papryka czerwona 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej 3 suszone liście kaffiru (opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia 200 g makaronu ryżowego cebula dymka(...)słupki imbir. Następnie dodać kurczaka i smażyć około 10 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pokrojone w kostkę pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, drobno pokrojoną papryczkę chili, trawę cytrynową, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować, dodać drobno pokrojoną paprykę i gotować bez przykrycia do miękkości papryki i kurczaka. Pod koniec dodać sok z 1/2 limonki i doprawić
Kuchcik gotujePoniższe ciasteczka cytrynowe skradną serce fanom kruchych słodkości 😊 Chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Bardzo łatwe do przygotowania. Ciasteczka idealnie się pieką i świetnie smakują tuż po upieczeniu. Składniki na 30-40 ciasteczek: 3/4 kostki masła (150 g) 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) niepełne 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 jajko (rozmiar L) starta skórka(...)cytryn 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (ewent. waniliowego) lub kilka kropelek aromatu cytrynowego do obtoczenia kilka łyżek drobnego cukru do wypieków Cytryny sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część; na tarce o średnich oczkach). Do misy robota kuchennego przełożyć posiekane masło i wsypać drobny cukier. Całość ze sobą zmiksować
Ugotowaćreferencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej. Skład : Wodne, obrane nasiona soi (7,8%), cukier, migdały (1,3%), cytrynian wapnia, stabilizator (pektyna), regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), aromat naturalny, sól morska, przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e), kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus). Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello(...)referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej. Skład : Woda, obrane nasiona soi (7,8%), mleko kokosowe (4,3%) (krem kokosowy, woda), cukier, trójwapniowy cytrynian, regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), stabilizator (pektyna), naturalny aromat, sól morska, witaminy (B12, D2 ), przeciwutleniacz (wyciąg bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), kultur jogurtowych (Str. thermophilus, L. bulgaricus) Opinia: Jogurt naturalny, jest tak jak pozostałe lekko
Marcepanowa kuchniajakiegoś czasu marzyłam o lekkim torcie, który nie będzie za ciężki ani za słodki. I tak powstał mój orzeźwiający cytrynowy tort z kremem limoncello. Tort bardzo wilgotny, aromatyczny i niesamowicie puszysty. Do przygotowania tortu i kremu wykorzystałam włoski likier limoncello, produkowany z cytryn z Sorrento. Kwaskowaty smak cytryny i likieru(...)puro piacere per il palato. Deve anche ammettere che mi sono veramente innamorata di questa torta. Spero quindi che anche a Voi farà lo stesso effetto. Buon appetito! SKŁADNIKI Cytrynowy biszkopt 200 g m ą ki pszennej 160 g masła 100 g cukru 16 g proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego 125 ml limoncello 4 jaja
La grande e la piccola cuocaKlasyczny krem cytrynowy lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka(...)zacznie gęstnieć. Gotowy lemon curd przelać do słoiczka. Używać do polewania ciast ( serników ), wypełniania kruchych korpusów tart lub babeczek, jako baza do kremów lub zajadać wprost ze słoiczka. SERNIK CYTRYNOWY Z LEMION CURD - przepis Smacznego
kolorowotorcikowomiętą jest naprawdę fantastyczna. Dlatego bardzo ucieszyłam się kiedy znalazłam ciacho w których dominują właśnie te smaki. Głównym składnikiem kremu jest właśnie rozpuszczona czekolada z nadzieniem miętowym oraz cytrynowa galaretka. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie, ale czekałam wieki, aż galaretka zacznie zastygać i ciągle odrywałam się od innych czynności, żeby sprawdzić czy to już ten moment. Całkowicie wynagrodził(...)kończą się moje zachwyty, ponieważ w smaku ciasto mnie zawiodło. Coś mi tam zdecydowanie nie pasowało (zresztą mąż też nie był zachwycony). Trochę nie współgrał ze sobą smak słodkiej cytrynowej galaretki z miętową czekoladą, przez co krem wydawał mi się po prostu „dziwny”. Zapewne jest to kwestia smaku, ale ja ciasta nie powtórzę i zostanę przy czekoladkach
Relaxtimecynamonu 2 łyżki przyprawy do pierników 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 500 g twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: płatki czekoladowe owoce rodzynki brazylijskiej, kiwi orzechy podprażone na suchej patelni Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą(...)przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia. W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas
Gotuj Sam!duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do pierników masa: 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa sok z połówki cytryny starta skórka z połówki cytryny 1 łyżka cukru drobnego 500 ml śmietanki kremowej 1 puszka mango do dekoracji: dowolna polewa czekoladowa deserowa owoce physalis Rozpuść(...)wielkości zblizonej do kostki piernikowej. Galaretkę rozpuść w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową po czym wymieszaj masę z t ężejącą galaretką. Wyłóż na ciasto połowę masy. Na górze ułóż pozostałą masę przekładając
Gotuj Sam!miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę do osób, które zmieniają pod swoje kubki smakowe, co nieco w przepisach znalezionych w różnych miejscach. Tak też jest z tym przepisem(...)Składniki: 1 kurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg) 1/2 filiżanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 plastry sparzonej cytryny (ze skórką) 4 ząbki czosnku 600 gramów soli gruboziarnistej 2 gałązki świeżego tymianku Kurczaka dokładnie umyć w środku i z zewnątrz Do naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam brytfankę, ponieważ nie miałam takiego dużego naczynia) wysypujemy sól gruboziarnistą Piekarnik nagrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMasę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy. MASA SEROWA -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego -2 śnieżki -1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzącej wody, studzimy. W 1 szklance mleka ubijamy śnieżki, następnie(...)dodajemy po łyżce serek waniliowy, i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy zimną galaretkę cytrynową-miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i całość wsadzamy na 15 minut do lodówki by masa troszkę stężała. *Warto zauważyć, że do masy nie dodajemy cukru, jest wystarczająco słodka od śnieżki, serków i galaretki :-) DODATKOWO; -1 galaretka truskawkowa -kilka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujogurtu dodać masę kokosową i wymieszać. Rozlać masę do czterech kubeczków. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Najlepiej jednak na noc. Syrop cytrynowy nie jest konieczny, ale razem było pyszne. Do garnuszka dodać cukier i wlać sok z cytryn, Gotować aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić do ostudzenia. Za pomocą noża podważyć boki panna(...)cotty. Zanurzyć kubki na chwileczkę we wrzątki i natychmiast wyjąć panna cottę na talerzyk. Polać syropem cytrynowym i udekorować dowolnymi owocami. To było pyszne. Thermomix 1 listki żelatyny zalać zimną wodą i zostawić na 5 minut, następnie zlać wodę i żelatynę lekko wydusić 2 do naczynia miksującego wlać śmietanę, mleczko kokosowe i dodać cukier, gotować 90 C, czas 10 minut
Kuchnia Pokoleńpozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy, że niby taki miał być. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie(...)dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi. Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi
Kuchcik gotujetytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki(...)nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny i łagodny Wykonanie: Ponieważ ja gotuję zupy na kościach, więc do dużego garnka wlewam około 2 litry wody, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję kilkanaście minut. Jeśli używacie
Niebieski kubek z kawaczasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się, by częściej były to owoce niż słodkości, ale czasami nie potrafię się powstrzymać... wtedy przydają się takie ciasteczka awaryjne, które zawsze grzecznie czekają na nas w puszce. Te są cudownie cytrynowe i "mięsiste" tzn. takie(...)Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej fit. :) Cytrynowe ciastka owsiane: 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego) 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem) 150 g płatków owsianych
Cooking Monster