słoneczną barwę, a dodatkowo wspaniały smak, który potrafi dodać magii deserom lub ciastom. I tak jest w tym przypadku. Pralinki z dyni gotowanej z przyprawami korzennymi, oblane kremową, białą czekoladą mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru i wyniósł na wyżyny wspaniałego smaku. Już sam zapach cynamonu, goździków i kardamonu wymieszany z intensywnym zapachem skórki(...)obranej dyni 250 ml mleka 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g herbatników (zwykłe, maślane, korzenne) 50 g białej czekolady DODATKOWO: 150 g białej czekolady + 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% puder pomarańczowy Dynię kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy miód, wanilię, przyprawy i gotujemy około
Rozpustne gotowanieKremowy sernik z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido, która nadała lekkiego, kasztanowego posmaku. Na wierzchu delikatny mus czekoladowy, który idealnie zgrał się z dyniowym sernikiem. Polecam wszystkim smakoszom dyni i czekolady :) SPÓD: 200g pierniczków np katarzynki 50g masła MASA SEROWA: 1 kg zmielonego twarogu 300g puree z pieczonej dyni hokkaido 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżki mąki ziemniaczanej MUS CZEKOLADOWY: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 500ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód rozkruszając pierniki w dłoniach lub za pomocą rozdrabniacza. Połączyć z miękkim masłem, uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować
https:KKuchniaMniamusztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej: 450 g wiśni mrożonych 200 ml wódki 3 łyżki cukru Wiśnie bez wcześniejszego rozmrażania zasypać(...)Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki 36% 750 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzonej 6 łyżek cukru pudru wiśnie z zalewy, odsączone Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką, sztywną masę. Dodać czekoladę i zmiksować. Odłożyć
Chocolate Muffin Blogmojego o mało co męża. Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;) Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie. Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem a drugie już podczas imprezy urodzinowej(...)niekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek
Krakowskie smaki Anidynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru, dodając mu charakterystycznego smaku. Szczególnie polecam dla wielbicieli czekoladowych przysmaków. CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100g czekolady gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków ugotowanych 1 łyżeczka octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM Z DYNIĄ: 250 mascarpone 200g(...)dyni np hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brandy 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki wody 50g masła 50g czekolady gorzkiej CIASTO: czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem. Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i wlać przestudzoną, płynną czekoladę. Kiedy się połączy, wlać ocet i dodać starte na puree
https:KKuchniaMniamNiedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser(...)osób. 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 - 36% 2 łyżki cukru pudru 1 pomarańcza 20 ml wódki (opcjonalnie) 70 g okrągłych biszkoptów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie
W kuchni KatieMurzynek z jabłkami i czekoladą... Sezon na jabłuszka uważam za otwarty, więc pewnie przez najbliższy czas będą królować w naszych kuchniach. Tu mam przepis na fajne wilgotne ciasto z jabłkami przełamane słodką czekoladą. Przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania. Z tego co wiem to ciasto jest też pod dość ciekawą nazwą salceson. Zapraszam do spróbowania ;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju pół kilograma obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo: 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 3/4 tabliczki białej czekolady Sypkie składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka
Pelusiowa Kuchnia50ml wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 4 żółtka, 400ml śmietanki 30%, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 70ml wrzątku. Czekolady stopić na parze i przestudzić(...)utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia, uważać jednak by za mocno nie stężała! Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać czekoladę oraz żelatynę. Masę od razu wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, by masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: 300ml śmietanki 30%, 4 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżki
Z miłości do słodkościwilgotne i mocno czekoladowe. Warto spróbować chociażby po to, aby wyrobić sobie zdanie! No i nie musimy się martwić o to czy wyrośnie! Najlepsze brownie (brownie idealne): 300 g czekolady 70% (3 tabliczki) 200 g masła (1 kostka) 2 szklanki cukru pudru (280 g) 1 niepełna szklanka mąki (130 g) 3 duże jajka 1 łyżeczka kawy w proszku (instant(...)szklankę wody do rondelka, włączamy palnik, a na wierzchu stawiamy metalową lub szklaną miskę (nie może dotykać wody). Do miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki: masło i 230 g czekolady (70 g zostawiamy na później). Rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z kąpieli. Do lekko ciepłej (nie gorącej) czekolady dodajemy ekstrakt. Jajka ubijamy powoli dosypując cukier puder. Wlewamy powoli, cienką
Poezja smakuwspaniałą konsystencję dzięki połączeniu dwóch rodzajów twarogu - zwykłego, białego oraz mascarpone, dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach. Smak - boski! Bo znalazły w nim miejsce, bagatela, 4 tabliczki gorzkiej czekolady. W pełni zasługuje na miano Hebanowego Króla. Składniki (na spód): 200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre 120 gramów 82% masła Składniki (na masę serową): 1/2 kg białego twarogu(...)półtłustego 250 gramów Mascarpone 400 ml mleka skondensowanego 4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny
Garniec Magaliezrobić samemu miseczki z czekolady? Jak dotąd pokazałam Wam dwa sposoby można zobaczyć je tu i tu . Dzisiejsze mini miseczki możecie zrobić wykorzystując zwyczajny pojemnik na kostki lodu. Ja zdecydowałam się na taki w kształcie kwiatuszków (można go dostać w Ikei). Gotowe miseczki proponuję wypełnić drobnymi owocami, jagodami, malinami, porzeczkami i udekorować np. serkiem homogenizowanym wyciśniętym szprycą lub po prostu(...)nałożonym małą łyżeczką. Mocno schłodzone – idealne na letnie popołudnie :) Potrzebne będą: tabliczka czekolady (ja użyłam białej) olej kokosowy pojemnik na kostki lodu patyczki do lizaków lub wykałaczki drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki serek homogenizowany lub bita śmietana Poprzedniego dnia zamrażamy wodę w pojemniku, do każdej kostki przed zamrożeniem wkładamy patyczek lub wykałaczkę. Owoce myjemy i odstawiamy na ściereczkę
Ciastkozercybędę porywała się na oryginalne, nieznane mi smaki (a bo jeszcze może nie okażą się interesujące i już na początku się zniechęcę), więc wybrałam bezpieczeństwo, czyli kakao, czekoladę i banany - kompozycja idealna. Dzięki alkoholowi lody są miększe (tak przynajmniej czytałam); kakao sprawia, że nie są ani zbyt słodkie, ani za mało słodkie; a kawałki ciemnej i białej czekolady stanowią miłą(...)chrupiącą niespodziankę ;) LODY KAKAOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I LIKIEREM BANANOWYM Składniki: - 300 mililitrów kremówki - 350 mililitrów mleka - 100 mililitrów likier bananowego - 50 gram cukru pudru - 6 łyżek kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady (pokruszonej) - pół tabliczki białej czekolady (pokruszonej) Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Oddzielnie mieszamy mleko z likierem bananowym, kakaem i cukrem - wszystko musi się elegancko rozpuścić. Wlewamy nasz płyn
Życie zamknięte w smakuprzepełnione wyłącznie tuczącymi, zakazanymi składnikami. I mimo to się nimi zajadam. Czekam aż przestanę się mieścić w drzwiach. Będę dzisiaj grzeszyć, tak bardzo grzeszyć... BROWNIE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ORZECHAMI LASKOWYMI Składniki: - 100 gram masła - 100 gram czekolady deserowej - 100 gram czekolady mlecznej - 100 gram czekolady gorzkiej - 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka aromatu(...)waniliowego - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki mąki - 100 gram orzechów laskowych Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę gorzką, mleczną oraz kawę rozpuszczalną. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Masę maślano-czekoladową łączymy z cukrem, żółtkami, aromatem waniliowym i mąką. Na sam koniec dodajemy pianę z białek, posiekaną czekoladę deserową oraz, również posiekane, orzechy laskowe. Pieczemy w piekarniku
Życie zamknięte w smakuBędę Was po stokroć namawiać do wypróbowania przepisu. Nie zawiedziecie się. A ciasto na stałe zagości na Waszej „must bake” liście. Składniki na ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki espresso 200 g masła 135 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru kryształu 250 g ugotowanych, obranych(...)zblendowanych buraczków Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małej mocy palnika. Dodajemy gorące espresso. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, łyżka po łyżce. Żółtka ubijamy. Do ubitych żółtek dodajemy zblendowane buraczki i ostygniętą czekoladę. Ubijamy do połączenia. Wsypujemy wymieszaną mąkę. Ucieramy krótką chwile. Na sam koniec dodajemy delikatnie
Made By Mom And SonLody nie tylko dla ochłody. Bardzo smaczne – nie za słodkie, lekko kwaskowate i z fantastycznie chrupiącą czekoladą. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką, która jest bardziej intensywna. SKŁADNIKI: 300g wiśni 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 szklanka śmietanki 30% 50g czekolady mlecznej Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu i smażyć, aż wiśnie puszczą(...)Zmiksować blenderem i wystudzić. Do zimnych wiśni dodać żółtka i utrzeć. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i porcjami delikatnie wmieszać w wiśnie. Czekoladę posiekać i wmieszać w masę. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Co godzinę przemieszać ze względu na to, że większe kawałki czekolady będą opadać na spód. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe
https:KKuchniaMniam