mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego :) Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka (?) ryżu sól/pieprz/ ząbek czosnku/papryka/imbir
Kitchens AlphabetTroszeczkę spóźniony wpis w związku ze światowym dniem makaronu, ale czy nie można go celebrować troszkę dłużej? ;) Ciekawa jestem, ile ton zostało zjedzone oraz jaki kształt cieszył się największą popularnością? ;) W makaronach jak i sałatkach uwielbiam fakt, że można je dowolnie konfigurować! Makarony są też idealnym rozwiązaniem podczas "opróżniania" lodówki ;) Ja wyciągnęłam wszystkie warzywa i zaczęłam czarować. Tak więc
Kitchens AlphabetRobię je po raz pierwszy w życiu:) jestem ciekawa efektu:) Przepis dostałam od koleżanki, która ciągle je robi. Składniki: pomidory, olej roślinny, zioła, czosnek, sól, Przygotowanie: Pomidory kroję na połówki i łyżką usuwam pestki z gniazdem nasiennym. Pomidory tak przygotowanie wykładam na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Przed włożenie do blachy posypujemy je lekko solą. Piekarnik
Anioły w kuchniJesteśmy właśnie na etapie zbierania ciekawych przepisów na zdrowe i pyszne śniadania:) Bo niby dlaczego na śniadanie mamy jeść byle co??? To najważniejszy posiłek dnia. Tak więc dzisiaj pierwsza zdrowa propozycja na dobry początek dnia;) Składniki; jogurt naturalny mały, musli, banan, żurawina, Wykonanie; Jogurt wlej do miseczki. Posypy musli i dekoruj bananem i żurawina;) Smacznego
Anioły w kuchniDzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to??? Składniki; 250 ml mąki żytniej
Anioły w kuchniWłaśnie zrobiłam....czekam...sama ciekawa smaku;) Składniki; 2 kg wiśni, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki, 10 migdałów, 20 dkg cukru, Wykonanie; Wiśnie myjemy. Część drylujemy. Owoce i migdały wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tyg.. Po tym czasie zlewamy płyn.Owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok.Od czasu
Anioły w kuchniDostałam ciekawą nominację do pozytywnej zabawy od Renaty z bloga Apetyt na więcej. O co chodzi? Codziennie przez 7 kolejnych dni należy zapisywać 3 pozytywne rzeczy, które przydarzyły nam się w ciągu dnia. źródło obrazka: pinger.pl
Czerwona PorzeczkaNiech nazwa Was nie zmyli - jajka nie będą faszerowane pająkami! To jedynie propozycja szybkiej do wykonania przystawki na spotkanie w stylu Halloween z ciekawą dekoracją. Nie potrzeba tu żadnych specjalnych umiejętności, więc nawet dzieci mogą pomóc przy ich przyrządzaniu. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo kilka czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczypiorek sól
Pasja Smakusię zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się w ustach
Złote przepisyinspiracja Zafascynowałam się kuchnią Egipską. Jest różnorodna, aromatyczna, ciekawa i przede wszystkim inspirująca. Od dłuższego czasu czytam bardzo dużo o daniach wywodzących się z Egiptu. I tak o to na moim blogu zagościły już teraz 2 przepisy na potrawy iście egipskie: na Taamiję oraz w tym poście na Muhallabię . Muhallabia (Muhallebi, Mihallabiya) jest to niezwykle słodki pudding
Czarnawisienkakiedy oglądam przygotowane na najbliższy czas posty. Nie mam jednak innego wyjścia, aby blog nie popadł w martwicę, jesienną melancholię i smutną pustkę. Musi żyć, aby dostarczać Wam, czytelnikom, ciekawych smaków i intrygujących pomysłów.Co się stało? Aparat, ukochany Canon stwierdził, że pobawi się ze mną w kotka i myszkę, obraził się dokumentnie i bezpardonowo, nie chcąc się włączyć
W kuchni Karmel-itkiowocować aż do 80 lat, a często jego wiek przekracza 1000 lat. Okres zbiorów odbywa się, zależnie od gatunków między wrześniem, a początkiem listopada. Te i dużo więcej bardzo ciekawych wiadomości i przepisów znajdziecie TUTAJ http://www.marron.pl/ofirmie/. Tam również można kupić kasztany i różne przetwory. Pierwszy raz pieczone kasztany z grilla jadłem w Budapeszcie, a było
Kulinarny karnet ChristopheraSmaczną , ciekawą propozycją na prezentowanym talerzu są kotleciki (placuszki) z kukurydzy. Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam. Kotleciki--kukurydza w sosie Mornay. 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Sos Mornay: 250ml mleka 25 g mąki 25 g masła 1 żółtko Przyrządzamy sos Mornay , czyli najpierw robimy
Kulinarny karnet ChristopheraNajsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm .Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny ,zielonobiały przez jasnożółty do pomarańczowego. Ciekawą odmianą jest kabaczek makaronowy ,którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti. Jest to warzywo niskokaloryczne o niezbyt dużej wartości odżywczej ,ale wybornym smaku .Charakteryzuje się wspaniałą cechą
Kulinarny karnet Christopheraprzypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk. Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka
Kulinarny karnet Christophera