Torcik niespodzianka. Miał być malutki i cytrusowy. Jest malutki, ale aby dodać mu elegancji zrobiłam nieco wyższy niż zwykle. W Środku mus cytrynowy z pomarańczami i lemon curd. Na wierzchu delikatnie cytrynowy krem maślany, drip z białej czekolady i rozetki z cytrynowego kremu. Ozdabiają go moje ukochane makaroniki, które piekę z zawziętością, marząc aby w końcu udało się(...)pieczenia - samo dno - Wydłużcie boki tortownicy układając papier do pieczenia, aby biszkopt mógł wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Mus cytrynowy 4 00 ml śmietany kremówki 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 7 łyżek cukru pudru (do smaku) Fileciki z 2 dużych pomarańczy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBrownie cytrynowe Brownie cytrynowe to takie troszkę oszustwo (z nazwy oczywiście), ponieważ nie jest to brownie, a tylko brownie przypomina. W składzie nie znajdziemy czekolady, a nazwa wzięła się stąd, że ciacho jest niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne. A tak naprawdę jest to ciasto ucierane, które było mega pyszne. Miałam trochę stracha, gdy siedziało w piekarniku, ponieważ przetrzymanie(...)zbyt długo spowodowałoby jego przesuszenie i ciasto nie byłoby takie smaczne. Samo ciasto może nie robi takiego wrażenia, ale już ten dodatek cytrynowego lukru, doskonale zwieńcza dzieło i idealnie tu pasuje. Ciacho jest jednoczenie słodkie i kwaskowate. Proste, szybkie i jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Nie utrzymało się u nas do następnego dnia Do ozdoby wybrałam porzeczki czerwone
Relaxtimeporcji robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku z cytryny zastąpić wodą. Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam(...)zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki i gotowałam zaledwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki cukru pudru- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Składniki na krem 2:- ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Dodatkowo:- dżem malinowy- ok. 500g świeżych malin- wiórki kokosowe (do posypania boków)- listki mięty do dekoracji Biszkopt pieczemy dzień (można nawet dwa dni) wcześniej, jest wtedy(...)zimny odkrajamy cienkim nożykiem od brzegów tortownicy i przykrywamy folią spożywcza. Na drugi dzień ostrym szerokim nożem przekrajamy go na trzy blaty. W osobnych naczyniach rozpuszczamy galaretki – malinową i cytrynową. Każdą w 200ml wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Maliny płuczemy na sitku i pozostawiamy do osączenia z wody. Wybieramy ok. 25 najładniejszych sztuk do dekoracji. Pozostałe kroimy na połówki
mojewypiekiinietylkoNormal 0 21 Dziś przepis na mega cytrynowe ciasto. Dostałam go kilka lat temu od Pani Zosi (dziękuję :*) i kompletnie nie wiem czemu tyle czasu z nim czekałam. Ciasto jest przepyszne i doprowadza do przysłowiowego ślinotoku. Jest mocno, mocno cytrynowe i w zapachu i w smaku, a przy tym bardzo słodkie. Świetnie nadaje się na zwykły podwieczorek jak i specjalne(...)okazje. Znikło szybko, a ja już nie mogę się doczekać kiedy znów je zrobię :-) Ciasto obłędnie cytrynowe CIASTO CYTRYNOWE Na blachę 11 x 26 x 7,5: 6 jaj 300 g brązowego cukru 200 g mąki kukurydzianej 150 g maki pszennej 250 g margaryny (miękka, o temperaturze pokojowej
peggiwkuchniwyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale nie muszą na bardzo słodko, a na orzeźwiająco kwaśno(...)płatków amarantusa 6 łyżek gorącej wody 75 g wiórków kokosowych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Składniki na masę cytrynową: 5 dużych cytryn (idealnie jeśli nie są woskowane) 150-180 g ksylitolu (jeśli cukier, to 150 g) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka 200 ml soku wyciśniętego
gutfutKokosowy kurczak z trawą cytrynową Kuchni orientalnej nigdy dość , tak twierdzi mój starszy syn . Żeby, nieco urozmaicić smaki , tym razem ,sięgnęłam do kuchni karaibskiej , która w przeciwieństwie do chińskiej , czy japońskiej jest nieco słodsza , bardziej owocowa , bynajmniej , też bardziej pikantna . Choć to ostatnie podlega regulacji i można sobie potrawę oswoić , do własnego podniebienia " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Kokosowy kurczak z trawą cytrynową , to niezwykle ciekawe połączenie smaków i aromatów . Po raz pierwszy używałam świeżej trawy i powiem szczerze , nic , co suszone , nie oddaje w pełni smaku i aromatu . Świeża trawa , jest nie do opisania – mega cytrynowa , cudnie pachnąca ..taka limonkowa ..;) . Warto ,spróbujcie , tym bardziej, że zrobiła się łatwo dostępna i niedroga , jest nawet
Ogrodnik w podróżyprzepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także(...)męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :) Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu
Tajskie smakiNieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce. Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny cukier puder herbatniki (około 20 sztuk) Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Kremówkę
Domowa cukiernia EwyCytrynowe tartaletki z bezą i jagodami, deserowa propozycja na lato. Tartaletki z kremem cytrynowym czyli lemon curd to klasyka. Słodka beza , znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i fantastycznie smaczny. Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek. Cytrynowe tartaletki Składniki: 8-10 tartaletek Kruche ciasto 120 g cukru(...)mąki 150 g masła 3 żółtka otarta skórka z jednej cytryny ½ łyżeczk soli Krem cytrynowy 5 cytryn, sok 300 g śmietanki, 36% 9 jajek Beza 3 białka 2 łyżki soku z cytryny 250 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu Dodatkowo jagody Zacznij od kruchego ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pokrojone w kostkę
codojedzeniapotrafię teraz odnaleźć źródła. Po kilku małym modyfikacjach publikuję przepis na Nastoletnich. Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje. Ciasto składa się z kilku warstw herbatników przełożonych przepysznym, cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków nieprawdaż? Nie przejmuj się, one wszystkie naprawdę dobrze ze sobą współpracują. Polecam! Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x12(...)galaretka pomarańczowa 1 szkl wrzątku Masa jabłkowa: 700 g jabłek 3/4 szkl wody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa Krem cytrynowy: 1/2 szkl. soku z cytryny (3-4 cytryny) 1/2 szkl wody 150 g cukru 1 budyń waniliowy 150 g miękkiego masła Dodatkowo
Nastoletnie WypiekanieDelikatny i puszysty sernik cytrynowy – pomysł i przepis własny. Przepis brał udział w konkursie Delecty Sernik… ach czasem myślę, że nie ma lepszego ciasta. Moja rodzina go wprost uwielbia. Często piekę serniki, ale za każdym razem staram się by były inne. Lubię zaskakiwać najbliższych nowymi smakami, dodatkami. Na święta postanowiłam przygotować sernik w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym(...)częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt, że tak przygotowany sernik wyjdzie nawet z bardzo wilgotnego sera z wiaderka. Spróbujcie. Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 2016-05-02 22:08:09 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiPrzepis zaczerpnęłam z bloga Moje pasje, jednak ciasto było, jak dla mnie ,zbyt mało cytrynowe, dlatego po pewnej modyfikacji przedstawiam moją udoskonaloną, cytrynowo wersje. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier(...)nadal ubijać. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę cytrynową oraz mąkę pszenną. Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 20 minut. Składniki na piankę cytrynową: 2 opakowania "Śnieżki" 2 szklanki mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe 350 ml wrzątku
Jadło i czytadłoRyż z dodatkiem papryki chili ugotowałam, łososia zaś na oleju z dodatkiem pieprzu i trawy cytrynowej przygotowałam. Wyszedł znakomicie, o nucie cytrynowej smakował wyśmienicie. Z ryżem i brokułami, świetnie komponował się smakowo i w tym towarzystwie wyglądał wyjątkowo. Danie proste, nawet banalne, a dzięki sposobie smażenia, łosoś wyszedł idealnie. Składniki ok. 3-4 porcje: 200 g ryżu pełnoziarnistego(...)Uncle Ben's , ½ czerwonej papryki chili, 300 g filetu z łososia norweskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 150 ml oleju rzepakowego, 1 szt. trawy cytrynowej, 1 świeży brokuł, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzy zielonego marynowanego. Przygotowanie: Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy
Moniki SmakołykiKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo świeże maliny :-) Taki tort to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Blaty bezowe można zrobić wcześniej a krem robi się naprawdę ekspresowo. Jeśli macie w lodówce zbędne białka, zróbcie bezowy tort! Nie ma pyszniejszego wykorzystania białek(...)blachy miejscami. Wyjąć z piekarnika. Zostawić bezy na blachach do całkowitego ostygnięcia. Blaty bezowe najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc w zamkniętym piekarniku. Krem cytrynowy: 225 g kremu cytrynowego lemon curd np. z tego przepisu 250 g schłodzonego serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietany kremówki 36% oraz: do dekoracji: 2 - 3 łyżki kremu cytrynowego lemon
maniapieczenia