czekolada - 27946 przepisów (strona:146/1864)

Trufelki czekoladowe 212

Trufelki czekoladowe to mała przekąska na słodko, która posmakuje każdemu. Zwarty, miękki środek oblany mleczną czekoladą... Całość udekorowana kolorowymi posypkami. Trufelki czekoladowe będą idealne na wieczór dla dwojga jak i spotkanie przy kawie. W końcu każdy skusi się na małą, czekoladową kulkę :) Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 100 g mascarpone 200 g ciasteczek  (użyłam owsianych z dodatkiem(...)żurawiny) 1 łyżeczka cukru z wanilią kolorowe posypki Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Jedną tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W miseczce wymieszać ciasteczka, cukier z wanilią i roztopioną czekoladę. Przygotowaną masę wstawić do lodówki na około 1 godzinę (ciasteczka zmiękną, a sama masa lekko stwardnieje). Następnie uformować 20 kulek. Druga czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu zanurzać trufelki

Ugotować
Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix 186

rochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu. Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka(...)pieczenia o średnicy 24 cm Składniki: 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej 200 g wiórków kokosowych 110 g oleju kokosowego 100 g ksylitolu (lub cukru) 70 g białej czekolady 4 jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody szczypta soli Sos mango: 2 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
Ciasto ambasador 2068

blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao.   Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kakao Masa: 1l mleka 500g(...)miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe z cukrem 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka Dodatkowo: 1,5 posiekanej gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao z crunchy i owocami 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao

Smakołyki Asi
Czekoladowe mole 194

mnie rewelacja. Czekolada w takiej postaci z mięsem to po prostu strzał w dziesiątkę.  A nowa seria czekolad Terravita Dobra Energia Na Start - znakomicie się do tego nadają.  Ogólnie są to gorzkie czekolady o dość wysokiej zawartości kakao w kilku wariantach smakowych. Osobiście zakochałam się w "Crunchy" i tez z nadzieniem cytrynowym. Klasyczna natomiast okazała się wyśmienitym dodatkiem(...)przeróżnych deserów.  Danie podane na porcelanie Bogucice - Antonio Składniki: 2 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej Terravita 70% 1 łyżka oliwy 1 gwiazdka anyżu 5 szt gożdzików ok 4 cm kory cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 świeża papryczka chili  3 szkl bulionu 3 łyżki prażonych ziaren sezamu 5 łyżek mielonych migdałów

Malinowe Pocałunki
Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne 239

Zarówno ciasto jak i krem spożywane oddzielnie smakują świetnie, jako duet są jeszcze pyszniejsze. Nie sądziłam, że ciasto wyjdzie delikatniutkie, a jednocześnie wilgotne, jak delikatny, wilgotny biszkopt z kawałkami czekolady. Krem jest mocno kokosowy, treściwy, zwarty, nie spłynie wam z ciasta. Ciasto nie zawiera glutenu, mleka. Przepis pochodzi z blogu Poezja Smaku , zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście(...)było wystarczająco słodkie) skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady (bez mleka i bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do 175 st, grzałka góra-dół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać wodą. Wszystkie składniki oprócz czekolady

moj przepis na
Śmietankowe placuszki z sosem czekoladowo-truskawkowym 178

łyżki mąki pszennej 1/2 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (80g) 1 jajko 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Dodatkowo: 1 czekolada mleczna truskawkowa 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej(...)nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia. 4. Placuszki polewamy odrobiną sosu czekoladowego i jeśli chcemy posypujemy dodatkowo pokruszonymi wafelkami

Kuchnia w czekoladzie
Śliwki w czekoladzie 169

Śliwki w czekoladzie - najprostsze pralinki, jakie bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli w ogóle lubisz śliwki w czekoladzie te domowe z pewnością Cię zachwycą. Są mięciutkie, bardzo aromatyczne i otulone Twoją ulubioną czekoladą. Miejsce po pestce możesz wypełnić migdałem lub kulką marcepana. Zostały Ci po świętach suszone śliwki? To do dzieła! Składniki: 20 suszonych śliwek kalifornijskich 100 ml ciemnego(...)rumu 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: opłukane i osuszone śliwki zalać rumem i pozostawić do macerowania na całą noc napęczniałe śliwki wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zanurzać kolejno śliwki. Do obtaczania śliwek użyłam wykałaczki. Obtoczone czekoladą śliwki układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekolada z białej fasoli 177

Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis n a ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą . Dzisiaj zachęcam do przygotowania czekolady z białej fasoli. Domyślam się, że większość z Was skrzywi się na to połączenie składników. Jeżeli lubicie eksperymentować, łączyć niestandardowe składniki to polecam przygotować poniższą czekoladę. Po ugotowaniu fasoli wysypcie ją na durszlak, aby nie nasiąkła wodą. W przeciwnym razie cała masa(...)będzie bardzo rzadka .  Składniki: 250 g surowej białej fasoli 130 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka wody 2 łyżki gorzkiego kakao 50 g mlecznej czekolady 50 g czekolady, np. białej i mlecznej do dekoracji posypka czekoladowa do dekoracji ewentualnie herbatniki/ciasteczka Fasolę opłukać, zalać wrzątkiem i poczekać, aż wchłonie nadmiar płynu. Do garnka wsypać fasolę, zalać wodą

Ugotować
Proste ciasteczka jaglane z czekoladą 186

Pyszne, mięciutkie, ciągnące się i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka jaglane z czekoladą . Przygotowanie takich ciasteczek, to dosłownie chwilka czasu, najdłuższe w tym będzie gotowanie kaszy i pieczenie ciasteczek, pozostałe przygotowania nie zajmą więcej 3 min! W dodatku takie ciasteczka są mniej kaloryczne niż ciasteczka maślane. Proste ciasteczka jaglane z czekoladą - przepis: Składniki na ok. 16 ciasteczek: 0,5 szklanki(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki pestek słonecznika szklanka musli z suszonymi owocami (u mnie z egzotycznymi owocami) szklanka mąki pszennej  75 + 25 g czekolady (mniejsza część do dekoracji) Przygotowanie: Rozpoczynamy ugotowanie kaszy jaglanej. Do rondelka wrzucamy kaszę jaglaną, zalewamy wodą i dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Kasza może być

Kuchnia Łukasza
Czekolada, że Yapa opada... Pan Yapa oczywiście! 180

przy bulgoczącym kotle, powtarzał na okrągło, że nie cierpli pewnych niebieskich ludzików (jego kot z politowaniem dołączał: „Ja też, ja też!”). No ale kiedy w końcu będzie mowa o czekoladzie ? Albo czy w ogóle będzie...? Będzie! Bo w końcu pojawił się ON !   Źródło: gazetaolsztynska.pl Dziarskim krokiem wpadł na scenę. Czapkę z daszkiem, zakrywającą modną fryzurę, opuścił uwodzicielsko na oczy(...)marynarką w trzy paski kipiało wysportowane ciało. I do tego ten uśmiech! I ten głos! Można było się rozpuścić z wrażenia, jak czekolada zbyt długo trzymana w dłoniach w upalne, letnie dni. Nie będę gołosłowna. Popatrzcie i powiedzcie czyż nie mam racji?!   Nie mam? No dobra niech będzie.  Ale jednego jestem pewna! Może gotować nie umiał, gust

Grunt to przepis!
Nocna owsianka z chia, czekoladą i owocami 174

Dziękuję synku.   Zainspirowana nocną owsianką Matki Polki w UK zrobiłam z pomocą syna który podawał mi co trzeba, swoją wersję nocnej owsianki. Wprost idealne śniadanie, lub jako deser. Czekoladę możecie zamienić na kakao wtedy powstanie wam wspaniałe zdrowe jedzenia.  Kilka z osób prosiło Lili o zdrowe i dietetyczne posiłki, desery. Powstał taki dział i ten przepis(...)trafia do niego. Pamiętajcie tylko żeby zamienić czekoladę na kakao. Choć dla mnie osobiście czekolada dawkowana w odpowiednich ilościach jest również zdrowa zwłaszcza prawdziwa gorzka czekolada z dużą zawartością kakao.     Składniki: 70 g płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 50 g startej czekolady (można użyć 2 łyżki kakao - ja jestem czekoladoholiczką) 2 łyżki miodu 2 łyżki

Lili w kuchni
Miodownik z wkładką serową 311

Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz(...)garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas.  Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.    5. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki. 6. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 masy kawowej- miodownik- masa krówkowa z puszki- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa- dekoracja, jeśli oczywiście chcemy

Kuchnia w czekoladzie
Kremowy Sernik na Ciasteczkowym Spodzie 189

Uwielbiam serniki, a oto kolejny wspaniały sernik do kolekcji. Jeżeli lubi się czekoladę, serniki i kremową konsystencję to ten wspaniały sernik jest właśnie dla Ciebie :) Przepis gazetkowy lekko zmieniony. Mam jednak plany na zrobienie tego samego sernika z białej czekolady :) może być smacznie!! Składniki: 1 kg serka w wiaderku 70 g masła 2 łyżki czubate ciemnego kakao 200 g zbożowych(...)ciasteczek 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru 200 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany 30 % Wykonanie: Ser, śmietanę oraz jajka należy wyjąć z lodówki dużo wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową. Ciasteczka miksujemy w blenderze na sypki proszek. Do ciasteczek dodajemy ciepłe roztopione masło i przesiane kakao. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasteczkowy spód wykładamy i wyrównujemy na tortownicy

W Moim Magicznym Domu
Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 219

mandarynki lub 24 mniejsze wielkości rafaello     ok. 300 g piernika (murzynka, babki lub muffinek)     150 g masła     150 g gorzkiej czekolady     80 g zmielonych migdałów lub orzechów     3 łyżki ciemnego kakao    150 ml amaretto (lub innego alkoholu) ciemne kakao do obtoczenia Przygotowanie: Masło(...)czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia.  Ciasto kruszymy za pomocą blendera.  Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol i migdały.  Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników.  Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.  Kiedy masa zastygnie, formujemy kulki wielkości rafaello lub wielkości mandarynki

bistro mama
Migdałowo- kukurydziane kuleczki w kokosie 239

duże zrobi, moje były wielkości piłeczki pingpongowej) 1 szklanka migdałów 2 łyżki kakao 5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy) 1/2 kg płatków kukurydzianych 200g masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 125ml śmietanki 30% 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: 1. Migdały mielimy, najlepiej na mączkę. Dodajemy kakao, masło oraz miód i podgrzewamy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła(...)Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do powstałej masy. Zestawiamy z ognia i przekładamy do misy miksera. 3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Gotową powoli wlewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą nabieramy na dłoń porcję masy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin w chłodzie do uzyskania

Kuchnia w czekoladzie