ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:421/728)

Kalafiorowe gratin 200

tymiankiem i szczyptą chilli (aby danie nie było mdłe), a wierzch posypałam natką pietruszki.  Mimo świątecznego rodowodu, zachęcam, aby w naszych realiach potraktować kalafiorowe gratin jak danie codzienne – ciekawą propozycję potrawy dla wegetarian , lub też fajny dodatek warzywny do porcji mięsa dla pozostałych.  Kalafiorowe gratin według przepisu z frenchfood.about.com na 4 porcje Składniki: 1 kalafior, pokrojony

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 192

Taki strój ma im przynieść szczęście w Nowym Roku, niczym naszym maturzystom bielizna noszona na Studniówce. Soczewica, symbol szczęścia i dobrobytu Nowy Rok po włosku We Włoszech ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano . Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego uroczystego posiłku jest gulasz z soczewicy, któremu towarzyszy cotechino, wolno gotowana kiełbasa wieprzowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 189

również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku upamiętniającego obchodzoną 6 stycznia Epifanię i oddającego hołd trzem

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 183

oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje.  To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych technik, przestrzeganie określonych etapów przygotowania, gra smaków, woni i objętości przywodzi mi na myśl alchemię gotowania i dodaje magii pobytowi w kuchni. Dodaj, wymieszaj, odstaw, odmierz, naciągnij, przelej, odparuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 275

pomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege . Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii. I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 153

sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości , która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam  financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą . Financier

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 182

Dodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była ona daniem wegańskim. To kto ma ochotę spróbować? Co myślicie o połączeniu mięsa i owoców? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.  Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem sałatka na podstawie przepisu z książki "Mediterranean Fresh" Joyce Goldstein, grillowany kurczak według mojej receptury na 4 porcje

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 211

patelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm, samozachwyt czy samouwielbienie. Po prostu te burgery są fenomenalne. Lekko pikantne, całkowicie warzywne i pełne smaku. Pestki dyni nadają ciekawej konsystencji,gdy nagle w miękkiej strukturze pojawia się coś chrupiącego. I sezonowe, gdyż to właśnie teraz marchewka zaczyna gościć w ogrodzie. WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE /inspiracja: Jadłonomia;/ na 8 burgerów

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 487

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. Wszystko polane sosem miodowo – cytrynowym. Przepyszna sałatka z ciekawą kompozycją smakową. Polecam każdemu Post Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Rogaliki półfrancuskie 156

Kolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie .. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii ..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend

Moje domowe kucharzenie
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 215

chciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka "okrągła" liczba fanów na fejsie cieszy oko, hyhy.      Czy ktoś czytał już nową książkę na temat Taty Kazika? Bardzo jestem ciekawa wrażeń, a sama muszę dokończyć jeszcze dwie inne, więc nieprędko się za nią zabiorę

sama złodycz
Recenzja wafli GoodFood 165

podaje jako dodatek do sałatki. Smakowe słone czy też słodkie chrupiemy same bez żadnych dodatków, zazwyczaj gdy mamy ochotę na chipsy czy też coś słodkiego. Dlatego też byłam ciekawa nowych smaków. Do przetestowania dostałam dwa smaki wafli ryżowych z kukurydzą Rizo&Go: o smaku Barbecue Brazilian oraz o smaku Mango Chutney. Troszkę sobie pochrupaliśmy, dałam też posmakować nowych

Monia miesza i gotuje
Rolada Szpinakowa z Łososiem i Serkiem z Chrzanem 2101

się bałam ją robić. Nawet sobie tego nie wyobrażacie. To jest moja pierwsza w życiu rolada :) Teraz z perspektywy czasu, napiszę, że wcale nie ma się czego bać! Ciekawa w smaku, efektowna w podaniu, idealna na różne okazje, czego chcieć więcej? Bazowy przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z bloga Razem Smaczniej , nie do końca trzymałam się tego przepisu

Blondynka Gotuje
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 154

Truskawki to hit sezonu letniego. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. Za sprawą Margarytki powiększyłam zapas słoiczków o ciekawym kształcie, postanowiłam w nie zapakować truskawkią, które musiałam szybko przobić, gdyż zapomniałam o wyjeździe na finał Blogerchef do Łasku k/ Łodzi. A kupiłam truskawki i arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 174

były ustawione, ku zaskoczeniu prawie wszystkich i samej finalistki również , wygrała Maria Banach. Gdy emocje opadły większość udała się na zorganizowane dla nas konferencje: o współpracy blogerów z firmami, ciekawą prezentację o japońskich słodyczach i smakach kraju kwitnącej wiśni,oraz o serach połączonych z degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię