etykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: mus/ dżem(...)dyni 1 cytryna 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki cukru 1 duża brzoskwinia (0,4 kg) spód: 250g mąki 2 żółtka 2/5 szklanki cukru Pół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki
Fabryka pomysłówczasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy(...)jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być
Fabryka pomysłówsuche. Królik jest soczysty, a do tego mamy esencjonalny sos. Składniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku 5 liści kaffiru trawa cytrynowa 2 suszone papryczki chili sól pieprz olej do smażenia Królika podzielić na kawałki. Każdy z nich polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć królika z każdej strony. Pod koniec dodać(...)czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, suszone chili. Przykryć i gotować do miękkości (czyli oddzielania się mięsa od kości; trwa to przynajmniej 1,5 godziny i zależy od wielkości i wieku królika) na palniku o małej mocy (sos ma leciutko perkotać). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 ziemniaki 4 jajka 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka cukru Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę. Ogórki, cebulę kroimy(...)kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i doprawiamy do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, pieprzem, cukrem i odrobiną pieprzu. Sałatkę przekładamy do miseczek i ładnie dekorujemy. Post Tradycyjna sałatka warzywna pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!DORSZ ZAPIEKANY z pastą z trawy cytrynowej, natki pietruszki i... Artykuł DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzekąski, które będą doskonałym dopełnieniem uczty na świeżym powietrzu. Do przygotowania hiszpańskich Tapas potrzebujemy: Dobre pieczywo Oliwki zielone i czarne Szynka długodojrzewająca Ser halloumi Masło ziołowe Sos balsamiczny Oliwa cytrynowa Przygotowanie jest bardzo szybkie, więc to doskonały sposób na przygotowanie przekąsek na niespodziewane okazje. Grzanki z grillowanym serem: ulubione pieczywo tostujemy lub grillujemy, smarujemy masłem ziołowym. Na patelni lub ruszcie(...)grzanki. Dodajemy oliwki i skrapiamy sosem balsamicznym. Drugą, równie szybką przystawką, są oliwkowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie zielona i czarne oliwki, przekładając je plastrem szynki długodojrzewającej. Skrapiamy oliwą cytrynową. Możemy użyć zwyczajnej oliwy i soku z cytryny. Smacznego
MarcinChefwczoraj chodził za mną łosoś, ale nie taki zwyczajny łosoś, taki udziwniony :) Przeglądając lodówkę i szafki wymyśliłam, że zrobię gołąbki z brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem(...)farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki: 250 ml bulionu warzywnego skórka i sok z połówki cytryny 2 łyżki śmietany 12% łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Do wrzącego bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę, sok i skórkę
Miksturownikziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa(...)ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa
moj przepis namakowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki(...)jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPuszysty, wyjątkowo aromatyczny, domowy biszkopt. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z różnymi kremami, czy poprostu owocami z bitą śmietaną. Już sam jego cudowny, cytrynowy zapach, który wypełni wasz dom w czasie pieczenia, będzie wspaniałym antidotum na jesienno-zimową chandrę. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt cytrynowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyNigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy… Smak na 100%! Poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję. SKŁADNIKI 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn
zabawa smakiembędąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki
Taste Of My Dayszklanki wrzątku 300 ml przegotowanej zimnej wody Wykonanie: We wrzątku zaparzyć herbatę Teekanne Fit&Slim - herbatka zawiera w składzie yerba mate, pokrzywę, miętę zieloną, herbatę zieloną i mirt cytrynowy, dodając pokrojony imbir i goździki. Napar parzyć 5 minut. Posłodzić miodem. Przestygnięty napar połączyć z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Uzupełnić zimną, przegotowaną wodą. Pić na zdrowie. Napój poza właściwościami stymulującymi
kolorowotorcikowoPodczas pieczenia tego ciasta rozchodzi się w domu cudowny cytrynowy, słodki aromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)Na ciasto:2 jajka6 łyżek mleka120 ml oleju175g cukru brązowego175g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z 1 cytrynyNa syrop:Sok z 1 cytrynyok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka(...)cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.Pieczemy ok 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu
Kulinarna rozmowa