Lekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 2 szkl wrzątku 500 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru Warstwa galaretki: 2 galaretki cytrynowe 2,5 szkl wrzątku Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 50 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny (płaska) 5 łyżek cukru pudru 1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody
Kto ugości moich gości?rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj- 3 łyżki mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki drobnego cukru- 3 łyżeczki kakao- ekstrakt(...)waniliowy- ¼ szklanki wrzątku- szczypta soli (do białek) Składniki na masę: - 500ml fresh double cream- 250g mascarpone- 1 łyżka cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody)- mielone, niesolone pistacje Dodatkowo:- 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do babeczek) Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier. Do żółtek
mojewypiekiinietylkoOrzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy.Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą(...)błyskawicznie znika!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1,5 szkl* cukier puder – 2 łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło
Ostra na Słodkołyżeczek cukru waniliowego- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów- 1 galaretka o smaku pomarańczowym- 1 galaretka o smaku agrestowym- 1 galaretka o smaku truskawkowym- 1 galaretka o smaku cytrynowym- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)- 150g winogron zielonychSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml(...)serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, tym razem dodajemy również 2 łyżki cukru pudru i miksujemy z galaretką truskawkową - umieszczamy w lodówce. Analogicznie rozpuszczamy w tym samym czasie galaretkę cytrynową. Masę truskawkową wykładamy na masę agrestową, w 250ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę niebieską, zaś cytrynową miksujemy z 200ml serka homogenizowanego, 1 łyżeczką cukru waniliowego oraz 2 łyżkami cukru pudru
Mentor SmakuPyszny, lekki śmietanowy tort z truskawkami, a w środku puszysty cytrynowy biszkopt, który wnosi nam do smaku niepowtarzalną cytrynową nutę i niezwykły świeży aromat. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się go zjeść w gronie najbliższych, czy też w bardziej ‘oficjalnym’ towarzystwie- będzie smakował pysznie i świeżo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek(...)serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem
Domowe Tortyilości każdego składnika. Bo nigdy nie wiadomo co się przydarzy. Ale to świetna okazja na testowanie nowych przepisów i opracowywanie swoich własnych unikalnych receptur. Dlatego dziś zaproponuję Wam ciasto cytrynowe. Ma dość mocny kwaskowaty smak, ale mi bardzo smakuje. Potrzebne nam będzie : 150 g cukru, 2 jajka, 125 g mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny(...)ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto nie jest wystarczająco plastyczne dolać odrobinę wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodać białka ubite na sztywną pianę. Całość przełożyć do posmarowanej masłem foremki. Włożyć do piekarnika. Wypiekać w temperaturze
MODA NA BIOKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową, mieszamy. Ucieramy nad kąpielą wodną, czyli miskę z masą umieszczamy na rondelku z wodą gotującą się(...)jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,25 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C. jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą
Luźna Kuchniaświeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora(...)marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy
mojewypiekiinietylkojuż kiedyś wspominałam obydwoje z Najukochańszym gustujemy w kuchni orientalnej. Poniżej przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem, której niepowtarzalny smak nadaje świeża trawa cytrynowa. Tą zupą chciałam sprawić przyjemność Wybrankowi i nieskromnie powiem, że odniosłam wielki sukces ;) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jeśli lubicie kuchnię Wschodu oraz jeśli jej nie lubicie, bo ta zupa może zmienić Wasze przekonania(...)Składniki: mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar
Taste Of My Dayjest bardziej słodsza i nie sypie się tak jak cukier puder :) Oczywiście lukier możemy przygotować w takim smaku jaki lubimy najbardziej, np. ze skórką pomarańczową, albo skórką cytrynową. Babka piaskowa – składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła (250g) 1 łyżeczka aromatu migdałowego odrobina bułki tartej(...)mleka i całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, albo gęsta dodajemy odpowiednio mleka, albo cukru pudru. Do cukru pudru możemy dodać odrobinę soku z cytryny, albo aromatu cytrynowego . Tak przygotowanym lukrem polewamy nasze ciasto Artykuł Babka piaskowa pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkanocny chciałoby się powiedzieć. Lekki, orzeźwiający, łączący w sobie wiele smaków. Spód jest z ciasteczek oreo, które nadają mu delikatnej goryczy. Sernik kremowy delikatny, mus puszysty, mocno cytrynowy, skórka słodko gorzka, a bezy ... cóż wszyscy wiemy, że bezy są cudownie słodkie i przyjemnie chrupiące. Jest to nasz stanowczo ulubiony sernik. Będzie numerem 1 na wielkanocnym(...)nagrzanego piekarnika. Półkę niżej wstawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Piec około 50 minut w 160 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie wstawić do lodówki na całą noc. Mus cytrynowy 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 2,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru (lub mnie czy więcej do smaku) Żelatynę zalać wodą tylko
Piekarz-Kucharz-GarkotłukChyba wszyscy znają te kruche ciasteczka, przełożone waniliową oraz cytrynową masą, Ja przedstawiam mój autorski przepis, zresztą bardzo zbliżony do oryginału. Ciasteczka są chrupiące, więc nie nadają się do jedzenia łyżeczką, dopiero na 3 dzień robią się wilgotne od kremu, ale zazwyczaj do tego dnia już nie doczekają....... Polecam :) SKŁADNIKI : 3 opakowania maślanych herbatników po 250 g (u mnie Bonitki(...)Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć
Pani na deserorientem w postaci futomaków – roladek z mięsa w liściach alg nori ( kuchnia japońska) i sosu na bazie imbiru i trawy cytrynowej ( kuchnia tajska), czyli fuzja polskości i orientu. Czas gotowania to jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty(...)Indykpol – 5 płatów alg nori (Sushi Nori) House of Asia – pęczek natki pietruszki – garść świeżych liści mięty – 2 łyżki musztardy francuskiej Octim – sól, pieprz cytrynowy do smaku – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oleju Sos imbirowo-śliwkowy – 6 dużych żółtych śliwek – kawałek imbiru
To co kochamtemat. Ciasteczka przyszły w bardzo ładnie zapakowanej kopercie. Kiedy otworzyliśmy kopertę, zobaczyliśmy w niej dwa piękne kartonowe opakowania ciasteczek La Crema. Tymi opakowaniami były ciasteczka o smaku: cytrynowym i czekoladowym . Jak sam producent je określa, są to: Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem czekoladowym i (drugie) cytrynowym. W asortymencie producenta znajdują się też inne smaki, m. in. orzech, advocat(...)rodziny bardzo pyszne ciasteczko. Rozpływa się w ustach, a krem czekoladowy, który się z niego wydobywa, rozpieszcza nasze kubki smakowe. Warto! Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem cytrynowym Drugi z testowanych produktów. Ich opakowanie ma także 150g. W 100 g produktu znajduje się: 2170 kJ i 519 kcal. Czyli podobne wartości co smak czekoladowy. SKŁAD: krem
Gotuję Testujębazie mrożonych malin i wina jest przysłowiową kropką nad i. Składniki: 4 porcje Łosoś 800g filetu z łososia bez skóry sok z całej cytryny czarny pieprz cytrynowy czarna sól ziarnista dwie łyżki oliwy z oliwek trzy gałązki bazylii cytrynowej Sos 200ml białego wina półsłodkiego 300g mrożonych malin Dodatkowo 500g czarnego makaronu Listki świeżej bazylii cytrynowej Łososia dzielimy na cztery porcje(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy łososia, gałązki bazylii cytrynowej i skrapiamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek posypujemy dwoma szczyptami pieprzu cytrnowego i szczyptą kryształków czarnej soli. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Łososia pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C na środkowej półce w opcji termoobieg, ostatnie 3 minuty pieczemy bez przykrycia i zmieniamy opcję
Gotowanie i blogowanie