ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:407/728)

Zaczynamy 151

Witajcie! Nowy Rok, nowy etap w życiu, dlaczego nie zrobić czegoś kreatywnego? Blog - mój sposób na czas wolny i realizację swojej pasji. Człowiek uczy się całe życie, jest tyle ciekawych przepisów do wypróbowania. Zapraszam do mojego świata kulinarnego - zajrzyjcie

NA MOIM TALERZU
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 187

Oetker.Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej. Polecam jej blog, Kasia robi świetne zdjęcia potraw. Piernikowe choinki są proste do zrobienia, ale za to bardzo efektowne. Taki ciekawy zielony lukier oferuje w sprzedaży firma Dr. Oetker – świetnie pasuje do wieżyczek.A to garść zdjęć z warsztatów, fotografie najlepiej uchwycą nastrój tego dnia Cała ekipa ze swoimi wypiekami.Organizatorzy przygotowali(...)także filmik z warsztatów. Nawet ja się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 187

sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem."B. Leśmian, "W malinowym chruśniaku" Rolady

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 168

mogło również zabraknąć Gwiazdeczki i ich doskonałych przypraw z całego świata bez chemii i w bardzo przystępnych cenach.Spiżarnia Miodowa opływała w doskonałe miody w tym aromatyzowane ciekawymi przyprawami - miętą, różą, czy korzeniami.A to stanowczo moje ulubione stoisko - Pizca del Mundo. Tam odkryłem jedne z najlepszych wegańskich i ręcznie robionych czekolad Seeds&Beans. Moim absolutnym faworytem

Food Square
Bułeczki drożdżowe 159

bezpośrednio z pieca.   Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak.   Słodko się zrobiło?W następnym poście zmienimy smak.Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę

Maminek kulinarny
Ciasto z biszkoptami i makiem 199

Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste. Składniki: -0,25 kg biszkoptów -0,5 szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu    Oddzielamy

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 161

natłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto.Następnie wykładamy kleksy ciasta z kakao.   Teraz ciasto z kisielema na końcu ciasto z makiem.   Powstała ciekawa, kolorowa mozaika.   Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemykolejne

Maminek kulinarny
Ciasteczka miodowe 157

Ciasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem,  że nie zostaną wcześniej zjedzone. Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego.     Składniki: -45 dkg mąki -15 dkg cukru pudru -2 łyżki miodu -15 dkg masła -2 jajka -aromat -można dodać przyprawy korzenne    Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masło i zagniatamy ciasto

Maminek kulinarny
Zapiekany camembert z sosem malinowym 182

takie książki, które zapadają na długi czas w naszej pamięci. Są autorzy, którzy zaspokajają nasze gusta nie tylko ciekawą powieścią, ale również smakami potraw, o których potrafią tak apetycznie wspomnieć. Jeden z tych autorów podrzucił mi pomysł, który zapadł mi w pamięci na długie jesienne dni. A dziś, zaciekawiona do granic możliwości, postanowiłam sprostać wyzwaniu. Dlatego też mam zaszczyt

W poszukiwaniu inspiracji
Śmietankowiec 357

wiem czym :)  Wiele znanych mi osób wyjeżdża ostatnimi czasy z kraju i gdy mają ochotę zrobić coś smacznego, myślą tylko o braku piekarnika. A można przecież tak wiele ciekawych rzeczy zrobić bez niego. Jeśli więc macie ten sam problem, co moi znajomi, to zapraszam do zaznajomienia się z przepisem, bo jest to rzecz prosta do zrobienia i doskonała

W poszukiwaniu inspiracji
Muffinkowo w większym gronie 157

udało mi się je sfotografować. Jedne z najszybciej znikających muffinek u nas w domu! Nie mam pojęcia, w czym tkwi ich sekret - ale moje serce podbiły błyskawicznie. Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby wykorzystanie pomarańczy zamiast cytryny - będą słodsze, i być może dzieciom bardziej przypadłyby do gustu. Moim zdaniem, na aktualną porę roku takie muffinki są świetne - miód i cytryna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O chodzeniu nie tylko do łóżka 126

więc może nawet, jak mi się zachce, upiekę jakieś ciasteczka? Albo sernik? Albo jeszcze co innego...? Póki co jednak bardziej żyję pracą, która dostarcza mi, nie powiem, całkiem ciekawych wrażeń. Otóż aktualnie w hotelu goszczą kolarze, którzy przyjechali do Horsens na giro d'Italia. Nie tylko u nas, ale w całym mieście wszystko jest różowe - wielka brama

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Dziewczyna z tatuażem" 138

tatuażem, na który już od dawna miałam ochotę. Wiem, wiem - najpierw książka. Staram się kierować tą zasadą, ale zanim sobie kupię... To może potrwać. A filmu byłam naprawdę bardzo ciekawa. Zrobiłam wyjątek - i nie żałuję. Muszę przyznać, że zrobił na mnie pozytywne wrażenie (choć było już późno i trochę spać mi się chciało). Bohaterami Dziewczyny z tatuażem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody bez maszynki 128

razem to czereśnie są bardziej dodatkiem, kokos gra pierwsze skrzypce, choć nie jest mega dominujący (co mi pasuje, bo, powiedzmy, są rzeczy, które smakują mi bardziej). Wiórki nadają lodom ciekawej struktury. Jeśli uwielbiacie kokos, możecie dać ich więcej, albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze