakao i mokrym „włosiem strzelać” na schłodzony tort. Ponownie tort wstawić do lodówki „Koszyczek” Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby przestygła. Balon „delikatnie” nadmuchać umieścić go np. w filiżance i wylewamy powoli na balon czekoladę, i odstawiamy na 15 minut aby delikatnie stężała. Następnie
RAROSSAmascarpone 1 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki kremówki 36% (350 ml dobrze schłodzonej) Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło(...)ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik. Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. 400 ml śmietanki zagotować w rondelku. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia . Namoczoną żelatynę podgrzewać
KuchcikoweLoveorzechy i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 35 min w ok. 175 stopniach. KREM: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 2,5 tabliczki mlecznej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy z czekoladą, pogrzewamy ją tylko do momentu zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy (powstanie puszysta masa(...)koniec dodajemy mascarpone i całość ubijamy. Polewa : 0,5 tabliczki czekolady 4 łyżki śmietanki 30% Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę i całość mieszamy (konsystencja ma być dosyć gęsta, ale lejąca). Nasączenie biszkopta: gorzka herbata Dodatkowo: 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku Do dekoracji: opakowanie kinderków, kinder bueno, jajko kinder niespodzianka, cukierki maltesers
psgotujemytoną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj. Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają! 1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić! Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g) 500 g sera twarogowego (takiego(...)kardamonem – u mnie Kamis 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki masła orzechowego garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku orzeszki ziemne solone do dekoracji czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji
Ugotowane pozamiatane12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku rozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka kropel soku z cytryny Szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki orzechów włoskich Dodatkowo: Ozdoby zrobione z masy(...)przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną, ale przestudzoną czekoladę, sok z cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji i od razu wykładamy na naszą tartę. Wyrównujemy lub tak jak ja tworzymy grządkę, którą posypujemy pokruszonym
Kuchnia w czekoladziekawałka zdrowego sernika nie można ominąć obojętnie! Spód: 10 daktyli Radix-bis 5 suszonych fig 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła kokosowego ¾ szklanki mąki owsianej 2 łyżki rozpuszczonej kawy ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo-jogurtowa: 250 g półtłustego twarogu 250 g jogurtu greckiego 1,5 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżki budyniu śmietankowego ¾ szklanki ksylitolu (Radix-bis) 2 jajka Polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady Kilka łyżek mleka Spód: Daktyle oraz figi zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę. Czekoladę oraz masło kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy, że zmielimy płatki owsiane na drobny pył. Do wysokiej
VioletoweKucharzenieTarta orzechowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo orzechowe, z czekolady kawałkami, zachwyca smakami. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Na ciepło czekolada się rozpływała, a po schłodzeniu twardszą(...)serka mascarpone, · 70 g gorzkiej czekolady, · 2 łyżki cukru trzcinowego
Moniki SmakołykiSkładniki : 80 g masła 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady deserowej 50 g masła plus powidła śliwkowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć(...)papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175*C W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę. Można czekoladę i masło rozpuścić w łaźni wodnej - to bezpieczniej by masa się
Proste Potrawyjabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi(...)migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto
karmelowy