suszonych pomidorów z oleju a teraz inna wersja. Dodałam suszone pomidory ale w postaci suszonego granulatu z dodatkiem czosnku i czarnuszki. Czarnuszka w połączeniu z olejem lnianym nadała śledziom ciekawego smaku. składniki: 6-7 solonych filetów śledziowych 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką 1 duża cebula olej lniany tłoczony na zimno Semco olej rzepakowy tłoczony na zimno
Monia miesza i gotujePierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki
https:KKuchniaMniamnich jest "nowego". Dodatkową nowością był olej, którego użyłam do omasty, ciepłych jeszcze pierożków. Mowa tutaj o oleju rydzowym Semco, który zawiera mnóstwo kwasów nienasyconych, ma złotawy kolor i ciekawy, charakterystyczny, choć dla mnie łagodny smak. Przekonajcie się sami! Składniki na ok 40 sztuk Ciasto: 1 szklanka gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli +/- 400g mąki (w zależności od rodzaju mąki
Kuchnia w czekoladzieInternecie i szuka inspiracji. Jeśli nie robicie uszek do barszczu to może dacie się skusić na kruche, wytrawne ciasteczko. Pracy nie ma przy nim zbyt wiele, a smak bardzo ciekawy i fajnie się komponuje z barszczem. Takie ciastko można też wykorzystać jako przekąskę na imprezie. Zaraz Sylwester więc okazja na pewno się znajdzie. Kruche ciastko z kminkiem
Przysmaki Karolkiżurawiny i oregano. Całość delikatnie wymieszać i zalać olejem lnianym. Wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 dni. Wymieszać całość raz każdego dnia. Masz ciekawy przepis na wytrawną potrawę wigilijną? Podziel się nim z innymi, dodając go do akcji "Wytrawne potrawy wigilijne 3." Szczegóły akcji po kliknięciu na poniższy baner
Weekendy w domu i ogrodzieZnalazłam ostatnio ciekawy przepis na ciasto czekoladowe z majonezem. Przepis ten został opracowany przez firmę Hellmann's i jest dosyć stary. Postanowiłam na Święta przygotować to ciasto, bo wydawało mi się bardzo smaczne i takie też się okazało. Na wierzchu polałam je czekoladową polewą Ganache, na którą przepis znajdziecie na moim blogu (klik) i drobno posiekanymi orzechami włoskimi które nieodzownie
Delusional Trinearchiwach miejskich Drezna. Jakżeby inaczej! Czym byłyby niemieckie jarmarki bożonarodzeniowe bez glühweinu? W ogóle by nie były. Do kompletu postanowiłem zrobić też grzańca wg współczesnego niemieckiego przepisu. Jesteście ciekawi porównania? Pobawcie się sami! Na pewno będzie przyjemnie - szczególnie po konsumpcji. ;) PS Nieco dziwne ilości składników w starym przepisie wynikają oczywiście z przeliczenia dawnych miar z końca XVIII wieku: 0.93 litra
zadanie-gotowaniekażdy członek rodziny może się cieszyć tradycyjnymi wypiekami. Część osób jest na specyficznych dietach (ach, znak naszych czasów!), a coraz więcej osób zmaga się z przeróżnymi alergiami. Dziś mam ciekawy przepis na kruche rogaliki z makiem dla osób, które są uczulone na laktozę – dodatkowo są one całkowicie wegańskie – czyli nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie jestem mistrzynią wegańskich
Poezja smakuWspaniałe babeczki w małym stopniu w klimacie świątecznym. Z makiem i słonymi krakersami, które nadają babeczkom tego czegoś, co odróżnia je od innych ;). Bardzo ciekawy smak i połączenie. Nie zawiedziecie się, polecam! Składniki: (na 10 sztuk) 125 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 15 g cukru wanilinowego 2 jajka rozmiar L 1/4 szkl mleka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka
Nastoletnie Wypiekaniebardzo ładny kolor. Nie wymagają leżakowania i po brzegi wypełnione są naszymi ulubionymi bakaliami. Wierzch pierniczków bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość użytych bakalii w cieście, zachęcam do wycinania z ciasta prostych kształtów (kółek lub kwadratów). Składniki na ciasto (około 40-45 sztuk): 360 g mąki
Świat Ciastanią na blogu ? Cóż za niedopatrzenie 😉. Trzeba to szybko nadrobić! Ale wracając do sałatki, tym razem przygotowałam ją z trochę innych składników i podałam nieco inaczej. Jesteście ciekawi ? Serdecznie zapraszam! Jarzynowa sałatka ze śledziem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie sałatki meksykańskiej Poltino 1 szalotka 2 ugotowane ziemniaki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 2 ogórki konserwowe
Kulinarne przygody Gatitydużej blaszce z pieca i zwinięty w roladę. Co prawda nie jest tak sprężysty jak biszkopt i nie zwija się tak efektownie w ślimaczka, ale efekt końcowy jest ciekawy. Ciasto: 40 dag mąki 12,5 dag margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody
Praktyczna plMożecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia „na leniucha” – ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej . Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów
Zasmakuj KuchniCześć Paszteciki z ciasta francuskiego z wczorajszej notki nie są jedynym przepisem z bożonarodzeniowego numeru FAKT Radzi jaki wypróbowałam. Na stronie 14 znalazłam bardzo ciekawy przepis na racuszki grzybowe. Przygotowałam je mniej więcej z połowy składników i zamiast świeżych grzybów wykorzystałam ugotowane grzyby suszone. Racuszki grzybowe Przygotuj garnek, miski, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, szklankę, łyżkę, blender, wyciskarkę
blog.moje-pasje.infoKiedy zbliża się czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, już w myślach mam moje gotowe menu, które potem uzupełniam. Dodaję coś nowego, ciekawego, smaczniejszego. Ale zasada jest jedna, obowiązkowo muszą być śledzie i karp smażony, uszka z barszczem i pierogi z kapustą a na deser tort makowy i kompot z suszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika
Kuchnia u Krysi