ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:398/728)

Fish and Chips 180

chciała pozwiedzać Wielką Brytanię :) Byliście kiedyś? Możecie coś polecić, może jakaś fajna knajpka, abo po prostu danie do wypróbowania? Mi z WB kojarzy się tradycyjne Fish and Chips - ciekawa jestem, czy rzeczywiście na każdym kroku, można napotkać w ulicznych knajpkach ten fast food - który, ja osobiście, jestem pewna polubiłabym od razu! Fish and Chips to typowe dla Londynu - uliczne

Słodkie Przyjemności
Sernik cytrynowy 342

zakończeniu studiów. Na pewno będę pracować z dziećmi - w przedszkolu, szkole, sali zabaw albo w.. kawiarni. Planuję kiedyś stworzyć takie małe słodkie miejsce na ziemi. Z dobrą kawą, ciekawą muzyką i moimi wypiekami. Oj będzie fajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 195

Według starej legendy zamek ten w średniowieczu należał do zakonu templariuszy. Nie wiem ile w tym prawdy, jednak sama myśl, że śpię w jednej z komnat z ciekawą historią wzbudzał we mnie lekki strach i podniecenie.  Samą wizytę w zamku rozpoczęliśmy dość późno, bo dopiero po godzinie 20, więc nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad

Słodkie Przyjemności
Carpaccio z sharona z pikantnym twarogiem w oliwie. 148

Ostatnio eksperymentuję z sharonem. Ten pomidor o delikatnym, słodkim posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem.Czego użyłem:-obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon-twaróg półtłusty moczony

BaRepas
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 156

kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia.  Książka "Menu italiano - Na co dzień i od święta" podzielona jest na 12 głównych rozdziałów + Wstęp i Indeksy na końcu, ułatwiające wyszukiwanie przepisów

Szefowa kuchni
Porady kulinarne 126

które wykonujemy w kuchni:KLAROWANIE MASŁAJest to proces podczas, którego masło oczyszcza się m.in. z białka, co sprawia , że uzyskujemy czysty tłuszcz, który nadaje się do do przyrządzania różnorodnych ciekawych potraw.BLANSZOWANIEJest to czynność, która polega na obróbce termicznej doc delikatnych warzyw i owoców. Podczas tego procesu należy zanurzyć warzywa we wrzątku dosłownie na kilka sekund. następnie wyjąc i zalać

W kuchennym oknie Ewy
Tymbaliki rybne z warzywami 195

papryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania

Świat Domowej Kuchni
Tartaletki z malinami z ogródka 127

zrobić dobry uczynek i przyrządzić z malin coś pysznego. Padło na tartaletki z przepisu znalezionego we wrześniowym numerze "Bistro"z 2011 roku. Polecam ten magazyn, jest w nim wiele ciekawych przepisów i bardzo fajne recenzje kuchennych nowości. Tartaletki wyszły bardzo smaczne, idealne do słodkiego kakao. TARTALETKI Z MALINAMISkładniki:CIASTO: 100 g masła, 200 g mąki, szczypta soli

Gotowanie to kochanie
Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana. 230

wina produkowanego w Szampanii, regionie w północno-wschodniej Francji, zaś wszystkie pozostałe trunki powinniśmy nazywać winami musującymi.Przyznam Wam, że nie miałam dotąd okazji spróbować prawdziwego szampana. Jestem ciekawa, czy naprawdę jest wart swojej ceny. Wiele Sylwestrów za czasów studenckich spędziłam z nieśmiertelnymi "Igristojami", jednak od kilku lat sięgam po wina musujące z naturalnej fermentacji, które nie rujnują mojej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe 604

Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe to małe dwukolorowe krążki, do których przygotowania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach.Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek.Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając

Smakołyki Bereniki
Liebster Blog Award 144

nominował.”Do mnie trafiła nominacja od Pauli, która zadała mi 11 pytań. Kolejną nominację, i również 11 pytań, otrzymałam od Marty.  Oto  pytania od Pauli i moje odpowiedzi* :1. Ciekawa jestem jak smakuje, ale brzydzę się spróbować …* Ciekawość bierze górę. Takie właśnie były moje początki jedzenia krewetek.2. Gdybyś mogła dostawać pieniądze za to, co najbardziej lubisz robić

mojewypiekiinietylko
Dufinki 189

surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem  domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Dufinki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kiełbaski faszerowane 293

się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora  rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane.     Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe)- 1 duża cebula- 1 mała główka czosnku- 2 łyżeczki musztardy Dijon- olej- prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać

mojewypiekiinietylko
Tosty francuskie rolowane 118

cukrem pudrem, z dodatkiem owoców lub, jak kto lubi.Tosty francuskie są idealne na śniadanie, deser, czy też… do zabrania na majówkę. Podane w formie zrolowanej są pyszną i  bardzo ciekawą alternatywą dla tostów tradycyjnych. Dzieci… i nie tylko będą zachwycone mogąc porwać taki rulonik do zjedzenia. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tosty francuskie rolowane appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 146

Następnie nakładamy masę migdałową. Siekamy grubo pistacje i posypujemy wierzch pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy ok. 10 minut.Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką, to bardzo ciekawa kompozycja smakowa, wizualna chyba też.  Danie idealne jako przystawka, ale można też śmiało podać je na kolację. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko