kleksem z bitej śmietany z wisienką na czubku lub wiórkami z białej czekolady. Można też wetknąć w mus rurki waflowe, miniprecelki w czekoladzie lub ułożyć na nim pralinkę w ciekawym kształcie. Np. na walentynki świetnie wyglądałoby serduszko z białej czekolady. Wszelkie wariacje na temat jak najbardziej dozwolone, a nawet wskazane ;) Kiedy mus przygotowuję dla gości, podaję go zwykle
Ratunku obiadwpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki 3 duże ząbki czosnku
Obiad za dychętelefonu, plus to czego nie ma na zdjęciu: chusteczki higieniczne, materiałowa torba na zakupy - taka fajna, składana... A co w Waszych torebkach się mieści??? Bardzo jestem ciekawa i czekam na relacje pod tym postem, w komentarzach albo na Waszych blogach (linki do postów wkleicie również w komentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem. Składniki
MiksturownikKomputer mój wreszcie wrócił... Jest naprawiony i jak na razie działa... Zatem wracam na łono mojego bloga i będę pisać. A jest co pisać bo dużo ciekawych przepisów w tym czasie nazbierałam. Powrót swój i komputera postanowiłam uczcić... ciastem... smakiem z dzieciństwa... w naszym domu zwanym Cycuszki Basi - od imienia Mamy, która je przygotowywała... Ciocia natomiast robiła
Miksturowniknadzieję, że będzie to ciekawa propozycja letniej lekkiej s ałatki - a jej głównym bohaterem jest chyba trochę mało znany i niedoceniany bób. Uwielbiam bób i żałuję, że nie można kupić go zimą :) Bób pamiętam z dzieciństwa, kiedy rodzinnie zajadaliśmy gotowany prosto z wody. Wspólne łuskanie strąków... jeden zbiór z ogródka i przyjemność krótka :) Trzeba się nacieszyć teraz do przyszłego
Delicious Titbitszapasy na zimę do słoiczków. Szczawik jeszcze trochę podrośnie i będę robić zapasy. Zupkę szczawiową uwielbiamy, robię z kiełbaską i z jajkiem . Byłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól
Monia miesza i gotujetruskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić z truskawek:) Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki o ciekawym kształcie ;) Składniki potrzebne do przygotowania 2-3 porcji. Składniki: - 1,5 szkl. 30-procentowej śmietanki - 0,5 szkl. mleka - 1/4 szkl. cukru - łyżka żelatyny w proszku - l laska
Kraina Tysiąca SmakówMuffiny z M&M'sami chodziły za mną od dawna i byłam bardzo ciekawa, jak skończy się taki eksperyment;) Muffiny są świetne, z wierzchu mają chrupiącą skórkę, są delikatnie czekoladowe, a w środku mają kawałki czekolady lub chrupiące orzechy. Orzechy po upieczeniu są jeszcze bardziej kruche i chrupiące niż w "normalnie spożywanych
Kraina Tysiąca Smakówbazylią. 6. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy pulpety i polewamy sosem. Sypiemy na wierzch jeszcze odrobinę sera, dekorujemy bazylią... Myślę, że to całkiem ciekawa propozycja obiadowa. Fajnym pomysłem są pulpety z suszonymi pomidorami. Co do kosztu dania (ok. 19,99 zł) nie będę dyskutować, bo nie liczyłam :) Ogólnie uważam, że warto wypróbować
Kraina Tysiąca Smakówtych przepisów parę w swoim segregatorze, który ostatnio nawet doczekał się uporządkowania;) W sezonie grillowym, jeszcze zanim powstał mój blog, wypróbowałam przepis na serbską pljeskawicę - jest to łatwy, ale ciekawy sposób na przygotowanie grillowanego mięsa mielonego z żółtym serem. I było całkiem smacznie, więc pewnie w przyszłym roku jeszcze to powtórzę. Źródło zdjęcia: www.signs.pl Niektóre z tych przepisów odnalazłam(...)Sama książka jest ładnie i poręcznie wydana. Twarda okładka, ładny papier, estetyczne zdjęcia i takie tam - wszystko to, co książka mieć powinna, bo inaczej nam się nie spodoba. Ciekawy jest podział na rozdziały - jest ich osiem: WIOSNA WIELKANOC LATO GRILL JESIEŃ PRZETWORY ZIMA BOŻE NARODZENIE Brzmi rozsądnie, prawda? Każdy rozdział dopasowany jest do sezonowości składników
Kraina Tysiąca Smakówrzucić w kąt albo podać komuś dalej:) Tak już to u mnie działa. Zresztą nie było takiego przepisu, po którego przeczytaniu miałabym ochotę biec do kuchni i pichcić:) Ciekawą ideą jest rubryka "7 obiadów dla całej rodziny". Lista zakupów na cały tydzień za ok. 95 zł i do tego 7 przepisów (dla 4 osób). Szkoda tylko, że jedynie idea
Kraina Tysiąca Smakówniego koniecznie! Warsztaty rozpoczęły się w restauracji "Sowa i przyjaciele" przy ulicy Gagarina 2 w Warszawie. Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w wystroju jej wnętrza ! Połączenie elegancji i ciekawych, ale nie narzucających się dodatków to coś, co do mnie przemawia najbardziej. Przez dwie godziny degustowaliśmy pyszne potrawy, o których bardzo szczegółowo opowiadał Robert Sowa we własnej osobie. Był również
Kraina Tysiąca Smakównich opisuje kuchnie miłosną innego kręgu kulturowego. I tak mamy kuchnie: francuską, włoską, polską, meksykańską, hiszpańską, żydowską i orientalną. Każda poprzedzona krótkim opisem. Przepisy? Po japońsku: "jakotako". Jest wiele ciekawych propozycji - ciasteczka sezamowe, paella z owocami morza, sałatka z selerów, znajdziecie tu sporo przepisów na potrawy z owocami morza, a także na desery . Również zdjęcia bardzo przyzwoite, niestety
Kraina Tysiąca Smaków