bliżej egzaminy, zdecydowanie zbyt szybko zmniejsza się ten odstęp czasowy. Zatrzymując czas na moment stwierdzam, że dopiero teraz w pełni przystosowałam się do totalnie chaotycznego planu zajęć, przydługich, niekoniecznie ciekawych i porywających wykładów (mam nadzieję, że nie czyta tego żaden z moich wykładowców), ciężkich poranków i nocnych seansów filmowych z przyjaciółmi. Co paradoksalne, na studiach zaczęłam się
W kuchni Karmel-itkiZupełnie pochłonęła mnie lektura kulinarna.. Dostałam aż 4 książki w prezencie .. Na razie czytam „sekrety dekorowania potraw”. Książka jest niesamowita. Tyle posiada ciekawych rozwiązań dekoracji, że nie mogę się nadziwić. Już nie mogę się doczekać kiedy będę miała trochę więcej wolnego i teorię zamienię na praktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę
Na słodko lub wytrawnieciągu dnia można jeszcze wygrzać sobie kosteczki w promieniach słońca.. a wieczorem wcisnąć się pod ciepły koc z kubkiem gorącej czekolady w jednej ręce, a w drugiej z ciekawą książką. Ostatnio przeczytałam jednym tchem książkę Aleksandry Ripley "Córka pierworodna. Wspaniała książka którą polecam na długie jesienne wieczory. Dopełnieniem do tego wszystkiego oczywiście powinno być coś słodkiego
Na słodko lub wytrawnieŻeby zbytnio nie nałapać kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem. Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom
Na słodko lub wytrawnieMoże zdziwi Was to połączenie, ale jest naprawdę pyszne! Delikatne, z niewielką ilością szpinaku oraz oraz ciekawą słodyczą pomidorów i żurawiny marynowanych w oleju. Do tego ser i możemy rozpoczynać ucztę! Smacznego! Składniki: 200 g ryżu arborio 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (potrzebne są 4 pomidory i łyżka żurawiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 garście
Pasja SmakuPomidor - cud natury bez którego nie mogę się obejść. Soczysty, mięsisty, słodki.... aż ślinka mi cieknie. Posadziłam sobie pomidory w donicach na balkonie i ciekawa jestem czy coś z nich bedzie. W oczekiwaniu na własne pomidorki, proponuję bardzo smaczna sałatkę na bazie pomidorów (póki co takich ze straganu). SKŁADNIKI: 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w cienkie paski
Kuchnia w opałachmojej głowie wielki mętlik. Ciągle nie potrafię się zdecydować, co przygotować do degustacji, dla mam nadzieję licznie przybyłych gości naszej imprezy. Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową. Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ? SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w opałachźle, czy dobrze? Ja dzisiaj od samego rana, czynię przygotowania do dzisiejszego wieczoru. Wybieram się do koleżanki, która organizuje Halloween Bloger Party. Zapowiada się interesująco, wszak towarzystwo będzie doborowe. Ciekawa jestem jak się Wszyscy poprzebierają :) Mój strój, już czeka przygotowany, menu też prawie gotowe (oczywiście zgodne z konwencją przebrania). Paluchy wiedźmy, miotły czarownicy.....skóra Jasia i Małgosi na krakersie
Kuchnia w opałachJuż za chwilę Święta, przygotowania zapewne idą pełną parą :) Ciekawa jestem czy macie takie potrawy Wielkanocne bez , których nie wyobrażacie sobie tych Świąt ? Ja mam swoją listę. Koniecznie na stole muszą znaleźć się: żurek babka cytrynowa jajka faszerowane i oczywiście sos tatarski. SKŁADNIKI: 2 szalotki 12-15 marynowanych podgrzybków 3-4 ogórki korniszony sól pieprz 4 łyżki majonezu
Kuchnia w opałachbyć musli, jogurt, owoce, orzechy, dżem i co Wam tam tylko przyjdzie do głowy. Mój dzisiejszy zestaw, to pomysł na wykorzystanie pierniczków, nie zjedzonych przez Święta i karmelizowanych owoców. Ciekawa jestem, jaki by był Wasz idealny słoiczek? SKŁADNIKI: 5-6 pierniczków 2 małe gruszki 1 banan kilka kropel soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżki masła
Kuchnia w opałachCzęsto myśląc o słodkim prezencie udajemy się do sklepu i kupujemy czekoladę lub bombonierkę w ładnym opakowaniu. Ale czy nie lepiej przygotować samemu najprostsze czekoladki na świecie. Jeśli zobaczycie ciekawą sylikonową foremkę do lodu, to ją kupcie, bo na pewno Wam się przyda. Im fikuśniejsza tym fajniejsza. Dwa składniki, a prezent niepowtarzalny, bo jeśli fajnie go zapakujecie, to będzie
Moniki Smakołykipotrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym klasycznym od Babci Zosi możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych pomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze. Ja swoją mieszankę wzbogaciłam o suszony koperek SYS I dodałam, jak Babcia Zosia radzi na opakowaniu – zielonych oliwek. Powiem
Z Kuchni Do Kuchnideseru, stąd też były na bogato, z bitą śmietaną, z borówkami, konfiturą, posypkami itd. Drugiego dnia, równie smaczne posłużyły nam za śniadanie. Zaletą i frajdą naszego gofrowania była ich ciekawa forma… Myszka Miki… Dla dzieci doskonała… Wyobrażacie sobie radość mojego syna?! Zdecydowanie gofry umilą nam niejedno urodzinowe dziecięce przyjęcie. Polecam bardzo. Składniki na ciasto
Made By Mom And Sonpolecam zrobić roladę serową, kolorową przekąskę idealną na tego typu okazje. Co prawda wydaje się być trochę pracochłonna, ale to nie prawda, za to dobrze smakuje i stanowić może ciekawą alternatywę dla tradycyjnego talerza wędlin. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej
OstryKęs