dawna zabierałam się za zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis(...)zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki z dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo dorośli, a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam
mojewypiekiinietylkoJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna, można nawet powiedzieć „soczysta” i oczywiście bardzo aromatyczna. Zachęcona przepisem, aby się nie rozdrabniać, upiekłam za jednym zamachem dwie
mojewypiekiinietylkodwie tortownice: małą i większą.Składniki:Mała tortownica (średnica 21 cm)Spód:okrągłe biszkoptyMasa bananowa:1/2 kostki miękkiego masła4 średnie banany2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny1 galaretka cytrynowa + 100 ml wodyWierzch:1 banan1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wodyDuża tortownica (średnica 26 cm)Spód:okrągłe biszkoptyMasa bananowa:1 kostka miękkiego masła6 średnich bananów4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki(...)soku z cytryny2 galaretki cytrynowe + 200 ml wodyWierzch:2 banany1 galaretka (u mnie zielona) + 1,5 szklanki wodySposób wykonania:1.Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i ostudzić do temperatury pokojowej.2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.3. Banany zmiksować blenderem na gładką masę, dodać sok z cytryny i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników. Na koniec wlać żółtą galaretkę
Kuchnia domowa AniAmerykany ozdobione pajecza siecia i czekoladowo-cytrynowym lukrem sa moja propozycjy na Halloween.Aranzycje pajakowa potraktowalam jako element terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii.Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec(...)pieczenia owa kupka rozleje sie sama w ksztaltnego,okraglego amerykana.Piec minut w 2oo°C przez 15 minut,az do zrumienienia brzegow.Ciastka wystudzic.Cukier puder rozmieszac z 2 lyzkami soku cytrynowego lub mleka ,gdy przeszkadza nam cytrynowy smak.Do polowy dodac 1 lyzke kakao.Przy pomocy pedzla nalozyc lukier na plaska czesc ciastka.Nie czekajac ,az bialy lukier zastygnie,ciemny lukier przelozyc do jednorazowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składników.Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!Ps. niezwykle puszysty!SKŁADNIKI :* twaróg mielony – 700 g* masło – 50 g* jajko – 7 szt* cukier – 250 g* kisiel cytrynowy – 2 op* mąka ziemniaczana – 40 g* sok cytrynowy – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło roztapiamy.Oddzielamy żołtka o białek.Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną
Ostra na Słodkotort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest w trzech smakach: kawowym (z mielonymi ziarenkami kawy), kakaowym i cytrynowym. Pyszny… chociaż dosyć kaloryczny, ale co tam… Składniki:Biszkopt:7 jajek1 szklanka cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:6 jajek2 szklanki(...)wymieszać.Wierzch biszkoptu wyrównać (jeżeli jest taka potrzeba), odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy (troszkę zostawić do dekoracji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy. Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy. Udekorować pozostawionym
Oryginalny smaksposób. Jeśli nie dostaniecie mango, to wykorzystajcie świeżego ananasa.Składniki (na 4 porcje):3 filety z kurczaka2 dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie)1 banan4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie)1 limetka2 papryczki chili400 g mleka kokosowego (1 puszka)1 łyżka oleju kokosowegoczerwona pasta curry200 g ryżu basmati lub jaśminowegoMarynata do kurczaka:1 łyżka czerwonej pasty curry3 starte ząbki czosnkuspory(...)kostkę. Banana obrać i pokroić na plasterki. Papryczki posiekać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować
Food Squareduży brokuł- czerwona papryka- mała puszka kukurydzy konserwowej'- pęczek koperku- 1,5 szklanki makaronu penne- mały kubeczek jogurtu naturalnego- 4-5 łyżek majonezu- 2 ząbki czosnku- pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól- olejPrzygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną(...)kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiwinogron zielonych 8 winogron ciemnych migdały w płatkach wiórki z czekolady gorzkiej Przyprawy : do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf kardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, mięta Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf)Kaki
Parowar Facetałyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Margarynę rozpuścić, dodać do niej 2 roztrzepane jaja i aromat cytrynowy. Wymieszać.Do rozczynu dodać mąkę, resztę cukru, sól oraz pozostałą część mąki (3 szklanki pomniejszone o 5 - 6 łyżek dodanych do rozczynu). Następnie dodać margarynę z jajami i aromatem cytrynowym. Całość wyrobić
Gospodyni Miejskałyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga 77 g);2 łyżki białego cukru.Pianka:5 białek;1 szklanka białego cukru;1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).Kruszonka:100 g mąki pszennej razowej(...)wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ciasto ma być niższe lepiej upiec je w większej blasze.Rabarbar można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną. Kisiel w rabarbarze
Gospodyni Miejskamakowo-jabłkowa owsianka podana z (obłędnie) cytrynowym twarożkiem*** z masą makową, startym jabłkiem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, sokiem z cytryny, aromatem rumowym i waniliowym, solą **z dużą ilością skórki cytrynowej i sokiem z cytryny inspiracjaWróciłam. Zmęczona, ale szczęśliwa. Tylko wizja jutrzejszego sprawdzianu do którego się jeszcze nie uczyłam lekko mnie przeraża
More food, love and dreamspszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie łopatką.Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.Następnie przygotowujemy galaretki: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, natomiast galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia.Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy śmietankę kremówkę(...)dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców).Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia
Serce zamknięte w formie pysznościidealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.Składniki na babeczki:0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 kostki margaryny1 duża cytryna1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaSkładniki na krem cytrynowyMargarynę
Ciastkozercyzamiennik klasycznych kremów. Składniki. 1 kg ziemniaków 40 dag twarogu 4 dag masła 2 jajka 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą(...)odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad
Kulinarny karnet Christophera