ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:455/728)

Bób kiszony w solance 290

ugotowaniu. Ja lubię dodawać bób do sałatek, a Żarłoczek uwielbia podany tak jak fasolkę szparagową czyli z masłem i bułką tartą. A gdyby tak bób zakisić? Kiszony bób ma ciekawy smak. Lekko kwaskowy i naprawdę fajny. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim może smakować. Jednak żeby go pokochać albo znienawidzić trzeba najpierw spróbować. Warzywa strączkowe, a więc

Smaczna Pyza
Szybki omlet z serem korycińskim, prażoną cebulką i dodatkami 179

Dziś szybki i pyszny omlet z serem korycińskim, prażoną cebulką i dodatkami . Prosto, a jakże smacznie. Ciekawy smak uzyskujemy dzięki dodatkowi sera korycińskiego. Uwielbiam go dodać do najróżniejszych zapiekanek, mięs (klik) , a nawet do pizzy (klik) . Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera korycińskiego, to polecam Wam  Ser Koryciński Swojski Bielec Składniki: 3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego plaster (grubszy) sera

Słodkie okruszki
Nalewka z czerwonej porzeczki ( z miodem i wanilią ). 538

butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Zabutelkowaną nalewkę odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.  N aleweczka ta ma jasnoczerwony kolor i ciekawy kwaskowaty smak

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki konserwowe, korniszony. 663

Sezon ogórkowy w pełni, dzisiaj propozycja korniszonków. Najlepsze są zerwane  takie jeszcze małe. Moja mam zawsze gotowała ogórki około 7 minut, były pyszne i chrupiące, ciekawi mnie jaki jest czas Waszego gotowania słoików? bo wiadomo każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis:) Zapraszam :) około 2 kg ogórków po 2 ząbki czosnku do słoika po łyżeczce gorczycy do słoika po kilka

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowy chlebek z jalapenos 124

zrobiłam takie chlebki drożdżowe z dodatkami. Bardzo każdemu smakowały. Może warto czasami upiec pieczywo na grilla w domu aniżeli częstować gości tym kupnym. Możliwości na to aby zrobić coś ciekawego jest naprawdę wiele. Składniki 1 0 g drożdży 200 ml wody 350g mąki 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki papryczek jalapeno

Delusional Trine
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 336

już odpowiednią konsystencję, układam ją wzdłuż tortu i całość daję do lodówki na ok. 30-40 minut (czekolada ma być twarda). Po tym czasie pomalutku ściągam folię, uzyskując ciekawy efekt.  Na wierz tortu układam truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i listki mięty. Schładzam, a następnie.... zajadam się kawałek po kawałku ;-)) Tort bez problemu kroi się nożem moczonym w gorącej wodzie

Wielopokoleniowo
Duszona cebula 417

diety rozdzielnej spróbowałem... Efekt smakowy był miły, odezwały się wspomnienia z dzieciństwa... To co cenne to nie bylo żadnych skutków ubocznych 😆 Znowu mogę jeść!      Jest pewien ciekawy haczyk w tym przepisie, który poznałem lata, a może dekady temu. Tą cebulkę można dusić bez jakiegokolwiek tłuszczu... Składniki: Cebula Sól Pieprz Opcionalnie czerwona papryka Przygotowanie: Kroimy cebulke na pół

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Cukiniowa tarta z serem korycińskim 252

Delikatna tarta, której podstawą jest tarta cukinia. Składa się prawie z samych warzyw, ale całość wieńczy ser koryciński od Agnieszki i Marcina Bielec . Ser fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa. 2 cukinie zielone 3 jajka 200 g sera korycińskiego 1 mały brokuł 1 mała puszka konserwowej kukurydzy z fasolą parę krążków

https:KKuchniaMniam
Zupa krem z czerwonej fasoli 153

czerwonej fasoli. Tzn ja jadłam, ale podzieliłam się z współbiesadnikami ; ). Zupa była smaczna, na tyle dobra, że przygotowałam ją w domu oczywiście trochę zmieniając jej komponenty. Jeżeli jesteście ciekawi efektów to przygotujcie ją w domu!   Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu) ok 500 ml bulionu (u mnie warzywny

Szybko Tanio Smacznie
Quinoa z ryżem i jabłkami 188

mieszając co jakiś czas. Dodajemy ugotowaną mieszankę ryżu z quinoa, mieszamy i chwilkę podsmażamy (próbujemy). Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (można ten krok pominąć, ale nadaje on ciekawego smaku). Podajemy bezpośrednio na patelni lub w miseczkach. Smacznego

Słodkie okruszki
Nalewka brzoskwinoiwa. 78

miesiącu przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek. Butelki zakorkuj, naklej na nie etykiety z opisem. Odstaw trunek na 2-3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce.  N alewka brzoskwiniowa ma ciekawy smak i aromat. Polecam ją sobie zrobić

Przepisy i porady kulinarne
Tort malinowy 117

zawsze dobra pora. Tez pieczecie je w domu tak bez okazji ? Bo ja tak. Najbardziej lubię z owocami i tym razem padło na maliny. Dodatek świeżej mięty nadaje tortom ciekawego smaku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Przepis #13 Zielone naleśniki 123

Witajcie! Jeśli tak jak ja lubicie naleśniki to zapraszam do lektury oraz wypróbowania mojego nowego przepisu. Naleśniki ze szpinakiem mają bardzo ciekawy smak. Są bardzo delikatne w smaku, jednak trzeba pamiętać o dobrym przyprawieniu szpinaku, który uwielbia czosnek. Składniki oraz wykonanie Naleśniki - 125 gram mąki żytniej - 1 jajko - odrobina soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka

Health-Fit-Life
Kurczak w zielonym sosie z marchewkowym spaghetti 168

urządzenie tzw. spiralizer. Jednak dużo prościej kupić gotowe w sklepie, marki Fit&Easy. Możecie też pokroić marchewkę nożem w cienkie paski i obgotować ją tak jak warzywne spaghetti. Ciekawy jest też warzywny makaron w wersji buraczanej. Ja robię też makaron z cukinii tnąc warzywo na cienie paski specjalną obieraczką albo dyniowy piekąc dynię makaronową i rozdzielając widelcem jej włókna

Smaczna Pyza
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 280

owoce jagodowe (maliny, jagody, poziomki, jeżyny – truskawek nie polecam, mają dużo wody i krem potrafi się przy nich kapryśnie rozwarstwić). Owoców dodajemy niewiele – raczej dla delikatnego pastelowego koloru i ciekawego marmurkowego efektu niż dla smaku – na krem przygotowany ze 150g masła od 1 do maksymalnie 4 łyżek stołowych rozdrobnionych owoców . Dodajemy po 1 łyżce, dokładnie wmiksowujemy i pilnujemy konsystencji – owoce

Karo in the Kitchen