Grillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches) Sandwich z indykiem Sandwich i jajko sadzone Torciki kanapkowe można przygotować łącząc różne smaki, dodatki, można wykorzystać wędlinę, owoce morza i nadawać im różnych ciekawych smaków. Torcik kanapkowy jest świetnym urozmaiceniem zwykłych kanapek. - chleb tostowy pełnoziarnisty - sos majonezowy czosnkowo-ziołowy Winiary - pomidor - kilka rzodkiewek - mix sałat - szczypiorek - sól i pieprz do smaku Z kromek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępopołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika, bo ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy je z winkiem. Może jeszcze będzie dane mi spróbować. Póki co polecam, szczególnie że włoskie słodycze mnie urzekły. Jeśli macie ochotę spróbować Ciambelline
Magiczne Życie Martyużywać do sałatek właśnie tej odmiany, gdyż jej niepowtarzalny smak nie tylko komponuje się wspaniale z innymi składnikami, ale sprawia, że wyróżnia się ona znacząco na tle innych, mało ciekawych sałat. Figi świeże zajmują czołowe miejsce, to ich rola jest tu najważniejsza. Dawniej uznawane za bardzo luksusowe, dziś dostępnie praktycznie wszędzie. Zjadamy zarówno miąższ, jak i skórkę. Dojrzałe owoce
Sajkofanka smakuCenię świeżość, jakość i smak. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie kupiła. Skusiłam się na pyłek kwiatowy, inaczej zwany pierzgą. Raz, że jeszcze nigdy go nie jadłam, więc jestem ciekawa smaku. Dwa, że idzie zima i przydałoby się wzmocnić w naturalny sposób swoją odporność. Pierzga, czyli pyłki pochodzące z kwitnących roślin. Pszczoły zbierają je i częściowo przetwarzają
Sajkofanka smakuDziś ciekawa alternatywa dla studenckiej braci :) Zdjęcia prosto z patelni, gdyż obiad przygotowywany był w przerwie między zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy
Sajkofanka smakudodatkowe zajęcia na uczelni. No cóż, nie ukrywam, że uwielbiam, gdy dużo się dzieje, a ja mam ciągle jakieś zajęcie. Szczególnie, jeśli chodzi o gotowanie i możliwość uczestniczenia w ciekawych wydarzeniach, w których mam szansę doskonalenia swoich możliwości i rozwoju swojej pasji. Dziś jednak miałam dzień wolniejszy od wszelkich zwariowanych akcji i zaszyłam się w domowym kąciku, by znów
Sajkofanka smakufantazji - może prezentować się tak: Sami zdecydujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. Pamiętajcie, że gotowanie może stać się zabawą, gdy dobrze dopasujemy surowce i przetwarzając je, nadamy im ciekawą formę. Całkiem przypadkiem może powstać coś z niczego i zapisać się w Waszej kulinarnej księdze
Sajkofanka smakuZostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy . Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem
Ala piecze i gotujesmak nie miało. Wpływ na smak na pewno będzie zależny od tego z jakiego wina zrobimy galaretkę. Nic nie powiedziałam z czego zrobiłam deser i byłam ciekawa opinii domowników. Ciężko im było odgadnąć ale najważniejsze, że deserek im smakował. Składniki: 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro 150 ml wody 30 g cukru brązowego 70 g cukru
Ala piecze i gotujewędlinami. Dziś, kiedy serów w różnych smakach i kolorach jest całe mnóstwo stały się one nieodłączną częścią każdego przyjęcia. Poniżej kilka przykładów z któeych sam czerpię inspiracje. Ciekawym pomysłem jest użycie słodkiej papryki - który wykorzystuję za każdym razem
Mechanik w kuchniprzecedzeniu, pokrywa się zakąski krzepnącym auszpikiem w celu uchronienia przed wysychaniem i zmianą barwy, przez co podnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek. Składniki: 2 większe lub 3 mniejsze podudzia z kurczaka Włoszczyzna do rosołu Przyprawy do rosołu (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty) Żelatyna spożywcza
Mechanik w kuchniszczególne przyjemne wspomnienie, gdy jako dziecko jadał je u cioci Leonii. W jednej chwili wszystko inne staje się obojętne, liczy się tylko ten smak znajomy z dzieciństwa. Ciekawa jestem co jest Waszą magdalenką? Zapraszam Was na kolorowe magdalenki… a przepis znalazłam na tej stronie. Trójkolorowe Magdalenki Składniki na 24 magdalenki: 140 g masła
Mia Cucina Sofietastanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić) Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie
Mia Cucina Sofietamleczna, która po upieczeniu przybrała chrupiącą skórkę, a pod spodem w towarzystwie fety i goudy utworzyła apetyczną lekką „pierzynkę” śmietanowo-serową rozpływającą się wręcz w ustach. Jest bardzo ciekawa i na pewno wypróbuję ją do innych słonych wypieków. Składniki na pizzę, jak i na te właśnie pizzerinki można dobrać oczywiście wedle własnego gustu – to jest jedynie moja propozycja
Symfonia SmakówSzymbarku:) Byłam tam kilka lat temu, jednak od tego czasu sporo się tam zmieniło... Oczywiście nasłynniejszą atrakcją jest ów dom do góry nogami:) Ale można tam obejrzeć wiele ciekawych rzeczy, np. Dom Sybiraka, najdłuższą deskę świata, bunkier, Dom Powstańca Polskiego, Kaplicę, czy największy fortepian świata. Dla dzieci wspaniałą atrakcją jest Świat Bajek oraz Park Linowy
Z miłości do słodkości