duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do pierników masa: 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa sok z połówki cytryny starta skórka z połówki cytryny 1 łyżka cukru drobnego 500 ml śmietanki kremowej 1 puszka mango do dekoracji: dowolna polewa czekoladowa deserowa owoce physalis Rozpuść(...)wielkości zblizonej do kostki piernikowej. Galaretkę rozpuść w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową po czym wymieszaj masę z t ężejącą galaretką. Wyłóż na ciasto połowę masy. Na górze ułóż pozostałą masę przekładając
Gotuj Sam!miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę do osób, które zmieniają pod swoje kubki smakowe, co nieco w przepisach znalezionych w różnych miejscach. Tak też jest z tym przepisem(...)Składniki: 1 kurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg) 1/2 filiżanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 plastry sparzonej cytryny (ze skórką) 4 ząbki czosnku 600 gramów soli gruboziarnistej 2 gałązki świeżego tymianku Kurczaka dokładnie umyć w środku i z zewnątrz Do naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam brytfankę, ponieważ nie miałam takiego dużego naczynia) wysypujemy sól gruboziarnistą Piekarnik nagrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMasę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy. MASA SEROWA -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego -2 śnieżki -1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzącej wody, studzimy. W 1 szklance mleka ubijamy śnieżki, następnie(...)dodajemy po łyżce serek waniliowy, i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy zimną galaretkę cytrynową-miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i całość wsadzamy na 15 minut do lodówki by masa troszkę stężała. *Warto zauważyć, że do masy nie dodajemy cukru, jest wystarczająco słodka od śnieżki, serków i galaretki :-) DODATKOWO; -1 galaretka truskawkowa -kilka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujogurtu dodać masę kokosową i wymieszać. Rozlać masę do czterech kubeczków. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Najlepiej jednak na noc. Syrop cytrynowy nie jest konieczny, ale razem było pyszne. Do garnuszka dodać cukier i wlać sok z cytryn, Gotować aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić do ostudzenia. Za pomocą noża podważyć boki panna(...)cotty. Zanurzyć kubki na chwileczkę we wrzątki i natychmiast wyjąć panna cottę na talerzyk. Polać syropem cytrynowym i udekorować dowolnymi owocami. To było pyszne. Thermomix 1 listki żelatyny zalać zimną wodą i zostawić na 5 minut, następnie zlać wodę i żelatynę lekko wydusić 2 do naczynia miksującego wlać śmietanę, mleczko kokosowe i dodać cukier, gotować 90 C, czas 10 minut
Kuchnia Pokoleńpozostał niezmieniony, a wygląd przyjmijmy, że niby taki miał być. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) 750 g sera białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie(...)dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Dno formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi. Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi
Kuchcik gotujetytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki(...)nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny i łagodny Wykonanie: Ponieważ ja gotuję zupy na kościach, więc do dużego garnka wlewam około 2 litry wody, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję kilkanaście minut. Jeśli używacie
Niebieski kubek z kawaczasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się, by częściej były to owoce niż słodkości, ale czasami nie potrafię się powstrzymać... wtedy przydają się takie ciasteczka awaryjne, które zawsze grzecznie czekają na nas w puszce. Te są cudownie cytrynowe i "mięsiste" tzn. takie(...)Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej fit. :) Cytrynowe ciastka owsiane: 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego) 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem) 150 g płatków owsianych
Cooking Monsterzwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy(...)mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem/miąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy w oliwno-cytrynowej mieszance i rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy
Karo in the Kitchenrobiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje! 1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko 4-5 łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety(...)będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Całość doprawić kminkiem, solą i pieprzem cytrynowym. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i rozmieszać. Rybę dokładnie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym
Di gotujecóreczki, a było to… prawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego dodanego do ciasta oraz kremu. Przyznaję, torcik wygląda dość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko(...)pokojowej) 100 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek) Cytrynowy krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto
MyCookBook.plopakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już tylko i wyłącznie wodę – składniki opisane są następująco: cukier, albumina jaja w proszku, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat. Nie będę ukrywała – mam problem z tym składem. Brak zawartości procentowych poszczególnych składników. Brak wyróżnienia typu jaja – mam się domyślać czy to białko jaja kurzego, kaczego, a może(...)mieszanka obu? Skrobia kukurydziana – no ok, podobno niektórzy robią bezę z mąką, pytanie tylko – po co? Kwas cytrynowy i aromat. Aromat nie jest w żaden sposób określony i dokładnie takie samo wrażenie miałam organoleptycznie – ani to pianka marshmallow, ani cytryna, ani wanilia, ani śmietanka. Do proszku wlewamy wodę i ubijamy masę na sztywno i puszysto, dokładnie jak białka na bezę
Karo in the Kitchenkubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin 0,5 kubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy na 200*C maliny i rabarbar(...)wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około
Luźna Kuchniajedna z moich ulubionych zup. Syta, rozgrzewająca i kojąca zmysły. Połączenie świeżego i kwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści kafiru z aksamitnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryką chili jest wprost niesamowite. W tajskich restauracjach trudno o wersję wegańską, zwykle podaję się ją z kurczakiem lub krewetkami. Te wersje oczywiście też są pyszne, jednak ja postanowiłem postawić(...)figle, a miseczka takiej rozgrzewającej zupy, potrafi postawić każdego na nogi! :) * SKŁADNIKI na 4 porcje 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm grubego kłącza imbiru 3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub kilka łodyg świeżej) 10 liści kafiru 1 pęczek natki kolendry 1,5 litra wody 3 łyżeczki wegańskiego bulionu w proszku 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 papryczka chili
Food Squareblendera, dlatego moją pastę robi się szybko, prosto i za pomocą tłuczka do ziemniaków. Wiosenna pasta z groszku Składniki: 1 puszka groszku 1 łyżeczka zaprawy cytrynowej* 1/2 łyżeczki czosnku suszonego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1/2 pęczku szczypiorku *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej bo jest to dla mnie(...)puszki, przełóż jej zawartość do dużej miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków (może też być widelec lub blender) rozgnieć groszek. Dodaj zaprawę cytrynową, czosnek i inne przyprawy. Posiekaj drobno szczypiorek, dodaj do pasty i dokładnie wymieszaj. Smacznego
wegujemy