Szybkie i uniwersalne curry. Spokojnie pozwoli na zużycie ewentualnych zalegajacych, nadmiarowych warzyw. A czerwona soczewica jest idealnym dodatkiem: zdrowa, łatwa do kupienia i przechowywania, i szybka do ugotowania. Pełnia szczęścia! Składniki: (na 2 hojne, albo może 3-4 mniejsze porcje) 1 łyżka oleju 1 mała cebula, pokrojona na półplasterki 1 łyżka pasty curry (u mnie łagodna corma(...)grecki jogurt, jakieś 2-3 łyżki świeża, posiekana kolendra W średnim garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i dobrze wymieszaj. Smaż około 3-4 minut, aż zacznie mięknać. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż przez minutę. Wlej wywar, wsyp soczewicę i warzywa. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, pod przykryciem przez około 20-25 minut, mieszajac od czasu
Lejdi of the houseSkładniki: (na 2-3 porcje; ja robiłam z podwójnej porcji i wyszło naprawdę sporo) 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce 2 łyżki pasty curry - u mnie: łagodna 'korma' 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około(...)Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż na malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj. Wrzuć kalafiora i odcedzona ciecierzycę, wlej mleko kokosowe i 100ml wody. Dopraw do smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut
Lejdi of the houseBardzo lubię kuchnię indyjską. Przyprawy, których Hindusi używają są bardzo charakterystyczne i aromatyczne. Moje curry zapewne posmakuje smakoszom tej kuchni. Dla niezorientowanych - mówiąc "curry", nie mam na myśli przyprawy curry. :) Potrzebujemy: 1 kurczak 4 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka nasion gorczycy 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 szklanki mleczka kokosowego Radix-Bis Marynata do kurczaka: 1/2 łyżeczki
MamaOskarkaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 350 g makaronu tagliatelle, duża pierś z kurczaka, opakowanie serka mascarpone (250 g), 200 ml bulionu, 3 łyżeczki curry, sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju, garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczka mąki + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Olej mieszam z 2 łyżeczkami curry, 1/2 łyżeczką(...)rozgrzanej patelni (do momentu aż będzie złoty). Do kurczaka wlewam bulion i dodaję serek mascarpone, gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy serek się rozpuści, dodaję łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu cayenne, dokładnie mieszam. Gotuję (bez przykrycia) jeszcze przez 8 minut. Mąkę dokładnie rozrabiam z wodą, dodaję do sosu. Gotuję jeszcze przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje
JejKuchniapachy, uwielbiam tą kuchnię, przede wszystkim za prostotę, ale za to idealne połączenie smaku łagodnego z ostrym, za balans między kwaśnym a słodkim, za wyjątkowy smak imbiru, limonki, kolendry, curry i za odkrywanie setek składników, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Dzisiaj przepyszna zupa na boczniakach z kukurydzą i makaronem ryżowym, zrobisz ją w 15 -20 minut, a pokochasz już(...)zawsze ;-) Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI na 4 - 6 porcji - 1 opakowanie makaronu ryżowego - 1 puszka kukurydzy wraz z wodą -1 średnia marchew - 2 czerwone cebule lub szalotki - pęczek natki - dymka - 500 g boczniaków - 1/2 awokado - 1 limonka - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
SMYKWKUCHNISałatka w której orient spotyka się z zimną północą. "Karrysalat" to jedna ze świątecznych potraw, serwowana na bożonarodzeniowy lunch w Danii. Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie. Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane(...)Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 120 g majonezu 80 g gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy miodowej 50 g kaparów 1 twarde jabłko natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Dzień wcześniej filety płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy
Smakowity Blog Kulinarnysmaczną i zdrową sałatkę? Bazę stanowi komosa ryżowa, a pełno w niej chrupiącej świeżej papryki, płatków migdałowych, słodko-kwaśnej żurawiny, a wszystko okraszone domowym cytrynowym sosem z lekką nutką curry. Kto chętny? Świetnie nadaje się na lunch do pracy i na dowolne, także sylwestrowe, świętowanie. Gorąco polecam Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (lub 2/3 szklanki surowej ugotowane(...)papryki słodkiej zielonej 1/2 papryki słodkiej żółtej lub czerwonej 1/2 małej cebuli białej lub czerwonej garść żurawiny suszonej 2 łyżki płatków migdałowych szczypiorek lub cebulka dymka Sos: 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie) świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Komosę gotujemy tak jak w tym przepisie
Lamarida.plzapiekane z kurczakiem i warzywami. Polecam każdemu. SKŁADNIKI: Naleśniki OK 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1. 5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki curry Szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju Olej do smażenia Farsz 1 ser mozzarella 2 filety z kurczaka 4 łyżki przyprawy do kurczaka lub kebab 1 cebula 6 pieczarek(...)marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka pasty curry np. Czerwonej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję dokładnie. Następnie kroję w kostkę doprawiam przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewam olej następnie dodaję kurczaka smażę
Gotowanie Patkipierniki. Makowce czy serniki na szczęście cieszą się większą częstotliwością spożywania w ciągu roku.😊 Żeby nie słodzić cały czas samymi deserami, dzisiaj będzie obiadowo. Żółtciutka kasza wzbogacona mieszanką curry i kurkumy plus przepyszne warzywa i wartościowe źródło białka ,poleca się na szybki obiad, gdzie będzie idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Jutro z racji, że zacznie się weekend, będę miała(...)zdrowszym wydaniu.😊 Składniki na 2 porcje: -150 g kaszy jaglanej -150 g fasolki szparagowej ciętej -150 g papryki czerwonej -250 g mięsa -2 łyżki tłuszczu -po pół łyżeczki curry i kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Jak to zrobić odsyłam tutaj . 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania i smażymy. 3. Fasolkę szparagową (mrożoną) gotujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuJeżeli tak jak ja lubicie dania na bazie mleka kokosowego to przepis idealny dla Was! Delikatny i lekki sos curry z brokułem i batatem podany z zamarynowanym wcześniej tofu i cytrynową kaszą gryczaną niepaloną to danie przede wszystkim zdrowe, smaczne i pełne kolorów a przy tym w zupełnie nowej odsłonie. Według mnie to nowe, zaskakujące połączenie, które sprawdzi się szczególnie(...)ząbek czosnku 1/2 małej cukinii 1 szklanka bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry Marynowane tofu: 200 gram tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego łyżka oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili Cytrynowa
Mango Papajadeszczowy i wietrzny dzień przyda się rozgrzewające danie. Niedawno dostałam zapasik różnych ryżów. Wśród nich znalazła się odmiana czerwona. Postanowiłam wypróbować jako dodatek do curry, w którym przeważał również kolor czerwony. Wyszło egzotycznie, pachnąco, kolorowo i smacznie 😋 Składniki (na 2 porcje): szklanka czerwonego ryżu pojedyncza pierś kurczaka łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka szafranu z Tajlandii (jest zupełnie inny(...)patelni. Zalać kurczaka mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, liście kafiiru, jedną chili w całości i słodki sos chili. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec gotowania curry dodać paprykę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione drugie chili. Doprawić sos resztą papryki w proszku, solą i pieprzem. Podawać gorące curry z ryżem. Wskazane jest posypanie go natką kolendry. "Odzyskać
Weekendy w domu i ogrodzieDanie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane Smacznego Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna(...)kosteczkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 3 średnie ogórki konserwowe pokrojone w kostkę 200 g śmietany 12% przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, curry, przyprawa do kurczaka 1/5 szklanki wody olej do smażenia Przygotowanie: na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora
Zasmakuj KuchniIdealne do cukiniowej zupy. Zupa cukiniowa to typowa warzywna z tym, że tutaj głównym składnikiem jest zielona cukinia. Cukinię można zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Przyprawiłam zupę curry w proszku i sokiem z cytryny. Zupa jest niezwykle smaczna i delikatna w smaku. Zupa cukiniowa Składniki: na 4-6 porcji 2 zielone cukinie, ok. 400 g 2 marchewki(...)mnie bordowa i pomara‘czowa 1 czosnek solo 1 mały por 1 ½ l bulionu z kurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżka soku z cytryny 250 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2 kromki żytniego chleba 1 łyżka oliwy czosnkowej Zagotuj bulion. Obierz marchewkę i z cukinią zetrzyj
codojedzeniaKurczak w sosie jogurtowym curry i kalafiorem to pyszne danie, w dodatku podane z ryżem. Danie zaliczam do dań lekkich i szybkich w przygotowaniu w dodatku bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 1 duża pierś z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka do smaku 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżeczka miodu(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na 3-4 części. Górę nacinamy nożem w paseczki. Do miski wlewamy jogurt, curry, płynny miód, przeciśnięty czosnek i resztę przypraw. Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło. Kalafior, marchew kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na półmiękko, studzimy. Ryż gotujemy, na miękko, odkładamy. Do blaszki
Kulinarne Fantazje MarioliŻeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały - doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule(...)czerwone, 3 średnie cebule białe, olej rzepakowy, sól do smaku, marynata: 2 łyżki musztardy bawarskiej, 2 duże łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 mała łyżeczka curry, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Żeberka kroimy na paski. Marynata: musztardę mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu. Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy
Moniki Smakołyki