adonai.pl, które niosą ze sobą pewien emocjonalny ładunek, zachęcają do refleksji i które oceniam swoim subiektywnym rzecz jasna postrzeganiem świata i otaczającej nas rzeczywistości jako interesujące i warte przeczytania. Ciekawa jestem, czy podzielicie moją opinię:) Talerz dla babci Pewna starsza pani mieszkała za miastem wraz z córką i wnuczkiem. Mijały lata, a jej ręce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapowiadałam, że jeszcze coś zakręcę. Więc zakręciłam. Roladę drobiową z dodatkiem szczypiorku, kurkumy, suszonych daktyli. Wrzucona na wrzątek na niecałe dwa kwadranse, stanowi ciekawą alternatywę dla sklepowych wędlin. Drobiowa rolada z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko 1 pęczek szczypiorku 8 suszonych daktyli 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku Filet zemleć w maszynce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyposażeniu zestaw otrąb i pszennych i owsianych firmy Kupiec m.in. w związku z ogłoszonym KONKURSEM , postanowiłam zakręcić z nich podobne ciasteczka. Poszperałam trochę w sieci w poszukiwaniu jakiś ciekawych receptur, żadna jednak nie spełniała moich dietetycznych oczekiwań - a to mąka, a to łyżka masła, to cukier. Dlatego zdałam się na intuicję i zawartość swojej domowej spiżarni - wyszło pysznie:) Już
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapaczkę z przyprawami Kamis . Bardzo miła niespodzianka. Szczególnie cieszę się z młyneczków, bardzo przypadła mi do gustu sól prowansalska i mieszanka soli z pieprzem i szybko mi schodzą. Ciekawa jestem również smaku mieszanki do sałatek ze słoiczka, bo nie miałam okazji jej jeszcze spróbować. Mam nadzieję że wzbogaci smak moich sałatek
Monia miesza i gotujebardzo smakowitą przyprawą z serii Specialite. Będzie też prezentacja serków Wieluń , tu znajdziecie ich profil na fb klik . Serków jeszcze nie miałam okazji spróbować i sama jestem ciekawa jak smakują. Dopiero jak serki znalazły sie u mnie to w sklepie zwróciłam uwagę i znalazłam ten średniej wielkości. Na pewno z tej okazji na blogu pojawi się przepis
Monia miesza i gotujegdyż bardzo rzadko jadam w takich miejscach. Tym razem jednak miałam sposobność zjeść ją zaraz po wprowadzeniu. Jest zupełnie inna od typowych burgerów, przede wszystkim charakteryzuje się prostotą i ciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, który wiadomo, że będzie lepszy
Fabryka pomysłówpostanowiłam zrobić 2w1. Później stwierdziłam, że nawet dobrze, że tak wyszło, gdyż cukinię i bakłażana faszeruję w ten sam sposób, więc przy okazji przedstawię Wam to w jednym poście. Ciekawa również jestem, czy też miewacie czasami takie problemy, że najchętniej to zjedlibyście dwie rzeczy po trochu, a tu trzeba coś wybrać? Poza tym faszerowane mięsem warzywa to idealny obiad
Fabryka pomysłówwłaśnie taka jest – pyszna, słodka i za każdym razem chce się więcej! Inspiracje zaczerpnęłam z bloga Magdy – Brulion Spadachroniarza , na którym możecie znaleźć także wiele innych, ciekawych i słodkich pomysłów. Ps. Gotowanie zagłosowanie trwa! Składniki na formę 20x21cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Fabryka pomysłówmoja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od klasycznych pączków. Swoje ciacha przygotowałam z nadzieniem z owoców leśnych (malina&jagoda). Moim celem było odtworzenie smaku z McDonald jednak daleko im do ideału, który tak lubię z tej słynnej sieciówki. Nie wiem
Fabryka pomysłówKrążki cebulowe czy tak zwane onion ring są ciekawą przekąską czy zamiennikiem frytek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Zachęcam Was do ich wypróbowania. Składniki: 3 duże cebule, 2 jajka, Pol Szklanki maki, Pół szklanki bułki tartej 4 łyżki mleka Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki
cookpldoskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz
Delicious Titbits