Nigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy… Smak na 100%! Poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję. SKŁADNIKI 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn
zabawa smakiembędąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki
Taste Of My Dayszklanki wrzątku 300 ml przegotowanej zimnej wody Wykonanie: We wrzątku zaparzyć herbatę Teekanne Fit&Slim - herbatka zawiera w składzie yerba mate, pokrzywę, miętę zieloną, herbatę zieloną i mirt cytrynowy, dodając pokrojony imbir i goździki. Napar parzyć 5 minut. Posłodzić miodem. Przestygnięty napar połączyć z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Uzupełnić zimną, przegotowaną wodą. Pić na zdrowie. Napój poza właściwościami stymulującymi
kolorowotorcikowoPodczas pieczenia tego ciasta rozchodzi się w domu cudowny cytrynowy, słodki aromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)Na ciasto:2 jajka6 łyżek mleka120 ml oleju175g cukru brązowego175g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z 1 cytrynyNa syrop:Sok z 1 cytrynyok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka(...)cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.Pieczemy ok 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu
Kulinarna rozmowaThis lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too.Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.Ingredients for the pastry110g flour75g cold unslated butter1 tablespoon ice cold water1 small eggpinch of saltIngredients for the fillingZest from 2-3 lemons150ml
Kulinarna rozmowaPyszna wilgotna babka o cytrynowym smaku.Babka zachowuje długo świeżość dzięki dodatkowi serka homogenizowanego :)Składniki:3 jajka,200 g cukru,1 opakowanie cukru wanilinowego,150 g miękkiego masła lub margaryny,250 g waniliowego serka homogenizowanego,250 g mąki,1 opakowanie kisielu cytrynowego,4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,skórka starta z 1 cytryny,sok z 1 cytryny,garść rodzynek,2 łyżki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaporcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry
karmelowyProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić
RAROSSAćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej(...)Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy
Tajskie smakigustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego smaku..i przyjemnego aromatu.. 3 kg (obranej) cukinii 1 kg cukru cukier wanilinowy Wodzisław kilka goździków 3 łyżeczki kwasku cytrynowego W 1,5 litra zimnej wody rozpuścić kwasek cytrynowy. Cukinię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę .Włożyć do gara (gliniak lub coś szklanego) i zalać wodą z kwaskiem.Obciążyć
Moje domowe kucharzenieFasolka szparagowa na zimę z przepisu babci :) Składniki na garnek o pojemności 5litrów Fasolka szparagowa 3/4 5-litrowego garnka Sól 1,5 łyżki Cukier 3 łyżki Kwasek cytrynowy szczypta W szklance wody rozpuścić cukier, sól i kwasek cytrynowy. Do garnka o pojemności 5 litrów wrzucić fasolkę, wlać zawartość szklanki i dopełnić wodą (do prawie pełna). Doprowadzić […] The post Fasolka
Kulinarne PrzebojeSoczysty łosoś w aromatycznym sosie pomidorowo-cebulowym. Składniki Łosoś świeży 400g, filet Oliwa z oliwek 5 łyżek Sos sojowy 2 łyżeczki Pieprz cytrynowy 1 łyżeczka Cytryna 3 plasterki Sos pomidorowo – cebulowy http://kulinarneprzeboje.pl/2014/01/18/sos-pomidorowo-cebulowy/ Wykonanie: Łososia oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć. Z oliwy, sosu sojowego i pieprzu cytrynowego przygotować marynatę. Łososia namoczyć dokładnie w marynacie
Kulinarne Przebojepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki Ser: 0,5 kg sera białego 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego zapach cytrynowy 3 jajka Sposób wykonania: Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta. Białka(...)ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem. Ser wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Piec
Cukiernia Pychotkigustu i zrobicie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto
kruche babeczkiroku na Święta Wielkanocne, a raczej przed, staram się wypróbować przynajmniej jeden nowy przepis. Przyznam, że od wielu lat mój nr jeden na babkę się nie zmienił. Babka cytrynowa mojej mamy nie ma sobie równych. Przepis na cytrynową babkę pojawi się za kilka dni;) Drukuj Składniki 100 g masła 130 g cukru 2 jaja 130 g mąki pszennej
Rusty Fork