czekolada - 27946 przepisów (strona:152/1864)

Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 171

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z  tego samego źródła.   Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła(...)lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany

Na słodko lub wytrawnie
Babka czekoladowa 224

składniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa * 50 g czekolady mlecznej * 50 g białej czekolady * 1/2 łyżeczki oliwy Sposób wykonania     Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie(...)przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec dodać czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C, ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone

Mix smaku
Fondant czekoladowy i Światowy Dzień Czekolady 168

Występuje w coraz to bardziej wymyślnych odsłonach. To już nie tylko ciasta, pralinki czy lody, ale również piwo, mydło, a nawet masaż! Trudno się dziwić temu szaleństwu, ponieważ czekolada bardzo długo czekała na swoje odkrycie. Co prawda, czekoladowym napojem raczyli się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero na początku XVI wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej(...)swoich wypraw. Następnie musiało minąć kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Poza tym, że jest pyszna, ma pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można pominąć jej wpływu na wyraźną poprawę nastroju. Nasza "bohaterka" doczekała się swojego święta. 12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe Mini Serniczki 183

się w klimat świąt Wielkiej Nocy. Ozdobione inną drobną słodkością sprawdzą się na każdą inną okazję. Uwielbiam i zdecydowanie polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 16 kruchych ciastek w mlecznej czekoladzie 110 g masła Ciasteczka kruszmy (u mnie ręcznie, gdzieniegdzie zostawiamy większe kawałki). Masło rozpuszczamy. Wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Masą ciasteczkową napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffiny(...)spód, lekko dociskając. Odstawiamy na bok, na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 500 g kremowego serka typu Philadelphia 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g gorzkiej czekolady 125 g cukru Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy. Serek, ekstrakt, cukier ucieramy razem. Wlewamy ubite jajka. Krótko ucieramy. Dodajmy ostygniętą czekoladę i ucieramy

Made By Mom And Son
Mazurek waflowy jak piszinger 273

być wyższy do przełożenia: powidła śliwkowe lub czekośliwka (u mnie)  opcjonalnie zamiast masy czekoladowej gotowa masa krówkowa czyli kajmak 2 żółtka 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła Do przełożenia wafli użyłam powideł i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę(...)kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Nadal miksując do masy wlewać stopniowo przestudzoną czekoladę, dodać ekstrakt, miksować aż masa zgęstnieje.  Dolny wafel posmarować masą czekoladą, przykryć drugim waflem, posmarować go powidłami, przykryć trzecim waflem, ponownie masa czekoladowa, czwarty wafel, powidła i przykryć wszystko piątym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pająki na słodko 163

oddali było słychać narastający szmer. Coś się tam poruszało przesuwając się coraz bliżej i bliżej. Nagle w ciemności błysnęły oczy. Czerwone oczy... Składniki: 12 babeczek / mufinek 100 g białej czekolady czekolady 3 łyżki śmietanki kilka sztuk ciemnych żelków spaghetti 150 g ciasteczek neo/oreo * 1 łyżka roztopionej czekolady 2 łyżeczki miodu cukrowe perełki, kawałki żelków lub drażetki na oczy Ciasteczka pokruszyć(...)drobno do miski. Czekoladę i miód dodać w takiej ilości, żeby ciastka dawały się zlepić. Z masy formować kulki - 12 większych na odwłok i 12 mniejszych na głowę. Jeżeli masa jest oporna na zlepianie mocniej docisnąć lub dodać jeszcze trochę miodu. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i posmarować babeczki. Na każdej babeczce układać po 4 kawałki

Pełny talerz
NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI 2190

sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek Nesquik! Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto ! Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w gębie! Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym(...)masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik

Ostra na Słodko
Ciasto Czekoladowe z Pijanymi malinami 244

Składniki: słoik malin w spirytusie 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 4 czubate łyżki mąki 5 czubatych łyżek kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 5 jajek łyżeczka imbiru Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180*C gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, możemy także posiekać ją nożem, wrzucamy do miski, dokładamy pokrojone w kostki(...)masło, mieszamy dosypujemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia oraz imbir i kakao, mieszamy kolejno wbijamy jajka maliny odcedzamy, kruszymy białą czekoladę ciasto wylewamy na prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, na wierzchu układamy maliny oraz białą czekoladę Pieczemy 12- 17 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku Podajemy na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Babeczki brownie 229

ciasta czekoladowego, niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało słynne brownie, które całkowicie zadowala kubki smakowe:)  Składniki na ciasto (12 dużych muffin): 2,5 tabliczki czekolady deserowej Kostka masła Szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 6 jajek Polewa: 1,5 tabliczki czekolady deserowej Płatki migdałów do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam z masłem, odstawiam do wystygnięcia. Jajka(...)końcu dodaję przesianą mąkę, i mieszam żwawo, pełnymi kulistymi ruchami. Gotowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut.  Polewa: Rozpuszczam czekoladę na parze w osobnym rondelku, cały czas mieszając i pilnując, aby czekolada się nie przypaliła. Gotowe babeczki polewam czekoladą i posypuję do ozdoby płatkami migdałów. Smacznego

Pause Gotowanie!
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 240

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach(...)Składniki: 4 jaja 40 g czekolady gorzkiej (72 % kakao) 175 g cukru 150 g zmielonych migdałów + ew.do obsypania foremki szczypta soli odrobina masła do wysmarowania formy   Przygotowanie: Jaja powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć z lodówki na 4 godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej). Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na babkę o średnicy

Moja Delicja
Mini serniczki z Nutellą 187

Moja Siostra zażyczyła sobie wczoraj serniczki tahini , niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate(...)łyżki Nutelli 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka od szczęśliwej kurki 4 kostki mlecznej czekolady, drobno posiekanej Dodatkowo: 150 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady, startej na tarce CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy

My Culinary Art
Sernik Bounty 2254

konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nie przypominajacej ilości z orginału. Sernik upieczony został na smacznym spodzie kakaowo-kokosowym, a wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu. Składniki na spód sernika: 6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g 2 łyżki masła(...)ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik migdałowo pistacjowy 374

tylko. Torcik migdałowo pistacjowy.     Składniki: - 42 szt.herbatników (Petit Beurre, Krakuski…) - mleko do moczenia herbatników Masa: - 25 dag miękkiego masła - 5 żółtek - niepełna szklanka cukru pudru - 125g czekolady deserowej - 200g mielonych migdałów - 3 łyżki kawy cappuccino rumowej - esencja rumowa i kawowa Polewa: - 150g czekolady - 2 łyżki oleju arachidowego Dodatkowo: - 80g posiekanych niesolonych pistacji Świeże jajka (o temp. pokojowej(...)Odzielamy żółtka, białka przekładamy do pojemnika (zużyjemy np. do bezów lub kokosanek). Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder. Cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali (lub kąpieli wodnej). Odstawiamy do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową

mojewypiekiinietylko
Słodkie środy - Babka z suszonymi śliwkami 145

szklanki oleju 3 jajka 150 g śliwek suszonych 0,5 łyżeczki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny ¾ szklanki cukru pudru  PRZYGOTOWANIE: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek(...)pieczenia, cukier. Dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę roztopionej czekolady oraz połowę suszonych śliwek drobno pokrojonych. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W pozostałej czekoladzie maczamy resztę śliwek i odkładamy do zastygnięcia. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czekolada z cytryną. Finansjerki 201

najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam, tak z cytryną jadam raczej rzadko. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. To przecież świetne połączenie! Czekolada, ciężka i intensywna, wzbogacona orzeźwiającą, cytrynową nutą, smakuje wybornie. Ciężko się(...)oprzeć takiemu połączeniu, szczególnie, gdy zostało zamknięte w formie maleńkich ciasteczek, w sam raz na raz .  Przepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka

Pożeraczka, czyli raz adobrze