Zacznę od krótkich informacji. W piątek powstała Lubuska Blogosfera Kulinarna , zapraszam Was na FB. Mam nadzieję, że blogerki/blogerzy kulinarni z lubuskiego znajdą nas i będą aktywnie działać. Jest kilka ciekawych propozycji. Logo i baner dla nas zrobiła Magdalena . To genialna dziewczyna i jeśli coś potrzebujecie fajnego to polecam z czystym sercem. Magda robi co miesiąc baner dla naszych
Magiczne Życie Martylodówki. Można wyciąć podstawi z biszkoptów, ale przy nutelli było to zbędne. Krem się dobrze trzymał w ciasteczkach. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN, tutaj znajdziecie kilka ciekawych nowości. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB . Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek oraz całą ofertę na Wielkanoc
Magiczne Życie Martyoknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na patelni. Wyszła krucha i tak samo smaczna jak ta z grilla. Polecam jako dodatek do obiadu, u mnie dzisiaj z pieczonymi udkami i ziemniaczkami. Składniki : * 2 średnie cukinie * sól morska * łyżka klasycznej oliwy
Magiczne Życie Martybardzo letni drink. Piękny, seledynowy kolor tego wosku mnie urzekł a zapach zachwycił i póki kojarzy mi się on z letnimi drinkami to biorę go na ulubieńca. Drugim ciekawym i godnym polecenia zapachem jest Black Plum Blossom czyli różowe kwiaty śliwy. Lekko wyczuwalny zapach wanilii w połączeniu z dojrzałą węgierką to także sceneria wakacyjna więc biorę go nawet
Magiczne Życie MartyChyba nie ma nikogo kto by nie uwielbiał chipsów bądź nachos-ów? Fajnie jest pochrupać coś przed TV, szczególnie gdy pogoda za oknem nieciekawa. U mnie dzisiaj propozycja na dwa dobre sosy. Idealnie pasują do nachos-ów. Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu. Dip jogurtowy : * pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
Magiczne Życie Martykioskach możemy znaleźć najnowszy numer Magazynu Smak. Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach. Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40. Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku. Jeden
Pora coś zjeśćdobry! Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy? Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię. Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jakiś czas temu pisaliśmy Wam o degustacji win Barefoot , w której mieliśmy okazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina. Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach
Pora coś zjeśćDzień dobry! Niedawno dostałam od Asi bardzo ciekawą propozycję wspólnej kulinarnej akcji. Asia jakiś czas temu recenzowała książkę Magdaleny Kordel pod tytułem "Wymarzony dom". Tak się jej książka spodobała, że postanowiła zachęcić mnie, jak również kilka innych blogerek do jej przeczytania, a później przygotowania 'kłopotków' . Często mam tak, że wpadam w wir czytania książek, jedna
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego rozmarynu. Połączenie bardzo smaczne, botwinka idealnie sprawdziła się w formie farszu do tarty. Inspirowane przepisem z bloga White plate. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćByłam ciekawa tego sernika. Tak miał być sernik, jednak po wyłuskaniu pistacji okazało się, że pistacji mam za mało, więc łatwo się możecie domyśleć co zrobiłam. Wymyśliłam sobie Mini Serniczki. Takie pieczone w papilotkach. W oryginalnym przepisie wierzch był polany białą czekoladą z kremówką. Ja po upieczeniu spróbowałam jeden serniczek i stwierdziłam, że słodki sernik polany słodką czekoladową polewą
Blondynka Gotujesię rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Kruche rożki z makiem Składniki: ciasto
Smakołyki Berenikiskojarzyła się komuś ze styropianem, gdyż jest biała jak on. Faktem jest, że ciasto trochę smakuje jak sernik i wygląda jak sernik, choć nie jest sernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej, zamieniając śmietanę w składzie na jogurt naturalny lub smakowy. Ciasto styropian Składniki: ciasto 240g mąki pszennej 150g margaryny 80g cukru
Smakołyki Berenikiserniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku). Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu
Smakołyki Berenikinagrzanego piekarnika - piec w 180 stopniach przez około 40 minut - ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty - ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję, głównie dzięki dodatkowi kaszy manny, która znacznie zagęszcza masę. Smak jest dość mocno budyniowy, z wyczuwalnym posmakiem cytryny i aromatem waniliowym. Jego struktura jest mocno zbita, dzięki czemu
Smakołyki Bereniki