postanowiłam coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku
Zakręcony Widelecprzyjemnością przygarnęłabym do mojej biblioteczki. Wszystkie książki są w języku polskim i dostępne bez problemu. Jeżeli czyta to jakiś Mikołaj, niech zrobi z tą listą właściwy użytek ;)Jestem też ciekawa, jakie książki Wy chcielibyście dostać na Święta?P.s. Zdjęcia w większości pochodzą ze stron dystrybutorów.Jerozolima Yotam Ottolenghi, Sami TamimiJeszcze tydzień temu nie znałam tego jegomościa o egzotycznym imieniu
Chilli Czosnek i Oliwakilku dniach, gdzie czas mi nie pozwolił na większe gotowanie, w końcu dziś mogłem pomyśleć nad ciekawym obiadem. Jakiś czas temu kupiłem czarny makaron tagliolini i dziś postanowiłem go uparować :) Bardzo dużo osób stosuje go do dań z krewetkami itp., ja postanowiłem ten świeży makaron pięciojajeczny, wstępnie podgotowany z sepią - substancją barwiącą z ośmiornicy (mięczaka), podać
Parowar Facetasmakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę
Stare GaryKolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna, z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu Mimi Thorisson, gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć.składniki1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony1 cebula , drobno pokrojona w kostkę2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek
Stare GaryNastępny z listy chlebów Hamelman'a. Chleb z pieczonym czosnkiem. Czosnek uwielbiam, więc byłam bardzo ciekawa efektów. Muszę przyznać, że trochę się rozczarowałam. Dałam trochę więcej czosnku niż w przepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być
Stare Garyminut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.Chleb piekli:Akacjowy blogBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiHealthy cravingKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMoje kucharzenieNieład malutkiOgrody BabilonuProste
Stare Garywytopił, skóra pięknie przyrumieniła, była chrupiąca i bez tłuszczu pod spodem - wręcz pergamin do chrupania - pyszna. Na targach Natura Food 2014 oglądałam pokazy pieczenia gęsi. Podano też sporo ciekawych rad. Między innymi taką, żeby gęsi nie podlewać piwem czy winem, tylko wytopionym tłuszczem lub wodą, aby nie stracić naturalnego, gęsiego aromatu. I do tej rady również się zastosowałam
Stare Garymigdałowa* jogurt naturalny- 150ml* rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie 3 duże)* szczypiorek* sok z cytryny- odrobina* pieprz i sól* skórka z cytrynyWszystkie składniki ze sobą wymieszać i gotowe.Smacznego! :) Jestem ciekawa jak wykorzystalibyście migdałową masę...Czekam na Wasze propozycje
Kraina Miodem Płynącawersji dla dzieci można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :)Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak.Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnieGalaretkę wiśniową* rozpuścić
Kraina Miodem PłynącaZachwycająca prostotą i wspaniałym smakiem, wszystkim znana- włoska sałatka Caprese, tylko w innej i bardzo ciekawej formie, czyli zamiast plastrów mozzarelli przełożonej pomidorami oraz bazylią jest zmiksowana mozzarella, kolejno pomidorowa warstwa oraz bazyliowy mus zwieńczający górę.Mimo, że w złej kolejności, to jednak kolory włoskiej flagi są :)I tylko nie zapomnijcie o chrupiącej bagietce! ;)Przepis podpatrzony z programu 'Blog
Kraina Miodem Płynącabaaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy poprzez powidła śliwkowe, które nadają delikatnej kwaskowatości i posmaku śliwek i ten właśnie dodatek sprawia, że polewa ma naprawdę wyjątkowy smak.Nie rozlewa się, jest gęsta i bardzo dobrze zastyga.Jeżeli nie jesteście przekonani do tej polewy
Kraina Miodem Płynącarazem propozycja typowo obiadowa. Dość szybka i prosta a do tego o ciekawym smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości.SKŁADNIKI:ok. 0,5 kg fileta z kurczaka25 dag pieczarek1 puszka ananasa1/2 puszki kukurydzy50 g orzeszków ziemnych solonych1 łyżka mąki ziemniaczanejsól, pieprz, ostra papryka 1. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć. 2. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Ananasa
Kto ugości moich gości?maly rodzinny jubileusz sprawil,ze jednak pomysl z upieczeniem tortu zrealizowalam.W przepisie,ktory czekal na swoja kolejke zaintrygowal mnie biszkopt z maki gryczynej ,przlozony kremem z czarnego bzu.Bardzo bylam ciekawa tej kompozycji smakowej w realu.Przeczucie mnie nie zawiodlo,bo tort jest przepyszny.Calosc idealnie wywazona smakowo,a posmak gryki,ktory nie kazdemu przypadnie do gustu ,tutaj w polaczeniu z czarnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno bylam ciekawa tego smaku.Mango-najwykwintniejszy owoc tropikalny,ze wzgledu na smak ,zapach i kolor z kremowym,gestym i delikatnym i upajajacym zapachem miazszem.Do tego niepowtarzalny subtelny smak kokosa.Skladniki niezwykle wyrafinowane w smaku.I tak wlasnie smakuje ten sernik .Sernik cudo!To rowniez ,a moze w glownej mierze zasluga dodatku kremu kokosowego.Sprawdzil sie doskonale w serniku z dynia tutaj:kliki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!