Dzisiaj wariacja na temat serowej rolady, którą proponowałam jakiś czas temu. Oczywiście jest tak, że jedni wolę tamtą inni tę wersję. Moim zdaniem obie mają ciekawy smak i idealnie sprawdzają się jako przekąska na przyjęciu, niezależnie czy jest to zwykły grill, czy też bardziej elegancka impreza. Czytaj więcej
PichceniomaniaPrzepis autorski (mój). Uwielbiam te ciasteczka, ponieważ mają ciekawy smak i jednym słowem są pyyyszne. Mąka i płatki kasztanowe nadają im orzechowego posmaku, a aloes - charakteru. Cukier z melasą też nie jest obojętny! Uwierzcie, że takie połączenie jest rewelacyjne i zdrowe (pomijając masło). Ciastka są delikatnie chrupiące i posiadają lekko miękkie wnętrze. (Nie należą do typu tych kruchych.) Polecam! (około
Di gotujePrzepraszam za tak długą nieobecność... Mój laptop najpierw był w naprawie, a potem zaczęłam urlop. Mam nadzieję, że teraz uda mi się częściej dodać dla Was jakiś ciekawy przepis, który nie raz przyda się w Waszym domu. Dzisiaj przedstawiam ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy składniki wrzucić do miski, odczekać 30 min. zamieszać i gotowe! Takie przepisy
kulinarne odsłony patiLubisz mało słodkie ciasteczka? Z delikatnym orzechowym i sezamowym posmakiem? Te ciasteczka są właśnie dla Ciebie :-) Małe niepozorne 'gniotki' nie dość, że kryją w sobie bardzo ciekawy smak, to są zdrowsze niż klasyczne z mąki pszennej. Do przygotowania ich użyłam gotowego masła sezamowego słodzonego agawą (Primavika), co pozwoliło mi uniknąć dodawania cukru. Ale uprzedzam - produkt ten jest tak smaczny
Zielona KuchniaPrzepyszne wytrawne placuszki, które dzięki obecności buraczków zyskują ciekawy słodkawy smak. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną. Świetna alternatywa na prosty obiad. Składniki -3 średnie buraki -2 jabłka -500 g twarogu -1 jajko -1 szkl. mąki -1/2 szkl. mleka -sól, cukier -kwaśna śmietana -tłuszcz do smażenia Przygotowanie Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Twaróg rozdrobnić
Zielona Kuchniapachną z daleka! Przepis trafia na listę moich ulubionych i wiem, że wrócę do niego nie raz, bo oprócz tego, że udało mi się połączyć smaki w ciekawy sposób, to jabłecznik jest nie tylko ładny, ale też po prostu wygodny. Co to znaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzęść z Was wie, że ostatnio u mnie nieciekawie. A więc wybaczcie kochani, że Was nie odwiedzam, obiecuję gdy się sytuacja wyklaruje, będę nadrabiać zaległości, teraz nie mam na to czasu. Dlatego też dzisiejsza propozycja, to szybki, łatwy posiłek, a do tego bardzo smaczny. 300 g grzybów 200 g piersi kurczaka łyżka masła sól i pieprz do smaku Oraz: kuskus
Dieta moja pasjaróżnymi postaciami, więc dla mnie to danie to strzał w dziesiątkę. A do tego twaróg wędzony, który odwala w tym daniu kawał dobrej roboty bo nadaje mu wyrazistości i ciekawego smaku. Koniecznie trzeba tego spróbować 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy pęczak 4-5 szklanek bulionu pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka soku
Kuchnia MagdaLenygotowych krążków, burgerów i bułek je przygotowałam. Jednak, mnóstwo warzyw 🍅 do nich dodałam, które wcześniej też grillowałam ♨. Serów scamorza i parmezanu, do nich dołożyłam i dzięki temu ciekawy smak stworzyłam. Składniki: 4 bułki do hamburgerów z sezamem, 1 opakowanie (4 krążki) „Burgery wołowe z przyprawami” Sokołów, 2 duże pomidory, 1 młoda mała cukinia, 1 biała cebula
Moniki SmakołykiPrzedstawiam Wam kolejny ciekawy pomysł na faszerowane warzywa. Tym razem przygotowałam paprykę faszerowaną ryżem i migdałami. Przepis pochodzi z kuchni greckiej - dodatek rodzynek sprawia, że farsz jest delikatnie słodki, co jest cechą charakterystyczną kuchni tej części świata. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis od razu postanowiłam go wypróbować. Nie przypuszczałam, że połączenie ryżu z migdałami i rodzynkami może być takie pyszne
Codzienne Gotowaniesałatka to bogactwo smaków. Jest w niej pyszny kurczak i jajka. Ciekawego akcentu dodaje ser pleśniowy, a chrupkości orzechy ziemne. Dodatkowej świeżości nadają kiełki. Całości dopełnia uniwersalny sos musztardowo-miodowy. Jest tu pełno witamin i mikroelementów. Ta pyszna sałatka to pomysł na drugie śniadanie lub danie na imprezę. Sprawdzi się zawsze, ponieważ jest po prostu pyszna. Składniki 1 opakowanie miksu
My Chcemy JeśćKalafior gotowany z pomidorami i odrobiną cynamonu. Danie można podawać samodzielnie np. posypane fetą lub może stanowić ciekawy dodatek do obiadu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany
Bulliogluten, ale nie musi być go tak dużo jak w tradycyjnym cieście. Bardzo dobre jest ciasto kukurydziane. Dobrze pasuje do chrupiących migdałów czy sezonowych owoców i ma ciekawy posmak. Goście na pewno będą pytać co jest w środku! Ponieważ uwielbiam wiśnie i jest na nie sezon, to dziś będzie ciasto z wiśniami! Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki
Ugotowane pozamiatanemiałaby jednak sensu, gdyby tej konfitury nie można było rozsądnie spożytkować. Ale spokojnie - można. Należy nawet. Sprawdzi się dobrze jako dodatek do mięs lub serów. Sprawdzi się również jako ciekawy kulinarny prezent. Polecam. Składniki: 1200 g żółtych lub pomarańczowych pomidorów lima 200 ml cukru 1 cytryna sok z 1/2 cytryny (lub pomarańczy) 2 laski cynamonu 1 łyżka startego imbiru
zadanie-gotowaniebyć może dlatego, że moje dzieciństwo to końcówka lat 80 tych i początek 90 tych, a wtedy większości z Nas się nie przelewało, w sklepach nie było też nic ciekawego. Dlatego dżemy domowej roboty i naleśniki, królowały w każdym domu. Same dżemy to już było coś pysznego, bo przygotowywane domowymi sposobami, z owoców z własnego sadu i ogródka. Dżem truskawkowy
SMYKWKUCHNI