ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:400/728)

Versatile Blogger Award - nominacje 67

faktów dotyczących samego siebiepodziękować nominującemu blogerowi u niego na blogupokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na bloguSpotkałam setki wspaniałych kulinarnych blogów, zachwycały pięknymi zdjęciami, nowatorstwem przepisów oraz ciekawym sposobem prowadzenia bloga, ale najwierniejsza w śledzeniu poczynań jestem u tych kolegów i koleżanek... Musiałam nominować 16 :) Oto moje nominacje (kolejność przypadkowa):1. In my coffe kitchen2. Filozofia smaku3

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 162

Uważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 169

pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/Składniki:250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła2 jaja25 ml oliwy z oliwek

Bon Appetit Małgorzaty
Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami 128

tych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :) Składniki na 4 porcje : 500 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 2 stołowe łyżki musztardy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 173

Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-PSkładniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Żarłostacja vol. 2 edycja jesienna 116

Opolu. Żarłostacjavol. 2 - edycja jesienna. Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotuje przepyszne menu. Oprócz naszego poczęstunku będzie wiele konkursów, ciekawych nagród oraz warsztatów.Gościem Specjalnym będzie przecudowna Kinga Paruzel!!! :)  Serdecznie zapraszam w imieniu ekipy gotującej i pozostałych organizatorów :D. Spotykamy się w Opolu przy Kawiarni Kofeina

Bon Appetit Małgorzaty
Opolska Żarłostacja 2. Pełna jesiennych klimatów... 155

Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotowała przepyszne potrawy bazując na sezonowych produktach, jakie daje nam jesień. Były także liczne konkursy z ciekawymi nagrodami oraz interesujące warsztaty. Gościem Specjalnym była przecudowna, śliczna, utalentowana Kinga Paruzel!!! :)  Która okazała się bardzo ludzka i sympatyczna. Przyszło wiele fantastycznych ludzi, którzy tylko utwierdzają nas w przekonaniu

Bon Appetit Małgorzaty
Wiosenne wydanie COOLMAG i jajka faszerowane 148

Powyżej nasze ukochane dziecko Opolskiej Blogosfery Kulinarnej - drugie wydanie e-magazynu COOLmag :) A w nim wiele ciekawych, wiosennych i świątecznych przepisów, interesujący wywiad i piękne ilustracje. Oraz moje propozycje na niebanalnie faszerowane jajka oraz domowy majonez od strony 60. Zapraszam do przeglądania i inspiracji :)z anchois z awokado i wasabifaszerowane

Bon Appetit Małgorzaty
Sałata ze śmietaną 310

domu rodzinnym zawsze mama robiła sałatę ze śmietaną i jajkami. Wprost przepadamy za nią :) Ostatnio zrobiłam taką bez dodatku jajek, bo widziałam ją już na kilku blogach i byłam ciekawa smaku. Smakuje równie dobrze jak ta z jajkami :)Składniki:1 główka sałaty masłowej3-4 łyżki śmietany 12%cukier do smakuocet do smakuSposób przygotowania:1. Liście sałaty myjemy i rwiemy

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 172

mięso będzie miękkie.8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty.  Smacznego!!!Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia. Polecam

Kuchnia domowa Ani
Pasta z tuńczyka i fety 226

Lubię od czasu do czasu urozmaicić sobie kanapkę ciekawą pastą.Składniki:1 puszka tuńczyka w sosie własnym120-150 g sera typu feta1/2 małej cebulkipieprzewentualnie siekana zielenina Sposób wykonania:1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.Smacznego!!!Źródło: Kuchenne

Kuchnia domowa Ani
Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 249

Nieodzownym słodkim przysmakiem na święta są na pewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy, nietuzinkowy sposób

Świat Ciasta
Pierniczki z nadzieniem 213

sporej szklanki) wycinamy kółka. Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy.Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek.Nadziane pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Jeśli lubimy, możemy udekorować pierniczki rozpuszczoną czekoladą.Gotowe

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi z ziemniakami 355

Pierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych

Zakręcony Widelec