jakości owocowo-ziołowa kompozycja, która wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem soczystej maliny oraz granatu. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, owoc dzikiej róży, korzeń cykorii, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), bez czarny, skórka pomarańczy, granulki soku z granatu (2%), malina (2%), naturalny aromat. 2. Tetley Jagoda & Acai. Pyszna herbata, która zachwyca intensywnym smakiem i aromatem dojrzałej jagody oraz(...)acai. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, bez czarny, skórka pomarańczy, owoc dzikiej róży, granulki soku z acai (1%), jagoda (1%). 3. Tetley Rumianek & Trawa cytrynowa. Świetne połączenie intensywnego smaku i aromatu rumianku z trawą cytrynową. Skład: rumianek (55%), mięta, trawa cytrynowa (5%) 4. Tetley Mięta. To wysokiej jakości herbata ziołowa, uwodząca intensywnym smakiem i aromatem orzeźwiającej mięty. Skład
Di gotujeTajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc(...)rozprawi się z przeziębieniem. Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka nasion kolendry 3 cm kawałek imbiru 2 pędy trawy cytrynowej skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek
Moja Delicjasmaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki kapary, 2 łyżki bułki tartej, 8 pomidorków koktajlowych, pesto: 100 g rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła(...)obręcz tortownicy. Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy. Rada: oleju dodajemy tyle, żeby pesto miało taką konsystencje, którą łatwo będzie można rozsmarowywać. Kurki: Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem przekrojonej trawy cytrynowej. Dodajemy oczyszczone
Moniki Smakołykizupę rybną jest też bezliku. Ale dzisiaj chciałam podzielić się z Wami, jedną z moich ulubionych zup rybnych, jest bardzo deliaktna w smaku, lekka, pikantna za razem, ma posmak cytrynowy, ma świeże zioła i duże kawałki ryb. Jest przepyszna, jedno mogę obiecać na jednej porcji nie poprzestaniecie ;-))). Ta zupa jest uzależniająca hehehe. Zresztą musicie zrobić i się przekonać innej rady(...)ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet
SMYKWKUCHNIzdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe. Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania(...)Przygotowanie: Kurczak: Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml gorącej
Moniki SmakołykiZostało mi trochę cytrynowego kremu , więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy tym smaczny i orzeźwiający. Do deseru można wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. leśną borówkę i borówkę amerykańską. Śmietankę można zastąpić jogurtem lub kokosową śmietanką. Deser jagodowy Składniki: 2 porcje 200 g jagód 4 czubate(...)łyżki cytrynowego kremu, tutaj przepis 150 ml śmietanki 2-3 łyżki jagód 1 listek żelatyny Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Odciśnij i podgrzej do rozpuszczenia. 150 gram jagód zmiksuj z cukrem. Dodaj żelatynę energicznie mieszając. Ubij śmetankę na sztywno i wymieszaj z cytrynowym kremem. Napełnij szklanki na przemian jagodowym musem i cytrynową śmietanką. Zakończ musem i posyp
codojedzeniaTruskawki są smaczne na ciepło i na zimno. Jednym z moich ulubionych deserów na ciepło jest crumble z truskawkami, czyli truskawki pod warstwą kruszonki. Podane z cytrynowym jogurtem smakują lepiej niż najlepsze knedle z truskawkami! Kruszonkę można wzbogacić np. płatkami migdałów, a jogurt cytrynowy wymieszać z posiekaną świeżą miętą, będzie pysznie i zaskakująco! Chrupiący wierzch, gorące truskawki i zimny jogurt(...)choć raz zrób ten deser! Inne przepisy z kruszonką i owocami: Crumble z owocami leśnymi Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka skórki otartej z cytryny kruszonka: zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2 1 część masła
Moja smaczna kuchniaRybka rybcia rybeczka! Uwielbiam w każdej postaci i zawsze mi smakuje. Ale, nie chwaląc się, uważam że ta wyszła mi bezbłędna😀 Mistrzostwo nad mistrzostwami! Cytrynowy posmak świeżego tymianku, a skórka taka chrupiąca… szkoda, że już zjedzone, bo znowu cieknie mi ślinka😉 Składniki: [2 porcje] 2 dorady w całości, już wypatroszone Świeży tymianek cytrynowy 1 łyżka oleju kokosowego Sól(...)położyć na wierzchu gałązkę tymianku, będzie ładnie wyglądać😉 I tak niech nasza rybka sobie postoi przez dłuższą chwilę, na przykład 1/2 godziny, żeby przeszło aromatem😉 Ważne, żeby tymianek był cytrynowy , to on zapewnia ten wspaniały smak i aromat😉 Na patelni (ja użyłam grillowej, ale może być każda) na średnim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy. Gdy patelnia jest już ciepła kładziemy
Jak gotować i nie zwariowaćżółtka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego 1 łyżeczka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy Dodatkowo: 30-40 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki ciasta(...)kruszonkę. Podzielić na 3 części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, obsypać cukrem i kisielem. Białka ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z sypkim kisielem, mąką, dodać kilka kropel aromatu cytrynowego i jeszcze chwilę ubijać. Blaszkę (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 1/3 kruszonki, lekko przygnieść. Ułożyć rabarbar, posypać drugą częścią ciasta, rozprowadzić pianę, a następnie ostatnią część ciasta. Piec około
Praktyczna plbardzo różnorodne. Prócz porcji dzikiego łososia znajdziemy w nim młodą rzodkiewkę z kiełkami i dressingiem mojito. Mozzarellę roztopimy z drobno kruszonymi pistacjami, podamy pyszne pieczone ziemniaczki z sosem maślano-cytrynowym a na koniec nałożymy czapę piany z nowofalowego piwa w stylu american india pale ale. To bardzo zbilansowane danie które prócz przyjemności z jedzenia da nam kompleksową porcję witamin(...)przygotowania: 30 minut Składniki: 4 ziemniaczki z wody ostudzone Porcja 150-200g dzikiego łososia Kiełki Młoda rzodkiewka Kulka mozzarelli Garstka obranych pistacji Świeże listki szpinaku Sos maślano-cytrynowy: masło+ kawałek cytryny umytej i nieobranej, sól, ksylitol Dressing mojito: Olej rzepakowy mały kawałek limonki, mięta suszona Piwo w stylu american pale ale (najlepiej o słodkim profilu i umiarkowanej goryczce
Kuchnia PROzdrowotnaDziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark . U mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką(...)osoby) 1 duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu około 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark miks sałat około 100 g 1 jogurt naturalny 90 g 3-4 łyżeczki cukru folia do pieczenia frytki domowe
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na serniczki w wersji light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach z kawałkami brzoskwiń i orzeźwiającą, cytrynową galaretką. Smaczny, prosty deser w dietetycznej wersji, którym możemy zajadać się bez większych wyrzutów sumienia. Spróbujcie. Serniczki light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach. 2016-04-13 01:25:32 Write a review Save Recipe Print(...)galaretki (u mnie wiśniowa i truskawkowa) + 0,5 l gorącej wody 1 połówka brzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki. W 0,5 l wody rozpuszczamy dokładnie dwie galaretki - proponuję smak wiśniowy i truskawkowy. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy powoli nasze serki
Słodkie okruszkipełna łyżka mąki ziemniaczanej • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Przelożenie: • 800 g serka waniliowego homogenizowanego • 350 ml śmietany 30% • 250 g sera białego trzykrotnie mielonego • 2 galaretki cytrynowe • owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy, koktajl owocowy egzotyczny, mandarynki • 3 kolorowe galaretki, np.: cytrynowa, wiśniowa, agrestowa Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników upiec biszkopt według tego przepisu. 2. Biszkopt ostudzić(...)Owoce z puszek i świeże pokroić na mniejsze kawałki. Odsączyć. Odłożyć. 5. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. 6. Rozpuścić w 1 szklance wrzątku 2 galaretki cytrynowe, lekko przestudzić. 7. Do wysokiego naczynia włożyć serki homogenizowane i biały ser trzykrotnie mielony. Wymieszać mikserem. 8. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serkowej, delikatnie wymieszać
W mojej kuchniSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, kardamon mielony 1/4 łyżeczki, anyż mielony 1/4 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2,5 łyżki, jogurt grecki 1 kg/wiaderko, biszkopty okrągłe 150 gram, żurawina suszona 1 szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości(...)minut na dużych obrotach do ubitej masy wsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką
W Mojej Kuchni Lubiękostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata(...)kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz
słodki bratekBardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników. 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku 1 galaretka truskawkowa 500 ml wrzątku 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 1,5 szklanki truskawek Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu(...)Galaretki studzimy. Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem do momentu powstania puszystej pianki (ok. 5 min na dużych obrotach). Mleko dzielimy na dwie porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzenieTweet Cytrynowe cookies. Jeżeli lubicie w miarę wyraziste, nie za bardzo przesłodzone smaki, to może polubicie ten przepis. Proste, szybkie w przygotowaniu cookies cytrynowe. Idealne do kawy czy herbaty. Po prostu. Potrzebne nam będą: 1 cytryna (najlepiej z uprawy ekologicznej, nie spryskiwana, bo potrzebna nam będzie jej skórka), 1 jajko, 10 cl odtłuszczonej śmietany, pół opakowania (saszetki) proszku do pieczenia(...)pieczenia, pokrytej papierem. Zostawiając pomiędzy każdą porcją 3-4 cm odstępy. Włożyć do piekarnika na 10 minut. Podawać, kiedy ostygną. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU : Cytrynowe Cookies #yummy #instafood #instafollow #followall #fitness #fit #healthyfood #foodphotography #foodporn #instagood #delicious #wonderful #lemon #sweets #sweet #sosweet #cookie Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared) le 11 Févr
MODA NA BIOIdealnie kruchy spód, mocno cytrynowy krem, waniliowa śmietana i moje ulubione białe michałki. Wszystko razem smakuje genialnie. Znika w mgnieniu oka ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru(...)prawdziwą wanilią krem cytrynowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 80g masła sok i skórka otarta z 3 cytryn ok. 10 białych michałków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik
DefinicjaSmakuwydaniu i połączeniu – jest nie do pobicia. Idealna kompozycja na weekend – drink i deser w jednym. Orzeźwiający i pyszny! Do zrobienia tego drinka niewiele potrzeba. Lemoniada cytrynowa, lód w kostkach, czysta wódka i serek homogenizowany. I kielichowy blender. Dodatek cytrynowej galaretki dodaje całości jeszcze więcej smaku i tworzy ciekawy efekt wizualny. I fajne efekty na języku, gdy grubą słomką(...)UWAGA Nie dodawajcie do mieszanki ani kropli i ani kawałka świeżego soku czy owocu cytryny, bo serek się zwarzy! SKŁADNIKI 1 opakowanie (140g) serka waniliowego Danio 300ml gazowanego napoju cytrynowego typu Sprite, 7up 100ml dobrej białej wódki szklanka kostek lodu 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300ml wody
Karo in the Kitchensprawdzają się do serwowania przekąsek i deserów. Te przygotowałam z myślą o mojej córce i jej koleżankach :) SKŁADNIKI: na 10 małych słoiczków 2 galaretki o różnych smakach (u mnie cytrynowa i truskawkowa) 2 serki homogenizowane (u mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być(...)suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała do cytrynowego serka, a truskawkowa do serka owoce leśne. Wszystko pozostawić do lekkiego stężenia. Na dno 5 słoiczków wyłożyć owoce, a na pozostałe 5 pokruszony piernik. Owoce zalać
Kuchnia w opałachprzecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa żółta 2 galaretki o smaku cytrynowym Warstwa górna puszka mandarynek 300 g gęstej śmietany (użyłam 18%) łyżka-dwie cukru pudru 2 łyżeczki (z małym czubkiem) żelatyny gorzka czekolada (ok. 2 kostek) Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku(...)gorącego budyniu dodać galaretkę i rozpuścić mieszając. Gorącą masę rozprowadzić na warstwie piernikowej. Na pomarańczowym budyniu rozłożyć jak najbliżej siebie biszkopty. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę cytrynową. Mandarynki odsączyć z zalewy (zostawić ją na potem) i pokroić w drobniejsze kawałki. Można ich nie rozdrabniać, ale wierzcie mi, że łatwiej będzie Wam kroić ten deser, gdy mandarynki nie będą
Weekendy w domu i ogrodzieOpis: Drink Cosmopolitan to jeden z najpopularniejszych drinków jaki znam. Jest to połączenie likieru triple sec, wódki cytrynowej, soku z limonki oraz soku żurawinowego. Polecam jest on naprawdę pyszny! Składniki: 40 ml wódki cytrynowej 15 ml likier triple sec (ja używam Cointreau) 15 ml soku z limonki około 30 ml soku żurawinowego lód Sposób wykonania: Na początek do shakera(...)lodem nalewamy 40 ml wódki cytrynowej następnie dodajemy 15 ml likier triple sec teraz dodajemy 15 ml soku z limonki na koniec dodajemy 30 ml soku żurawinowego wszystko razem mieszamy i przelewamy do naszego kieliszka Przepis Wideo: Artykuł Drink Cosmopolitan pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
DrinkologiaPewnie! Taki też jest :) Słodki, mleczny, z delikatną nutką cytrusową, absolutnie nie kwaśny! Ukryty na dnie przepyszny, kremowy mus idealnie pasuje tutaj z chia. Więcej o chia TUTAJ . Trawa cytrynowa i nasiona chia do kupienia TUTAJ :) Składniki: 2 łyżki nasion chia (Esencja Natury) 100 ml zaparzonej trawy cytrynowej (Esencja Natury) 100 ml mleka 1 łyżka ksylitolu 1/2 dużego(...)dojrzałego banana 1 łyżka masła orzechowego dodatki: płatki kokosowe, orzechy włoskie Przygotowanie: Do słoiczka lub szczelnego pojemnika wsyp nasiona chia. W letniej zaparzonej trawie cytrynowej rozpuść ksylitol. Do chia dodaj napar z trawy cytrynowej i mleko. Dokładnie wymieszaj. Po 10 minutach powtórz czynność. Odstaw do lodówki na noc. Kolejno przygotuj mus: banana rozgnieć widelcem na paćkę
Zdrowie na języku :PJest po prostu przepyszne... nie da się skończyć jedzenia na jednym kawałeczku. Nie za słodkie, winne, delikatne i do tego jeszcze pięknie wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie z dodatkiem(...)szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 200 g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Do dzieła!!! Miksujemy na pianę jajka
sierotka maRysia w kuchniautorski (mój). (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki (użyłam 12%) 3/4 łyżki sosu rybnego (*) 1/4-1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej (świeżej) pieprz cytrynowy sól olej (użyłam czosnkowego) Dodatkowo: makaron (około 150g; wg gustu) Umytą i osuszoną pierś pokroić w kostkę. Posmarować sosem rybnym, oprószyć pieprzem cytrynowym, wymieszać i wstawić(...)między czasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła i przełożyć na patelnię. W tej samej wodzie ugotować makaron. Mięso z brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś
Di gotujeOryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :) Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 160 g margaryny 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 8 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)opakowania cukru wanilinowego) Masa cytrynowa: 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce 1 mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce 3 żółtka skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Warstwa białkowa: 3 białka 1/3 szklanki cukru Warstwa śliwkowa: 1/3 słoika powideł śliwkowych Masa dyniowa: 500 g puree z dyni* 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny
Trzeci talerzszczypta szafranu - łyżka gorącej wody Przygotowanie masy szafranowej: Szafran zalewamy gorącą wodą i pozwalamy się mu zaparzyć. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z przestudzonym szafranem. Składniki na masę cytrynową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 1 cytryna Przygotowanie masy cytrynowej: Cytrynę szorujemy. Ścieramy z niej skórkę(...)oraz wyciskamy sok. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cytrynową skórką i sokiem, Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cytrynowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Życie zamknięte w smakus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki(...)szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy
Życie zamknięte w smakuszklanki) 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu Składniki na lukier cytrynowy: 100g cukru pudru 1-2 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Serek homo wymieszać z jajkami. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać. W płaskim płaskim garnku/rondlu(...)łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki na złoty kolor. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy lub bibułkę. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze lub polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki z serka waniliowego to lepiej będzie zrobić zwykły lukier bez soku cytrynowego (zamiast soku cytrynowego dodaj
Mania Wypiekaniapomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi się idealnie! Polecam! SKŁADNIKI: * banany ( dojrzałe ) – `1 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki – 150 g * masło ( miękkie ) – 250 g * cukier(...)puder – 4 łyżki DODATKOWO: * banan * galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia. Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ). Do masy wlewamy tężejące galaretki cytrynowe i miksujemy, a następnie
Ostra na Słodkowszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów(...)zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier
Smakowity Blog Kulinarnycoraz cieplej. Kurtki, grube swetry chowamy do szaf. A do kuchni wkraczają nowe, bardziej orzeźwiające i chłodne przysmaki. Dziś zapraszam Was na puszyste serniczki z kawałeczkami brzoskwiń i orzeźwiającą, cytrynową galaretką. Deser pyszny, prosty, a do tego w dietetycznej wersji. Możemy zajadać się nim łyżeczką bez większych wyrzutów sumienia. Spróbujcie. ... czyż te serniczki nie wyglądają zachęcająco? Składniki: 1 opakowanie serka(...)galaretki (u mnie wiśniowa i truskawkowa) + 0,5 l gorącej wody 1 połówka brzoskwini z lekkiego syropu lub 1-2 świeże brzoskwinie 1 galaretka cytrynowa + 0,5 l gorącej wody Przygotowanie: Serki powinny być wcześniej wyciągnięte z lodówki. W 0,5 l wody rozpuszczamy dokładnie dwie galaretki - proponuję smak wiśniowy i truskawkowy. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy powoli nasze serki
Słodkie okruszkiChociaż bardzo lubię jajka przyrządzane na przeróżne sposoby to mogłabym się bez nich obejść w Święta Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam 2 wypieki(...)wyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko z ciasta ucieranego a na zewnątrz delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie
Mienta blogbyły mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną chwilę poczyniłam eksperyment- kurczaka nadziewanego mirabelkami. Efekty? GRILLOWANY KURCZAK NADZIEWANY MIRABELKAMI podwójna pierś z kurczaka ok. 10 mirabelek kilka gałązek tymianku cytrynowego pieprz cytrynowa sól Do podania sałata masłowa kilka listków buraka kwiaty begonii odrobina oliwy sól i pieprz Mirabelki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Dodajemy pieprz i listki(...)tymianku cytrynowego. Można dodać brązowego cukru dla złamania kwaśności mirabelek (wg. mnie to dobry pomysł bo nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka pieczemy na rozgrzanym grillu- mięso jest gotowe dość szybko ponieważ nadzienie grzeje je od środka
les mirabellesłososia z pewnego źródła, z którego dowiemy się gdzie żył łosoś i co jadł. Dla 1 osoby Czas przygotowania: ok 20minut Składniki: 200g filetu z łososia norweskiego Pieprz cytrynowy (np. Prymat) 1 mała bulwa kopru włoskiego 6 pomidorków koktajlowych Suszony liść kolendry 100g ugotowanego ryżu jaśminowego 1 mocno dojrzałe awokado Limonka Sól himalajska Pieprz czarny Trawa cytrynowa do przybrania(...)Olej ryżowy Cukier Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy przyprawiony pieprzem cytrynowym filet z łososia ułożony na folii aluminiowej. Pieczemy 15-20 minut 2/ Na patelni przesmażamy pokrojony w małą kostkę koper włoski i pomidorki pokrojone na 4 części. Solimy, dodajemy pieprzu i na koniec przesmażania kolendrę. Odstawiamy 3/ Awokado zgniatamy praską do ziemniaków dodając sól
Kuchnia PROzdrowotnaBanalne i nieskomplikowane ciasto, przy którym praktycznie wcale się nie napracujecie :) Cytrynowa Delicja składa się z puszystego i waniliowego biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy(...)wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt
Kraina Miodem Płynącapotrawkę robię od lat i chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwykle przyprawiam ją bardziej "po polsku", tym razem jednak zdecydowałem się na azjatycki smak - dodałem curry, anyż, trawę cytrynową, cynamon, chilli i wino ryżowe. Składniki (dla 4 osób): 4 piersi kurczaka 250 g brązowych pieczarek 400 g dyni piżmowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)łyżki masła 2 szklanki bulionu 1 pęd trawy cytrynowej 1 gniazdko anyżu 1 cm kory cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 20 g mielonego curry szczypta chilli 50 ml wina ryżowego (Shao Xing) sól Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek
W SMAKTarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta(...)sokiem. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): na ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli na masę cytrynową: 50 g masła sok z 4 cytryn skórka z 2 cytryn 150 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 250 ml wody na bezę: 4 białka
W SMAKDzisiaj u nas goszczą pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową. Można powiedzieć że nadają się one i na obiad i na deser bo wiem, że różnie są one podawane. U nas najczęściej jest to forma obiadu na słodko, która gości dość rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność. Czekoladowe naleśniki(...)białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao - całość miksujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała(...)przełożenia bezy. Przepis na bezę wkrótce. Lemon curd, krem cytrynowy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 70 g drobnego cukru 2 żółtka 1 białko 40 g masła sok z 1 cytryny Wykonanie: W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą
Kulinarne przygody GatitySkładniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją(...)drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone, również w drobną kostkę – korniszony, cebulę, czerwoną paprykę, posiekany drobno koper, pokrojony szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci
mojewypiekiinietylkoBabka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. Składniki : Porcja 1 - foremka 35x12 Porcja 1,5 - foremka 40x14 33 dkg margaryny(...)łyżeczki 1 szt. cukru waniliowego 1,5 szt. olejek cytrynowy olejek rumowy Sposób wykonania : Margarynę oraz jajka wyjmujemy z lodówki na godzinę wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Wtedy margaryna będzie miękka i szybko nam się utrze,a jajka dokładnie się
Przepisy i porady kulinarnezupełnie z innej beczki. Nie będzie to potrawa sama w sobie, ale dodatek, który możemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy(...)zalewamy podgrzaną oliwą. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeżeli chcemy zrobić oliwę do dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców
mojewypiekiinietylkoJABŁKAMI KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK! Jeżeli ciągle się zastanawiacie co przygotować na obiad, to ten przepis może ułatwi Wam sprawę. Kurczak nadziewamy jabłkami z dodatkiem trawy cytrynowej, w marynacie z oliwy z oliwek i masła. Dodatek masła sprawi, że kurczak będzie całkowicie inaczej smakował. Jest o wiele bardziej soczysty i smak mięsa nie porównywalnie lepszy. Dodatek świeżych(...)ziół, takich jak melisa nada cudownego lekko cytrynowego posmaku. Jednym słowem palce lizać! SKŁADNIKI: - 1 kurczak około 2- 2,2 kg - trawa cytrynowa świeża bądź suszona - 4-5 jabłek o winnym smaku - 1/3 kostki masła - 8 łyżek oliwy z oliwek - świeża melisa - przyprawa ziołowa do kurczaka - 1 łyżeczka octu winnego różowego - sól hawajska różowa WYKONANIE: Kurczaka dobrze oczyść, osusz ręcznikiem
SMYKWKUCHNInowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą sałatką z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową po świątecznych i sylwestrowych obżarstwach :) Pozostaje mi życzyć Wam dużo zdrowia i radości w Nowym 2014 roku !!! Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,50 złSKŁADNIKI na sałatkę:1 avocado1/2(...)grejpfrutapomidorki koktajlowemozzarella kuleczkikoper włoski (fenkuł)szczypiorekSałata: dębowa, rzymska, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJapowiecie na taką modyfikację sałatki greckiej? Wszystkie chwyty dozwolone :) Czyli sałatka a'la grecka z wędzonym kurczakiem w cytrynowo-koperkowym vinaigrette. Skusicie się? Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,50 złSKŁADNIKI:50 g wędzonej piersi z kurczaka50 g sera feta1/4 czerwonej papryki4 grube plastry świeżego ogórka6 pomidorków koktajlowych8 zielonych(...)oliwekczerwona cebulaMix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy
kulinarnyJaPewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką. Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe)- 3 galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych)- mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g)- 4 łyżki cukru pudru- ok. 150g białej czekolady- 2 – 3 łyżki słodkiej śmietankiFormę wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy 2 andruty(...)Przestudzoną płynną czekoladą smarujemy dokładnie oba andruty. Pozostawiamy do zastygnięcia (zapobiegnie to ich rozmiękaniu, chociaż może nie do końca). Mleko mocno chłodzimy w lodówce. Dzielimy na dwie części. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Połowę mleka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy. Masę wylewamy na andrut (na stronę posmarowaną
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól(...)pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę
mojewypiekiinietylkoSurowa cukinia marynowana w cytrynowym winegrecie jest nie tylko super szybka,ale rowniez super smaczna.Jesli nie jedliscie jeszcze surowej cukini musicie koniecznie wyprobowac ten przepis.To najzdrowsza wersja cukiniowego menu.Na pewno bedzie Wam smakowac!Jedlismy dzis tak przygotowana cukinie po raz pierwszy i jestesmy po prostu zachwyceni.Delikatnie maslana,chrupiaca,z orzezwiajaca nuta cytrynowa ,po prostu rewelacja!Skladniki na 2 porcje(...)bardzo mlode cukinie 3 lyzki oliwy z oliwek (dalam cytrynowa)1/2 lyzki startej skorki z cytryny1 lyzka octu winnego sok z cytryny1 lyzeczka miodupare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kilka dni temu już od samego rana ” chodziło za mną ” coś słodkiego … coś innego … coś czego dawno nie robiłam!Wpadłam na pomysł zrobienia ciasta cytrynowego , które już kiedyś gościło w mojej kuchni, a pomysłodawczynią jest Nigella ;) Za sprawą bdsklep.pl wszystko , co potrzebne miałam w kuchennych szafkach …. a samo ciasto robi się tak łatwo i błyskawicznie(...)mąka kukurydziana – 80 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– jajka ( średnie ) – 2 szt– skórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy
Ostra na Słodkogroszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól- 2 łyżki masła- śmietana - płatki migdałowePrzygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru. Do gorącego bulionu(...)wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zamrożony groszek. Dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy do talerzy
W poszukiwaniu inspiracjibalkonie przysiąść na chwilę i nie myśleć, wystawiając twarz do słońca. Przepis - nie przepis, doskonały na wykorzystanie ostatnich truskawek, które już nie zachwycają jędrnością i słodyczą. Dodatek melisy cytrynowej ożywia całość, nadaje delikatnego zapachu i ulotnego smaku który sprawia, że z niepokojem patrzymy na coraz lepiej widoczne dno szklanki.Koktajl truskawkowy z melisą cytrynowąSkładniki:(na 1 porcję)170 g truskawek120(...)mleka1 gałązka melisy cytrynowejWszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać schłodzone.Smacznego!Jeśli nie macie melisy cytrynowej, można dać zwykłą, albo na przykład miętę. Można też zielony dodatek całkowicie pominąć i cieszyć się smakiem truskawek w płynie.Jeśli całość nie jest wystarczająco słodka, wystarczy dosypać łyżeczkę lub dwie cukru pudru. A jeśli koktajl jest zbyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak, gdy odkryłam, że żelatyny mam tylko dwa listki... Na tym sernik się nie uda, mowy nie ma. Na szczęście przypomniałam sobie, że mam spory zapas galaretek, i wykorzystałam cytrynową.Ktoś powie - głupia babo, dlaczego do sklepu nie poszłaś...? Ano... Bo padało. A w deszczu do sklepu spacer to żadna przyjemność. I już.Tak czy inaczej, sernik wyszedł pyszny. Jest(...)cudownie kremowy, delikatny i lekki, ale nie piankowy. Z lekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało.Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechów laskowych. Dzięki temu są wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewytrawnej, dla samych dorosłych) można namoczyć w białym, wytrawnym winie.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym, a z majonezu całkowicie zrezygnować zastąpując go śmietaną lub jogurtem.Pieprz cytrynowy można zastąpić pieprzem białym.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaJuż kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która łączy w sobie delikatny smak zielonej herbaty i owocowy charakter liczi, jak to producent ładnie napisał na opakowaniu :)Jak zauważyliście lubię nadziewaną pierś z kurczaka :) Nadziewam ją najróżniejszymi składnikami :) Dziś na obiad pierś(...)herbaty Teekanne zielonej liczi 1 filet z piersi kurczaka1 granat50g ryżu jaśminowego Przyprawy :pieprz czarny do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf kardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, mięta Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl
Parowar FacetaExquisite eggs for dessert. Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć.Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym. Mus cytrynowy.4 białka6 łyżek cukrusok z 1 cytryny1 łyżeczka żelatyny w proszkuŻelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała.Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy i na końcu żelatynę.Gotowy(...)musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić skórką cytrynową.Mus kakaowy.10dag masła3 łyżki gorzkiego kakao1 łyżka cukru pudru3 jajkaMasło roztopić w łaźni wodnej.Dodać kakao wymieszane z cukrem. Przestudzić.Oddzielić żółtka od białek.Żółtka kolejno dodawać do masy kakaowej.Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i wmieszać do masy.Skorupki wypełnić masą i wstawić do lodówki.Jeżeli mamy ochotę
Kulinarny karnet Christopheradlatego za każdym razem należy przygotować nowa porcję soku . ( do picia czy nacierania )....- osoby , które cierpią na wrzody żołądka lub katar żołądka odczuwają korzystne działanie kuracji sokiem cytrynowym. Jest on bogaty w wit. C , mikroelementy i hormony . Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu . Ci Państwo , którzy chcą wyglądać młodo , powinni pić sok z jednej cytryny dziennie.Dzięki(...)witaminy zawarta jest w skórce i pestkach cytryny .W tejże skórce oraz pestkach znajdują się najrozmaitsze olejki eteryczne- cytrole , kwasy organiczne i inne bardzo potrzebne organizmowi pierwiastki.... Kwas cytrynowy jest jedynym kwasem wiążącym się w organizmie z wapniem. W wyniku tego procesu tworzy sie unikalna sól . Podczas jej rozpuszczania organizm otrzymuje fosfor i wapń , pierwiastki, które normalizują przemianie materii regenerują
Proste Potrawymięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie!Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki "Łatwa kuchnia Śródziemnomorska" Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza(...)można się nią najeść. Bardzo polecam wam taką sałatkę latem - nie obciąża żołądka i chłodzi. W końcu mieszkańcy Maghrebu wiedzą co jeść w upał;) Sałatka w smaku jest ziołowo - cytrynowa, opcjonalnie można zrezygnować z cytrynowej skórki. P.s. Niedawno kupiłam bulgur w sklepie arabskim, więc wkrótce na blogu pojawi się jakiś fajny przepis. Uwagi do przepisuNa pewno zwrócicie uwagę na sposób
Chilli Czosnek i Oliwawarto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego.Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz soschrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej srebrnej cebulki. Ten ostatnistanowi alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić.Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml.Sosy nadają(...)odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą blendera na pastę. Trwałość: około tygodnia. Równie dobrze smakuje zaraz po przygotowaniu. SOS CHRZANOWO-MAJONEZOWY Z CYTRYNOWEGO CHRZANU ZE SREBRNĄ CEBULKĄ. /autorski;/ 1/2 szklanki posiekanej cebulki srebrnej (u mnie Ole!) 1 słoiczek chrzanu cytrynowego* 3 łyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry
W kuchni Karmel-itki300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej(...)dolną, najbardziej łykowatą część liści i dość grubo kroimy. W ok. 3 litrowym garnku do zupy na dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju arachidowego. Wrzucamy imbir, czosnek, trawę cytrynową, seler i liście kafiru. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy ciepłym/gorącym bulionem oraz 1,5l ciepłej/gorącej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Kulinarna PokusaPotrzebujesz szybkiej przystawki? Coś orzeźwiającego do grilla? Niespodziewana wizyta? Zrób szybką sałatkę z oliwek i grejpfruta! Przygotuj: Zielone i czarne oliwki Czerwony grejpfrut Granat Świeża bazylia Świeża mięta Oliwa cytrynowa (lub zwykła i sok z cytryny) Grejpfruta obieramy i wykrawamy z niego fileciki. Przekładamy do miseczki, dolewamy sok, który wyciekł w trakcie filetowania. Dodajemy oliwki – mniej więcej garść każdego rodzaju(...)Siekamy drobno kilka listków mięty i bazylii i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy oliwą cytrynową i dokładnie mieszamy. Jeśli nie mamy oliwy cytrynowej, używamy zwykłej i dodajemy trochę soku z cytryny. Całość posypujemy pestkami granatu. Ja dodałem jeszcze kawałki grillowanego sera halloumi – jeśli go nie macie, nic nie szkodzi. Smacznego
MarcinChefmakaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki;1 łyżeczka cukru;1/2 łyżeczki płatków chili;2 łyżki oleju do smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)przez 3 minuty.Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić
Gospodyni Miejskajaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez)oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINCZAS GOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. W garnku umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą
Tajskie smakiżelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno posiekane1 jajko2 1/2 łyżki sosu rybnegopłatki chilli do smakuSałatka do burgera(...)awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu
Tajskie smakiwszędzie gdzie się da, ale można go zastąpić sosem sojowym ciemnym lub solą). No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir(...)opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut
Tajskie smaki